ΓΔ: 1386.44 0.39% Τζίρος: 44.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:06:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει η βιομηχανία, ζητάει παρέμβαση για το ρεύμα

Για αδικαιολόγητες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κάνουν λόγω εκπρόσωποι συνδέσμων της βιομηχανίας ζητώντας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να αποφευχθούν νέα λουκέτα.

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτουν πλέον οι βιομηχανίες της χώρας ως αποτέλεσμα των ενεργειακών ανατιμήσεων κάνοντας λόγω για αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σημειώνοντας πώς οι έως σήμερα επιδοτήσεις μπορούν να προσφέρουν ελάχιστα για την ανάσχεση της σφοδρής επίθεσης που δέχονται. Στο πλαίσιο αυτή ζητάει αποτελεσματική παρέμβαση από την Πολιτεία για τη στήριξη της βιομηχανίας στο πλαίσιο των προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, σε κοινή δήλωση που συνυπογράφουν οι Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Αττικής-Πειραιώς, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας- ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς διαπιστώνεται αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη στο επίπεδο των 360-400 ευρώ/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του Φ.Α. λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο.

Όπως σημειώνεται στη δήλωση, η επιδότηση των 65 ευρώ/Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές, ενώ, θεωρώντας δεδομένο ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επομένου έτους, το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο, με τους εκπροσώπους του κλάδου να θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ζητούν άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση με λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. «Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης. Οι Σύνδεσμοι μας χαιρετίζουν τις χθεσινές έξι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης»  σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κέρδη για τους ηλεκτροπαραγωγούς σε βάρος της βιομηχανίας

Αναφορικά με την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση των τιμών της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και της συσχέτισής της με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως εξηγούν, στην Ελλάδα η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου για προμηθευτές και ηλεκτροπαραγωγούς διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Με δεδομένη αυτή τη συνθήκη, η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι 80 ευρώ/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 ευρώ/Μwh, εάν συνυπολογιστεί και η σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα 60 ευρώ/Mwh από το επίπεδο των  90 ευρώ/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες. Επομένως, όπως σημειώνουν, οι τιμές των 360 ευρώ/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, διότι αφενός στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, αφετέρου στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα. Όπως σημειώνουν, η αύξηση των τιμών, διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται μία μέρα μετά την τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά, σχετικά με την εκρηκτική άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη κερδοσκοπία.

 «Οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις.Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές Αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους» σημείωσε ο κ. Ξιφαράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΧΒ: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ελληνική χημική βιομηχανία

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών τονίζει ότι οι εξαγωγές τους απειλούνται, την ίδια στιγμή που η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 55% στις τιμές χονδρικής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.