ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σκυλακάκης: Θα καλύψουμε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με την αύξηση του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα χρήματα αυτά προέρχονται, κατά ένα μέρος από το ονομαστικό Α.Ε.Π. το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό λόγω του ύψους του πληθωρισμού.

Προβλέψαμε τα όσα αφορούν την πανδημία, αλλά τον πόλεμο, ούτε τον προβλέψαμε, ούτε θα μπορούσαμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπτύσσοντας την τροπολογία της κυβέρνησης για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 2,6 δισεκ. ευρώ, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών. Δεν θα το κάναμε, δεν επιτρεπόταν να το κάνουμε - ακόμα κι αν το υποθέταμε στο μυαλό μας - να κάνουμε έναν Προϋπολογισμό, με υπόθεση βασική ότι ο Πούτιν θα κάνει πόλεμο στην Ουκρανία και θα μιλάμε για μία αλλαγή στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις με τεράστιες κυρώσεις, με προβλεπόμενη διακοπή των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης: «Εάν μου φέρετε εδώ τον Κάλχα που τα προέβλεψε όλα αυτά να του δώσουμε το βραβείο του Μαντείου των Δελφών» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, ειδικότερα, για την πανδημία, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του ότι «ως οικονομική επίπτωση θα πάψει να μας απασχολεί [..] Μπορεί να υπάρχει, δυστυχώς, ακόμη ως υγειονομική συνέπεια [..] αλλά ως μείζων οικονομική μεταβλητή που να προκαλεί μεγάλη επίπτωση στα έσοδα ή τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού μετά το πρώτο τρίμηνο, που καλύψαμε και κάποιες δαπάνες περασμένων ετών, δεν επηρεάζει».

Όσο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τα 600 εκατ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.

Από τα υπόλοιπα, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, τα 590 εκατομμύρια αφορούν δαπάνες που έχουμε, ήδη, προαναγγείλει και θα νομοθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα: Είναι 142 εκατομμύρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, 33,9 εκατομμύρια για τους ΑμεΑ, 50,9 εκατομμύρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τη διπλή δόση, 97,5 εκατομμύρια για το μιάμιση φορά πάνω το Επίδομα Παιδιού, 130 εκατομμύρια για την Κάρτα Καυσίμου, 23 εκατομμύρια για την βοήθεια στο ντίζελ, 6 εκατομμύρια για τα 200 ευρώ στα ταξί, 47 εκατ. στους κτηνοτρόφους και 60 εκατομμύρια για το ντίζελ στους αγρότες.

Τα υπόλοιπα αφορούν πιθανές, επιπλέον, δαπάνες που έχουμε να κάνουμε, κατά κύριο λόγο για αυτές που μπορούμε να προβλέψουμε, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ύψος, Είναι οι αυξημένες δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα στο Δημόσιο, [..] και μετά τα υπόλοιπα θα πάνε σε άλλες δαπάνες που θα προκύψουν με βεβαιότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουμε ανάγκη να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα της ακρίβειας που μας το έφερε, κατά κύριο λόγο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα χρήματα αυτά προέρχονται, κατά ένα μέρος από το ονομαστικό Α.Ε.Π. το οποίο θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό λόγω του ύψους του πληθωρισμού. «Είναι σαφές, ότι αυτά τα χρήματα που θα προέλθουν από αυξημένο Α.Ε.Π. λόγω ονομαστικών τιμών θα επιστραφούν στην κοινωνία και ένα άλλο μέρος θα προέλθει από μια μικρή αύξηση του ελλείμματος την οποία θα τη δούμε ως μία πρώτη πρόβλεψη στις 30 Απριλίου, όταν θα καταθέσουμε το μεσοπρόθεσμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Κρατάμε «εφεδρείες» σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για την έκταση του προβλήματος από την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίζεται η τροπολογία για το «Fuel pass 2», πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Το συνολικό ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 45 έως 100 ευρώ αναλόγως με το όχημα και του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Περισσότερα χρήματα με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την εταιρεία επαναμίσθωσης κατοικιών

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη, ενώ στο τέλος της 12ετίας οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις με το Fuel Pass 2 για την επιδότηση της βενζίνης

Από 45 στα 80 ευρώ η επιδότηση του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου για τα αυτοκίνητα, στα 60 ευρώ για τις μηχανές και στα 100 ευρώ για τα νησιά. Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power pass: Στις 235.000 οι αιτήσεις έως τώρα, ανοιχτή η πλατφόρμα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.