ΓΔ: 1440.39 -0.57% Τζίρος: 7.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Money Review Banking Summit

Πώς αποτιμούν οι κορυφαίοι τραπεζίτες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο

Οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και επισημαίνουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία «βλέπουν» οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε πάνελ του Banking Summit που διοργάνωσε το Money Review.

Επεσήμαναν ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις, εστιάζοντας, όμως, στο γεγονός ότι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εξ αυτών θα πρέπει να συντάξουν αξιόπιστα business plan, μία διαδικασία στην οποία θα έχουν αρωγό και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες, ιδιαίτερα με τις χορηγήσεις οι οποίες συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. 

Σημειώσαν ακόμη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και ότι οι εταιρείες fintech δεν αποτελούν έναν «αντίπαλο», αλλά ένα παράγοντα που ωθεί και τις ίδιες τις τράπεζες προς περισσότερη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

Π. Μυλωνάς: Μεταξύ 2,5% και 3% η ανάπτυξη της οικονομίας 

Την άποψη ότι ο πόλεμος θα αφαιρέσει τμήμα της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κυμανθεί από 2,5% έως και 3% και όχι 4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. 

Μιλώντας για το θέμα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία προκειμένου να υπάρξει πλήρης εκκαθάρισή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε φάει τον γάιδαρο, έχει μείνει η ουρά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια», ενώ σημείωσε ότι θα συνολικά η αύξηση στα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι ιδιαίτερη. 

Σημείωσε ότι για να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων αλλά και να ενεργοποιηθούν περισσότερο κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις. «Η ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις. Η χρηματοδότηση υπάρχει. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι το ένα θέμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι το δεύτερο. Εδώ χρειάζεται προσπάθεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η ψηφιακή τραπεζική θα επεκταθεί, καθώς την χαρακτήρισε «το μέλλον», προσθέτοντας ότι το fintech δεν είναι ανταγωνιστικό για τις τράπεζες. 

Φ. Καραβίας: Προσοχή στα νέα κόκκινα δάνεια 

Την ύπαρξη κινδύνων για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας «η  τρέχουσα οικονομική συγκυρία ενέχει κινδύνους για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων καθώς οι οικογενειακοί προυπολογισμοί και οι εταιρικοί ισολογισμοί πιέζονται από το κόστος της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις με μεγάλη προσοχή». 

Αναφερόμενος στην επίπτωση του πολέμου στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι θα πρέπει η προσοχή να παραμείνει εστιασμένη σε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και εάν διατηρηθεί η χαλάρωση από πλευράς ευρωζώνης, καθώς «η δική μας οικονομία επιβαρύνεται περισσότερο καθώς χαρακτηρίζεται από την προϊστορία των δίδυμων ελλειμάτων, το υψηλότερο δημόσιο χρέος και τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία». 

Επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, τις οποίες κάλεσε να δημιουργήσουν τα απαραίτητα business plan και να προσεγγίσουν τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι έτοιμες να τις στηρίξουν με χρηματοδότηση. 

«Θέλω όμως με αυτή την ευκαιρία να κάνω ξανά μια έκκληση και πρόσκληση στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας – ιδιαίτερα στις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, να έρθουν, να μιλήσουν με εμάς στις τράπεζες, και να κινηθούν γρήγορα και σχεδιασμένα, ενδεχομένως σε σχήματα άθροισης δυνάμεων, γιατί οι προδιαγραφές των ευρωπαϊκών κονδυλίων αυτή τη φορά είναι τέτοιες ώστε εάν δεν κινηθούμε σωστά, με προετοιμασία, με σχέδιο τα χρήματα θα χαθούν και δεν θα δοθεί η δυνατότητα απορρόφησης άρον-άρον στο τέλος της περιόδου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», σημείωσε. 

Χρ. Μεγάλου: Οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις

Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, παρά το έντονα προβληματικό διεθνές περιβάλλον, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος υπογράμμισε πως μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για την επίτευξη ανάπτυξης κάτι παραπάνω από το 5% και με τα ανανεωμένα στοιχεία να διαμορφώνεται γύρω στο 3-4%, παρόλα αυτά κινείται κατά 1,5-2% πιο πάνω από τον επικρατούντα μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Παρά την αβεβαιότητα, οι ενδείξεις από την αρχή του έτους είναι μάλλον θετικές όσο αφορά τη δημιουργία των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι τράπεζες είναι τώρα πολύ πιο έτοιμες να περιορίσουν τυχόν νέα κόκκινα δάνεια, η δημιουργία των οποίων εξαρτάται πάντως από το οικονομικό περιβάλλον». 

