ΓΔ: 802.53 1.24% Τζίρος: 4.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

Με δυσαρέσκεια υποδέχτηκαν χθες οι πολίτες τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης του power pass που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα αρχίζουν οι καταβολές των επιδομάτων, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που χθες είδαν στην πλατφόρμα μικρότερη επιδότηση από αυτή που περίμεναν, ενώ υπήρξε και το... ανεξήγητο φαινόμενο των αρνητικών ποσών επιδότησης.

Ειδικότερα, όσο και αν φαίνεται παράλογο, αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που είδαν αρνητικά ποσά επιδότησης στην αίτηση που είχαν κάνει για το powerpass. Χαρακτηριστική η περίπτωση του καταναλωτή που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που βρέθηκε με επιδοτούμενο ποσό –61,27 ευρώ.Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πιθανότητα λαθών στους υπολογισμούς που μπορεί να οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν ότι οι υπολογισμοί στην πλατφόρμα γίνονται με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι πάροχοι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για περιπτώσεις όπου τα στοιχεία αφορούσαν λογαριασμούς έναντι χωρίς να έχει γίνει η καταμέτρηση και στη συνέχεια να έγινε εκκαθάριση.

powerpass

 

Πέρα από τα αρνητικά, ωστόσο, ποσά, μεγάλο μέρος των καταναλωτών χθες είδαν ως μάλλον «φτωχές» τις αναδρομικές αυτές επιδοτήσεις, με πολλούς από αυτούς να προχωράνε σε σχετικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βασική αιτία της «παρεξήγησης» φαίνεται πως είναι ότι πολλοί καταναλωτές θεωρούσαν ότι θα αποζημιωθούν για το 60% των χρεώσεων βάσει ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ στην πραγματικότητα από αυτές τις χρεώσεις αφαιρούνται για τον υπολογισμό του power pass οι επιδοτήσεις από το κράτος και οι εκπτώσεις των παρόχων.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, καθώς πολλοί ήταν οι ακροατές που διατύπωσαν παράπονα και ερωτήσεις για το αν τελικά αυτά τα ποσά αντιστοιχούν στο 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός σημείωσε ότι στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιδοτήσεις που είχαν ήδη δοθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και οι εκπτώσεις από τους προμηθευτές. Ο υπουργός τόνισε ότι η επιδότηση αυτή είναι σε κάθε περίπτωση άνω του 60% της αύξησης.

«Αν κάνει αυτή την άθροιση ο καταναλωτής θα δει ότι πραγματικά είναι πάνω από το 60% της αύξησης για τις κύριες κατοικίες. Γιατί εκεί πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επιδότηση που είχε ο λογαριασμός ρεύματος που μέχρι τις 300 κιλοβατώρες ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε. Παράλληλα, τόνισε ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων έχουν δοθεί από τους προμηθευτές ενέργειας και θα υπάρξει και διασταύρωση, ενώ επίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ελέγξει τα ποσά ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα να υπάρχουν λάθη.

Συνολικά υποβλήθηκαν 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα και από σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές για σχεδόν δύο εκατομμύρια αιτήσεις, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους καταναλωτές εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική ένταση για το power pass καταγράφηκε χθες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για εξαπάτηση και την κυβέρνηση να ανταπαντά μιλώντας για «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε «απάτη του κ. Μητσοτάκη με το “power pass” και τα δήθεν 600 ευρώ επιδότησης για το ρεύμα». Όπως ισχυρίστηκε, εντελώς εκτός οποιασδήποτε επιδότησης μένουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά ή το 40% όσων έλεγε η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει, ενώ στα 2,5 εκατ. δικαιούχους που τελικά λαμβάνουν επιδότηση (εκ των 4,2 εκατ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα υποστήριζε), μοιράζονται 260 εκατ. για 6 μήνες.

«Πρόκειται για μεσοσταθμική επιδότηση των 17 ευρώ/μήνα. Και όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες έχουν πληρώσει ήδη λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω. Με λίγα λόγια, αφού έχει συντελεστεί μία αφαίμαξη χιλιάδων ευρώ σε κάθε νοικοκυριό εδώ και πολλούς μήνες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τώρα ως τιμητής επιστρέφοντας λίγα ευρώ σε ένα μέρος των πολιτών. Βέβαια, από την αισχροκέρδεια ούτε που του περνάει από το μυαλό να κόψει κανένα ευρώ. Είναι προφανές ότι μετά το “fuel pass”, το “power pass” εξελίσσεται σε “φουλ απάτη pass” του κ. Μητσοτάκη. Ας γνωρίζει όμως ότι αυτό το “pass” εξαπάτησης δεν περνά πουθενά», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η κα Αχτσιόγλου προφανώς έχει μάθει την τέχνη του ψέματος από τον κ. Τσίπρα. Το γεγονός ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και έως τα 600 ευρώ το μετατρέπει και πάλι, αυθαίρετα, ως μη γνωρίζοντας ελληνική γλώσσα, σε οριζόντιο μέτρο των 600 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είχε αύξηση στον λογαριασμό του ή όχι», σημειώνεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

«Προτείνει δηλαδή ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, οριζόντιο, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των νοικοκυριών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ για 4,2 εκατ. δικαιούχους. Και πάλι δηλαδή βρήκε λεφτόδεντρα που θέλει να μοιράσει, χωρίς κανένα κριτήριο, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων».

Όπως εξηγείται περαιτέρω:

Αίτηση για να λάβουν επιδότηση έκαναν 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Το πώς θα επιδοτηθούν 4,2 εκατ. ενώ έκαναν αίτηση 2,5 εκατ., το ξέρει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον: Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, ο σχετικός νόμος, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ρητά επιδότηση 60% επί της αύξησης του ρεύματος και έως 600 ευρώ. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι δίκαιο ένας πολίτης που είχε αύξηση 1.000 ευρώ και ένας πολίτης που είχε αύξηση 50 ευρώ, να λάβουν την ίδια επιδότηση. Τρίτον: Κατά την εν λόγω περίοδο (Δεκέμβριο έως Μάιο) έχουν ήδη δοθεί επιδοτήσεις, αποκλειστικά για το ρεύμα της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, το συνολικό κόστος επιδοτήσεων ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Τα 260 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον αυτών.

Ο αριθμός των αιτήσεων, αλλά και το ποσό που προέκυψε από την ανάλυση των λογαριασμών, για την οποία οι καταναλωτές έχουν πλήρη και διεξοδική εικόνα μέσω των εκκαθαριστικών που αναρτώνται στην πλατφόρμα του Power Pass, έδειξε και ποια ήταν η πραγματική περίμετρος του προβλήματος, καθώς ήδη έχει επιδοτηθεί σημαντικό ποσοστό της αύξησης. Υπεβλήθησαν αιτήσεις για 3 εκατ. εκ των 4 εκατ. παροχών κύριας κατοικίας, που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Ο αντικειμενικός υπολογισμός, με πλήρη διαφάνεια, έδειξε ότι το κόστος που επωμίστηκαν τα νοικοκυριά για την κύρια κατοικία τους και την φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιστρέφεται το 60% αυτών, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση του Ιουνίου κοστίζει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του μέτρου στα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο επιδοτούνται και καταναλώσεις άνω των 300 KWh για όλες τις κατοικίες των νοικοκυριών, ενώ μόνο η επιδότηση ρεύματος Ιουλίου που εισήχθη ο νέος μηχανισμός, ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ.» καταλήγει η απάντηση του ΥΠΟΙΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα στους 10 καταναλωτές ρεύματος θα λάβουν υψηλή κρατική επιδότηση

Τι προβλέπει το νέο σύστημα επιδοτήσεων που παρουσιάζεται σήμερα, πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις με βάση την κατανάλωση. Σημαντικά μειωμένες, αν και παραμένουν υψηλές, οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβο το ρεύμα στους κακοπληρωτές, πάνω από 1 ευρώ την κιλοβατώρα

Όσοι παίρνουν ρεύμα με την Καθολική Υπηρεσία επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους θα επιβαρυνθούν τον Αύγουστο με εξαιρετικά αυξημένες ενιαίες χρεώσεις, που υπερβαίνουν το 1 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια τιμολόγια ρεύματος αλλάζουν μετά την επιβολή πλαφόν στο πάγιο

Λίγο πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια Αυγούστου, η κυβέρνηση έκλεισε με τροπολογία το «παράθυρο» για υψηλές χρεώσεις παγίων και αναμένονται άμεσες ανακοινώσεις νέων τιμολογίων από αρκετές εταιρείες.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.