ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Η κρίση δεν θα εκτρέψει την ανάκαψη της οικονομίας

Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση θα πρέπει να υπάρξει μία «συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση».

Την αισιοδοξία του ότι η τρέχουσα κρίση, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα κατορθώσει να εκτρέψει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι έχει «θολώσει» τις ευοίωνες προοπτικές της, εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας στη δήλωσή του αναφέρθηκε εκτενώς στις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει στήριξη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η απάντηση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά και ευρωπαϊκή. 

Πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, οξεία, διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση, από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί  από μόνο του  να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση, με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις, επιδιώκει αυτές τις ευρωπαϊκές απαντήσεις. Όπως είναι:

  • οι παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,
  • η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας,
  • η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων,
  • η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων, 
  • η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες. 

Η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. “Θολώνει” τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της.Όπως καταδείχθηκε από τις διμερείς, παραγωγικές συναντήσεις μας με τις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Και όπως αποδείχθηκε με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο. Όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες και τους κόπους της κοινωνίας, στη σκληρή δουλειά, πολιτών και πολιτείας. Η Ελλάδα προχωράει, παρά τις διαδοχικές και παράλληλες κρίσεις, ισχυρά και δυναμικά, με σχέδιο, σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες αύριο ο Σταϊκούρας

Θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συζητηθούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, κατόπιν παρουσιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις Βρυξέλλες ο Χρ. Σταϊκούρας, τι θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Ecofin

Οι υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μελλοντική πορεία, όσον αφορά στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.