Κρίσιμοι παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποδειχτούν η ανεμπόδιστη, όσο και διαρκής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και άλλων υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να μειώσει την έκθεσή της απέναντι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) από το 44% σε 12,5% σήμερα, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 σκοπεύει να κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Παράλληλά, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν καταγράφεται κάποια σημαντική άνοδος στην δημιουργία νέας γενιάς NPLs. Αναφορικά με το επίπεδο των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Μεγάλου τόνισε πως το 2021 ο στόχος είχε τεθεί στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατάφερε να εκταμιεύσει δανειοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος δε, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πραγματοποίηση ακόμη καλύτερης πορείας.

Β. Ψάλτης: Οι τρεις παράγοντες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία

Σε τρεις πυλώνες εδράζει τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, καθώς εκτίμησε πως ο τουρισμός φέτος θα εξελιχθεί με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι εκταμιεύσεις που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ήδη λαμβάνουν χώρα κανονικά, ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση -που απαρτίζει το 70% του ΑΕΠ μας- αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς κατά την διάρκεια της διετούς πανδημικής κρίσης έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των κεφαλαίων αποταμίευσης.

Παράλληλα, τόνισε πως οι συστημικές τράπεζες εισέρχονται στη νέα κρίση έχοντας σαφώς πιο ισχυρούς ισολογισμούς σε σχέση με κάθε άλλη φορά από το παρελθόν, και κατ’ επέκταση μπορούν να ελιχθούν υπό πιο θετικούς όρους. Την διετία 2020-21 η παροχή περί των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά της Πολιτείας για την στήριξη κάθε πτυχής της εθνικής οικονομίας (επιχειρήσεις, τράπεζες, εργαζόμενοι, νοικοκυριά), και εν συνεχεία η επικουρική χρηματοδότηση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, συνέβαλαν στην αποτροπή της εμφάνισης νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων.

Η Alpha Bank κατάφερε να μειώσει την έκθεσή της απέναντι σε NPLs από το 56% σε 13% στο τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ ο στόχος της επίτευξης μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει πραγματικότητα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ο κ. Ψάλτης θεωρεί πως η δημοσιονομική χαλάρωση θα συνεχιστεί, κάτι που θα οδηγήσει στην ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δύναμης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αναφορικά με τον ρυθμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε πως οι χορηγήσεις κινούνται σε θετικό επίπεδο, δίνοντας βαρύτητα περισσότερο σε επενδυτικά κεφάλαια και δευτερευόντως σε άντληση κεφαλαίων κίνησης. «Οφείλουμε να λειτουργήσουμε περισσότερο ως σύμβουλοι παρά ως δανειστές. Εστιάζουμε στο εύλογο των υποθέσεων του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου και εκτελούμε αναλύσεις ευαισθησίας για να δούμε την αντοχή του αν οι συνθήκες της αγοράς χειροτερέψουν. Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αρωγός με τη νομοθέτηση κινήτρων για την δημιουργία συνεργασιών, συγχωνεύσεων 
και εξαγορών που θα οδηγήσουν σε σχήματα υψηλότερης πιστοληπτικής επιφάνειας μέσω φορολογικών και άλλων κινήτρων
».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023

Στην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών συντέλεσε και η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ που έφτασαν στο 4% και αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ πριν 14 μήνες ήταν στο -0,5%.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε τις τράπεζες ο οίκος Moody's, τι λέει για ενεργητικό και κέρδη

Όπως αναφέρει ο οίκος η αναβάμιση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους και στις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμούν για την οικονομία οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών

Κατά τις παρεμβάσεις τους από το βήμα των ετήσιων γενικών που πραγματοποιήθηκαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας εκτίμησαν ότι η οικονομία αντέχει και διατηρεί τη δυναμική της παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στις ελληνικές τράπεζες παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε δηλώσεις τους αλλά και στις παρουσιάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων σε αναλυτές, έδωσαν έμφαση στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών τους καθώς και στην δραστική μείωση των κόκκινων δάνειων.