ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το θρίλερ με φυσικό αέριο και... ρούβλια: Η Gazprom και το σχέδιο για LNG

Επιστολή των Ρώσων δίνει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας περιθώριο ως τις 25 Μαΐου για αλλαγή του τρόπου πληρωμής. Επιταχύνεται ο σχεδιασμός για νέα πλωτή πλατφόρμα LNG στη Ρεβυθούσα. Ψύχραιμη η ευρωπαϊκή αγορά, πέφτει η τιμή του αερίου.

Στα τέλη Μαΐου τοποθετείται η προθεσμία πληρωμής στην Gazprom με τους νέους όρους, με την ελληνική πλευρά να έχει ήδη λάβει το σχετικό αίτημα από τη Μόσχα, μετά το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, «γκάζι» πατάει το ΥΠΕΝ για την υποκατάσταση απωλειών προμηθειών από τη Ρωσία με νέα φορτία LNG.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη λάβει σχετική επιστολή από την Gazprom για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής, όπου αναφέρεται ότι για να πραγματοποιηθεί η επόμενη πληρωμή, που τοποθετείται χρονικά στις 25 Μαΐου, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχει δημιουργήσει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων θα γίνεται η μεταφορά του τιμήματος σε ευρώ και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ρούβλια από την τράπεζα, ώστε να προχωρά η παράδοση των φορτίων.

Πηγές της επιχείρησης αναφέρουν ότι η τράπεζα, σύμφωνα με όσα υποδεικνύουν οι Ρώσοι, θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό σε ευρώ, ώστε να μετατρέπεται σε ρούβλια. Όπως επισημαίνουν, τα παραπάνω έχουν διατυπωθεί ως αίτημα που θα πρέπει να εξεταστεί από την ελληνική πλευρά και να απαντήσει και όχι ως τελεσίγραφο, ενώ σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης από την Μόσχα, η Ελλάδα θα καταφύγει στην προβλεπόμενη διαιτησία στο Εφετείο της Στοκχόλμης.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αποφασιστεί το πώς θα διαχειριστούν το πρόβλημα. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία εκπνέει στις 25 Απριλίου. Εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα».

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ ήδη σχεδιάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση πλήρους διακοπής των εισαγωγών με στόχευση στην αύξηση των προμηθειών LNG. Αυτή την εβδομάδα, πολύ πιθανόν και αύριο, ο ΔΕΣΦΑ, θα παρουσιάσει τη μελέτη κόστους για την εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής στον Τερματικό Σταθμό στη Ρεβυθούσα, όπως είχε αναφερθεί στο σχέδιο που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ στοχεύει στην επίσπευση των διαδικασιών ώστε η επιπλέον πλωτή δεξαμενή να είναι έτοιμη έως τον επόμενο χειμώνα, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων κατά 60%. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Επιπρόσθετα, αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές και θα απαιτηθεί, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, να έχει αποθηκευμένες για τον επόμενο χειμώνα ποσότητες που αντιστοιχούν στο 15% της εθνικής κατανάλωσης.

Η σημασία που δίνεται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη στροφή στο LNG για την κάλυψη των άμεσων ενεργειακών αναγκών που προκύπτουν από την ενδεχόμενη απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου φαίνεται και από την επιλογή της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, που θα βρεθεί στη χώρα μας λόγω του Φόρουμ των Δελφών και στο πλαίσιο αυτό θα ξεναγηθεί από τον Κώστα Σκρέκα στις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα.

Πάντως, οι αγορές δε φαίνεται να έχουν πεισθεί για τη σοβαρότητα της πίεσης που προσπαθεί να ασκήσει η Ρωσία στην ΕΕ, με τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη να μην αντανακλούν τους δραματικούς τόνους του τελεσίγραφου από τη Μόσχα για πληρωμές σε ρούβλια. Ειδικότερα, παρά τη γενική αβεβαιότητα για τις προμήθειες της ΕΕ, τόσο η βελτίωση των καιρικών συνθηκών που μειώνουν τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση, όσο και η κατεύθυνση προς μία ευρωπαϊκή απάντηση συγκράτησαν ένα πιθανό ράλι. Πιο αναλυτικά, το ολλανδικό συμβόλαιο Μαΐου φυσικού αερίου ακολούθησε πτωτική πορεία σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και τελικά έκλεισε με πτώση 2,4%, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τα 100 ευρώ, στα 109,4 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» εισαγωγών LNG το 2022, πάνω από 50% ήλθε από τις ΗΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στο φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο: Η Ρεβυθούσα κάλυψε το 44% των εισαγωγών με LNG και πάνω από 50% των προμηθειών υγροποιημένου αερίου προήλθε από τις ΗΠΑ. Μείωση 19% στην εγχώρια κατανάλωση.
DESFA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας με νέο σταθμό FSRU στη Ρεβυθούσα

Μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας επαναεριοποίησης LNG με έργο προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ προτείνει να ενταχθεί στο REPower EU και να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ποια άλλα έργα προτείνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή απάντηση στον Πούτιν ψάχνει η ΕΕ, κρίσιμη συνεδρίαση στις 2 Μαΐου

Εκτάκτως συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας για να αποφευχθεί διχασμός της Ευρώπης από τις εκβιαστικές απαιτήσεις Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου η Μόσχα, σε νέα φάση η ενεργειακή κρίση

Πολωνία και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν από σήμερα τη διακοπή παροχής αερίου επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια. Κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαΐου. Εγκρίθηκε η παρέμβαση Ισπανίας - Πορτογαλίας για το ρεύμα.