ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Φ. Καραβίας: Οι μεγάλες επενδύσεις που θα στηρίξει η Eurobank

Την ιδιαίτερη σημασία της χρηματοδότησης του εμβληματικού έργου στο Ελληνικό, αλλά και τη στήριξη επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στον τουρισμό τονίζει σε επιστολή του στο προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Μετά από μια δεκαετία κρίσης, η Ελλάδα με σταθερό βηματισμό αλλάζει σελίδα, με την οικονομία να κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς καθώς επενδύσεις που είχαν «παγώσει» παίρνουν και πάλι μπροστά, ενώ δεν λείπουν και οι ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. Στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, και καθώς οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί, η Eurobank βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδοτικούς μοχλούς των νέων επενδύσεων.

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Διευθ. Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους. Κάνει αναφορά στις επενδύσεις που πρόκειται να στηρίξει χρηματοδοτικά η τράπεζα, με την επένδυση του Ελληνικού να ξεχωρίζει. Ο κλάδος της ενέργειας που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Eurobank, με τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες συμφωνίες στον κλάδο του τουρισμού αλλά και σε αρκετούς ακόμα τομείς.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καραβίας, για την επένδυση του Ελληνικού: «Το έργο του Ελληνικού ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, στο ΑΕΠ και την απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Ξεχωρίζει επίσης ως μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αλλαγή που συντελείται στην οικονομία και τη χώρα μας, για τις δυνατότητες που προσφέρει σε μεγάλη, διεθνή κλίμακα. Είναι από κάθε άποψη ένα εμβληματικό έργο. Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτικές του απαιτήσεις. Αποτελεί, επομένως, εξαιρετική στιγμή για την Τράπεζά μας ότι αναδείχθηκε στον τραπεζικό μοχλό αυτού του έργου. Είμαστε παρόντες με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των 2 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η Eurobank θα διαθέσει περί τα 900 εκ. ευρώ για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν αυτή τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, θα έχει κεντρικό ρόλο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, αποκλειστικού φορέα υλοποίησης του έργου, κατά 650 εκ. ευρώ, όπως και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκ. ευρώ».

Για την συμμετοχή της Eurobank στον κλάδο της ενέργειας που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως: «Ο τομέας της ενέργειας, όπως έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank, θα έχει μείζονα ρόλο τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, η Τράπεζά μας ανέλαβε μαζί με την Goldman Sachs καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΔΕΗ, της ιστορικής και σημαντικότερης επιχείρησης ενέργειας στη χώρα, που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων της. Ταυτόχρονα, η προτεραιότητα στην μετάβαση προς ένα φιλικό προς το περιβάλλον πρότυπο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών δημιουργεί ανάγκη σημαντικών επενδύσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και η Τράπεζά μας κινείται ενεργητικά και θα έχει ουσιαστική παρουσία στη χρηματοδότησή τους. Όπως ουσιαστική παρουσία έχουμε ήδη στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Για τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό, ο διευθ. σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως «εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε επίσης η Τράπεζα του Τουρισμού, τόσο θεσμικά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ όσο και επιχειρηματικά μέσα από τις χρηματοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων και την κάθε είδους συνεργασία μαζί τους, από τη μεγαλύτερη έως την πιο μικρή κλίμακα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέες σημαντικές για την Τράπεζα συμφωνίες στον τουριστικό κλάδο».

Η επιστολή του κ. Καραβία καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Κι αυτός ο κατάλογος, όσο κι αν είναι μακρύς, πολύ απέχει από το να είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας, αλλά σημαντικές, συμφωνίες που έχουμε συνάψει και πολλές που προετοιμάζουμε με σκληρή και εντατική καθημερινή δουλειά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημασίας που έχει η περίοδος που διανύουμε για την Τράπεζά μας και για την μελλοντική πορεία της οικονομίας. Και όλοι μας, το σύνολο των εργαζομένων στη Eurobank, ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πρόκληση. Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει η ανάπτυξη με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει το ράλι στις ελληνικές εξαγωγές: Ξεπερνούν 20% το επίπεδο του 2019

Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο του 2019. Την ίδια ώρα, όμως, η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει και τις εισαγωγές και διευρύνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο.