ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
Φωτο: Shutterstock

Δυναμική ανάκαμψη για το real estate, υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες θεωρεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και το ύψος της φορολογίας ως καταλυτικούς παράγοντες για τη δυναμική της αγοράς ακινήτων, τονίζει η Berkshire Hathaway HomeServices.

Σε δυναμική πορεία κινήθηκε η ελληνική αγορά Real Estate κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο αμερικανικός όμιλος Berkshire Hathaway HomeServices, στην ετήσια έκθεσή του «2022 ΕΜΕΑ Real Estate Report», στην οποία εξετάζει την πορεία του συγκεκριμένου κλάδου σε επτά αγορές. 

Πέραν της Ελλάδας ο όμιλος καταγράφει την τάση για την αγορά ακινήτων σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ντουμπάι και όπως τονίζει οι διαφορετικές χώρες παρουσίασαν αντιτιθέμενες τάσεις, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα ενός καθολικού απολογισμού των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς κάθε αγορά έχει το δικό της προφίλ. 

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε μια δυναμική με αυξητικές τάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με υψηλά ποσοστά ζήτησης και ανταγωνιστικότητας με το 80% των επαγγελματιών να συζητάνε για μια άκρως ανταγωνιστική αγορά και με το 67% να δηλώνει ότι κατευθύνεται κυρίως από την ζήτηση των ακινήτων. Επιπλέον, τρεις στους πέντε (63%) προβλέπουν πως η αγορά θα σημειώσει περαιτέρω άνθηση το επόμενο έτος και τα 4/5 (89%) να εκτιμούν πως θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Η ζήτηση παρατηρήθηκε κυρίως στα αστικά κέντρα, με το 63% των επαγγελματιών να το επιβεβαιώνουν, δηλώνοντας ότι τα διαμερίσματα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων σε αντίθεση με τις  μονοκατοικίες. Επιπροσθέτως σημειώθηκε (σε ποσοστό 51%) στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων, η αύξηση αυτή στη ζήτηση δεν επεκτάθηκε στις προαστιακές περιοχές και στις περιοχές εκτός αστικού ιστού. Στην Ελλάδα η ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο δεν ακολούθησε την αυξημένη ζήτηση στις αστικές περιοχές με μόνο το 24% των επαγγελματιών να αναφέρουν αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο και με το 29% (το υψηλότερο ποσοστό της παρούσας έρευνας) να δηλώνει πως παρατηρήθηκε μείωση στη ζήτηση.

Μέσα από την έρευνα αποτυπώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων στην ελληνική αγορά έρχεται από το εξωτερικό (31% από διεθνείς επενδυτές εντός EMEA και 24% από επενδυτές εκτός EMEA), αν και το φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της αγοράς. Είναι επίσης σαφές ότι οι επαγγελματίες αναμένουν ότι η αγορά θα διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη της δραστηριότητας, με περισσότερους από τρεις στους πέντε (63%) να προβλέπουν ότι θα γίνει ακόμη πιο δυναμική το επόμενο έτος και τo 80% των επαγγελματιών του χώρου να προβλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό, με σαφείς αισιόδοξες προοπτικές. Επίσης, οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η διαθεσιμότητα γης θα είναι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά ακινήτων τα επόμενα 3-5 χρόνια, όπως και η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τους αγοραστές.

Ο κ. Κυριάκος Ξύδης, managing partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, δήλωσε σχετικά «Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα, χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου της Berkshire Hathaway HomeServices, διαθέτουμε τα εξειδικευμένα εργαλεία, υπηρεσίες και τους κατάλληλους πόρους για να αναδειχθούμε στην πρώτη επιλογή για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της ελληνικής αγοράς ακινήτων».

Ο κ. Γιώργος Υφαντής, General Sales Manager της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, δήλωσε σχετικά «Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια δεκαετή περίοδο απόλυτης φτώχειας με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμη λιγότερες κατασκευές. Η πανδημία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αυξημένη ζήτηση, καθώς οι πελάτες αφενός κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και αφετέρου εκτιμούσαν όλο και περισσότερο τη στέγαση ως τόπο διαμονής και εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 80% οι προκρατήσεις Airbnb για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Αυξημένη είναι ήδη η ζήτηση για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Περιορισμένος ο αριθμός των ακινήτων σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά ακινήτων για αύξηση των τιμών

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ακαδημία της εταιρείας real estate, newdeal, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων πιστεύουν ότι ένα ακίνητο αξίας έως 300.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί μέσα σε έξι μήνες.
vesiropoulos, bouli, apodeikseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι - συνταξιούχοι με την κατάργηση της εισφοράς

Παρατείνεται για ακόμα δύο χρόνια η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, ενώ θα παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ του 13% σε καφέ, εστίαση, κινηματογράφο και γυμναστήρια. Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεζυρόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όνειρο θερινής νυκτός η εύρεση φοιτητικής εστίας στην περιοχή της Αθήνας

Σύμφωνα με έρευνα της E-Real Estates μόλις 1 στις 10 κατοικίες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα ύψους έως και 300 ευρώ. Εξαιρετικά περιορισμένη η διαθεσιμότητα. Σε ποιές περιπτώσεις συμφέρει η αγορά.