ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
evoia-pyrkagies-pyropliktoi
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το καθεστώς ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Β. Εύβοιας

Πρόκειται για τα μέτρα υπέρ των παραγωγικών κλάδων που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 1094/10.03.2022) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία θεσπίζεται ειδικό καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Σε συνέχεια της εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της έγκρισής της από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του ειδικού καθεστώτος στήριξης των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας.

Πρόκειται για ένα καθεστώς, το οποίο, σε ευρεία συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, είχε ανακοινωθεί και έχει ως στόχο να ενισχύσει επιπρόσθετα της αποζημίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, τόσο από τον ΕΛΓΑ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της στήριξης στο πεδίο της παροχής ζωοτροφών. Και αυτό διότι αναγνωρίζεται η σημαντική επιβάρυνση στον κτηνοτροφικό κλάδο λόγω των ευρύτερων επιβαρυντικών συνθηκών που έχουν προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, προβλέπεται η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα και έμμεσα από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ειδικότερα, προβλέπεται η ενίσχυση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με 40 ευρώ ανά αιγοπρόβατο στις άμεσα πληττόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και με 20 ευρώ ανά αιγοπρόβατο στις έμμεσα πληττόμενες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ειδικό καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τον σχεδιασμό της για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων της περιοχής, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων στήριξης, όπως η επιχορήγηση των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι κτηνοτρόφοι που δικαιούνται κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: (α) Διέθεταν για το 2021 ζωική εκμετάλλευση στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ή Ιστιαίας-Αιδηψού με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους), (β) έχουν ασφαλίσει το ζωικό κεφάλαιό τους στον ΕΛΓΑ κατά το 2021 και (γ) είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται το 50% της ενίσχυσης που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι ως άμεσα πληττόμενοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που έχουν αιτηθεί στον ΕΛΓΑ αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από την πυρκαγιά, έως τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως έμμεσα πληττόμενοι θεωρούνται οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν αιτηθεί έως τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης στον ΕΛΓΑ αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από την πυρκαγιά. Τέλος, δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες τις επόμενες ημέρες για την πραγματοποίηση των πληρωμών, με αρμόδιο φορέα για τη χορήγηση της ενίσχυσης να είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Γρήγορη ένταξη πυρόπληκτων στα προγράμματα χρηματοδότησης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Λιβανός «επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης και μέγιστης ευελιξίας-αποδοτικότητας εκ μέρους του ΕΤαΕ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία περισσότεροι παραγωγοί».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς : Πάνω από 350 εκατ. έδωσε ο ΕΛΓΑ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς: Η νέα πλατφόρμα δίνει ώθηση στο ψηφιακό άλμα των αγροτών

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, οι αιτήσεις που οριστικοποιούνταν ανά ημέρα ανέρχονταν σε περίπου στις 4.000, τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει ο ρυθμός καθώς οριστικοποιούνται 9.000 ανά ημέρα.
evoia-pyrkagies-pyropliktoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστώθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε αγρότες για αποζημιώσεις από τις φωτιές

Σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.