Φώτο: ΑΠΕ

Στουρνάρας: Βιώσιμη η μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου τομέων της οικονομίας, όπως ο ενεργειακός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλό, εάν δεν μετριαστεί το φαινόμενο, υπογράμμισε ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ). 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι άμεση η ανάγκη για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου τομέων της οικονομίας, όπως ο ενεργειακός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο των εθνικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλό, εάν δεν μετριαστεί το φαινόμενο. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι επείγουσες επιλογές» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου τομέων της οικονομίας, όπως ο ενεργειακός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των εθνικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, προστατεύοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στο μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη. Με την προσεκτική και έγκαιρη μετάβαση θα προκύψουν ευκαιρίες που συνδέονται με τη δημιουργία νέων ανανεώσιμων ενεργειακών και καινοτόμων προϊόντων, με επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, με νέες υποδομές και με νέες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια καθορίζει φιλόδοξους εθνικούς στόχους έως το 2030 και προετοιμάζει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 ενώ «δρομολογεί παράλληλα την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και προδιαγράφει το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, με παράλληλο στόχο το σχεδιασμό των κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποδοτικότερων πολιτικών που θα συντελέσουν στην επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειακών και κλιματικών στόχων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια

Ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2030 στο νέο ΕΣΕΚ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνσεις για επενδύσεις ΑΠΕ με τροπολογία του υπ. Ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε στο ενεργειακό νομοσχέδιο, θέτει σε προτεραιότητα τις αιτήσεις για αδειοδότηση και σύνδεση σε διάφορες κατηγορίες ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Στουρνάρα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας παρουσιάστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γκράβα «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη: Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τιτλοποίηση οφειλών προς τη ΔΕΗ

Το πλαίσιο τιτλοποίησης οφειλών προς τη ΔΕΗ ρυθμίζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει κατάργηση μονιμότητας νεοπροσλαμβανόμενων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πυρετωδώς εργάζεται η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), προκειμένου η λειτουργία της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς να αρχίσει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.