ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία για τα ρεκόρ του ρεύματος, νέο σχέδιο παρέμβασης στην αγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης εκτινάχθηκε, σήμερα και τη Δευτέρα, η τιμή χονδρικής, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέο μοντέλο παρέμβασης με στήριξη στο κόστος φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας.

«Καμπάνακι» στην κυβέρνηση κτυπούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος, που βρίσκονται και σήμερα όπως και τη Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη, φθάνοντας 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ η τιμή χονδρικής για αύριο είναι αυξημένη στην Ελλάδα κατά 4,60% και είναι με διαφορά η υψηλότερη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση διαμορφώθηκε στα 246 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να προσδιορίσει τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να υπάρξει για νέα μέτρα στήριξης, ενώ παράλληλα το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για νέο μοντέλο στήριξης επιχειρήσεων και καταναλωτών. 

Ειδικότερα: 

  • Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με βάση σενάριο χρησιμοποίησης για μέτρα στήριξης όλου του δημοσιονομικού χώρου που θα προέκυπτε εάν η Ελλάδα απέκλινε από το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ανέβαινε στο 3% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να ξεπεράσει. Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ανοίξει πρόσθετος χώρος της τάξεως των τριών δις. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) για να χρησιμοποιηθεί για μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους, καθώς πλέον δεν θεωρείται ρεαλιστικό το αρχικό σενάριο να σταματήσει η στήριξη μετά το α’ εξάμηνο. 
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος εργάζεται σε σενάρια για αποδοτικότερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων, πέραν του βασικού μοντέλου που εφαρμόζεται έως τώρα, δηλαδή της απευθείας στήριξης για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα της αγοράς ρεύματος εντοπίζεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν το β’ τρίμηνο καθώς θα συνεχιστούν οι επιδράσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις κυρώσεις στη Ρωσία, το νέο σενάριο που εξετάζεται είναι να επιδοτηθεί το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας και ενδεχομένως της βιομηχανίας. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι θα γίνει πιο πιθανή μία συγκράτηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος που αποτελεί την «πηγή» του κακού και το νέο μοντέλο ενισχύσεων θα είναι αποτελεσματικότερο για τη συνολική ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης των καταναλωτών και του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Επιπλέον αυτό το μοντέλο θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί χωρίς να προσκρούει η κυβέρνηση στην κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό των ενεργειακών αγορών, όπως θα συνέβαινε εάν επιχειρούσε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή χονδρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι άδεια για να παρέμβουν στις τιμές χονδρικής πήραν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα Ισπανία και Πορτογαλίας λόγω των ειδικών συνθηκών στις αγορές τους, οι οποίες δεν συντρέχουν στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Η κυβέρνηση θα περιμένει «σήματα» από τους Ευρωπαίους εταίρους σε δύο επίπεδα πριν οριστικοποιήσει τις πιθανές νέες παρεμβάσεις της. Αφενός παραμένει ζητούμενο να εκδηλωθεί μία συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους με μέτρα κοινής αποδ0χής όπως θα ήταν μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα επιδοτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη στήριξη επιχειρήσεων και καταναλωτών. 

Τα πιθανά κοινά ενεργειακά μέτρα θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στη βάση εισήγησης που θα καταθέσει η Κομισιόν, όμως, οι αποκλίσεις που διαπιστώνονται στις θέσεις των κρατών δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε σοβαρές αποφάσεις. 

Σε δεύτερο επίπεδο και εφόσον η κυβέρνηση οριστικοποιήσει την απόφαση για εθνική παρέμβαση με μέτρα που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, θα χρειαστεί μία νέα συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ώστε να δοθεί η έγκρισή τους στην αλλαγή των δημοσιονομικών σεναρίων για το 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι οι Θεσμοί θα εγκρίνουν μία αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου για το 2022 δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, όμως, θα χρειαστεί να εξετάσουν και την ουσία των μέτρων και να κρίνουν την πιθανή οικονομική τους αποτελεσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται πιθανό να αποδεχθούν οποιαδήποτε συζήτηση για μία μεγάλη διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος, πέραν του 3%, καθώς αυτή θα δυσκόλευε την επαναφορά σε δημοσιονομική σταθερότητα το 2023 και θα επιδρούσε δυσμενώς στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για παραλίες, αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με νέες τιμές οι διαγωνισμοί παραχώρησης παραλιών. Πώς θα ελέγχουν οι πολίτες τις παρανομίες με τα κινητά τους και το κράτος με drones. Καθιερώνονται οι «απάτητες» παραλίες.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη μείωση έως 75% στην επιδότηση για ρεύμα από τον προϋπολογισμό

Σε 200 με 300 εκατ. ευρώ θα μειωθεί τον Οκτώβριο η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για επιδότηση ρεύματος, σε σχέση με τα 800 εκατ. του Σεπτεμβρίου. Καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις, βασικό κριτήριο η κατανάλωση.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει η ελπίδα στην Ευρώπη για επαναφορά του αερίου από τη Ρωσία

Προς αίσια κατάληξη του θρίλερ με επιστροφή της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream από τον Καναδά. Θετική δήλωση από το Κρεμλίνο για την παροχή στη Γερμανία. Τι σημαίνουν οι νέες εξελίξεις για τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Λεφτά... δεν υπάρχουν για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος σήμερα για νέα μέτρα στήριξης, θα επανεξετασθεί το θέμα τον Σεπτέμβριο, τονίζουν στελέχη του υπ. Οικονομικών. Δεν αναμένουν βοήθεια με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για «ψαλίδι» έως 50% στο ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν

Δραστική μείωση της τιμής χονδρικής στα επίπεδα του Ιουνίου 2021 θα επιδιώξει η κυβέρνηση, με μεταφορά της επιδότησης από τους καταναλωτές στους παραγωγούς. Κανονικά θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας.