ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Στο Μαξίμου όλα τα σενάρια νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση

Τεκμηρίωση όλων των πιθανών παρεμβάσεων στήριξης των καταναλωτών έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις κινήσεις της ΕΕ. Στα άκρα η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τα ρούβλια.

Όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για την κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας και τη στήριξη των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων. Τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών ετοιμάζουν τώρα τις σχετικές προτάσεις που έχει ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και σχετική παρουσίαση στον πρωθυπουργό. Όλα αυτά, αναμένοντας τις εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία ενδεχόμενη συντονισμένη παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση. 

Το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο» συμπιέζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών καθώς η τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει πάνω από τα 250 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται στα 259 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας πτώση 8% από τη χθεσινή τιμή στα 284 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη των πολιτών για όσο διάστημα χρειαστεί ενώ, χθες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Μάιο τόσο στη Σύνοδο Κορυφής για τα ενεργειακά, όσο και για τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών για το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν εξετάζεται αλλαγή της μεθόδου, με απευθείας καταβολή μετρητών στον κόσμο ή επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ενέργειας στο ρεύμα, απάντησε ότι «εξετάζονται τα πάντα και θα συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό». Τόνισε ωστόσο πως θα συνεχιστεί και τον Μάιο η κρατική βοήθεια αναφέροντας πως «ποια θα είναι θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Εξετάζουμε τα πάντα, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί επίσης και η παρέμβαση για τα καύσιμα.

Αναμένοντας μία ευρωπαϊκή λύση

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή λύση σ' ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς πρωτοβουλίες», τόνισε. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι δράσεις αυτές να δρομολογηθούν άμεσα και πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πρώτη η κυβέρνηση ξεκίνησε τη στήριξη της κοινωνίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα συνεχίσει τη στήριξη αυτή όσο συνεχίζεται η κρίση.

Ποια είναι τα σενάρια στο τραπέζι

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν στα μέσα του επόμενου μήνα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και τις σχετικές αποφάσεις στο τέλος του μήνα σε επίπεδο ηγετών. Η ελληνική πλευρά περιμένει να δει αν θα υπάρξει απόφαση για κάποια κοινή κίνηση όπως η πρόταση που έχει υποβάλει για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου για την αντιμετώπιση της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους τελικούς καταναλωτές, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν όλες τις πιθανές λύσεις ανάλογα με την έκβαση που θα έχουν οι ευρωπαϊκές συζητήσεις. Όπως έγραφε το Business Daily, το υπουργείο Περιβάλλοντος εργάζεται σε σενάρια για αποδοτικότερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων, πέραν του βασικού μοντέλου που εφαρμόζεται έως τώρα, δηλαδή της απευθείας στήριξης για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα της αγοράς ρεύματος εντοπίζεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν το β’ τρίμηνο καθώς θα συνεχιστούν οι επιδράσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις κυρώσεις στη Ρωσία, το νέο σενάριο που εξετάζεται είναι να επιδοτηθεί το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας και ενδεχομένως της βιομηχανίας.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι θα γίνει πιο πιθανή μία συγκράτηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος που αποτελεί τη «πηγή» του κακού και το νέο μοντέλο ενισχύσεων θα είναι αποτελεσματικότερο για τη συνολική ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης των καταναλωτών και του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Επιπλέον, αυτό το μοντέλο θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί χωρίς να προσκρούει η κυβέρνηση στην κοινοτική νομοθεσία για τις ενεργειακές αγορές, όπως θα συνέβαινε εάν επιχειρούσε να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή χονδρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι άδεια για να παρέμβουν στις τιμές χονδρικής πήραν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα Ισπανία και Πορτογαλίας λόγω των ειδικών συνθηκών στις αγορές τους, οι οποίες δε συντρέχουν στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται με βάση σενάριο χρησιμοποίησης για μέτρα στήριξης όλου του δημοσιονομικού χώρου που θα προέκυπτε εάν η Ελλάδα απέκλινε από το φετινό στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ανέβαινε στο 3% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση δε θέλει να ξεπεράσει. Με βάση αυτό το σενάριο θα μπορούσε να ανοίξει πρόσθετος χώρος της τάξεως των 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) για να χρησιμοποιηθεί για μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους, καθώς πλέον δε θεωρείται ρεαλιστικό το αρχικό σενάριο να σταματήσει η στήριξη μετά το α’ εξάμηνο. 

Σύγκρουση ΕΕ - Ρωσίας για τα ρούβλια

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία φαίνεται ότι οδηγείται στα άκρα, χωρίς πλέον να αποκλείεται να κλείσει η «στρόφιγγα» από τη Μόσχα για την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Προειδοποίηση στα κράτη μέλη να μην πληρώσουν σε ρούβλια, όπως ορίζει πλέον το προεδρικό διάταγμα που έχει υπογράψει ο Πούτιν δίνει η Κομισιόν σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τονίζοντας ότι οι εταιρείες που θα συμμορφώνονταν με αυτή την απαίτηση των Ρώσων θα παραβίαζαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα του Πούτιν προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου οφείλουν να ανοίξουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank, τράπεζα θυγατρική της Gazprom με την τράπεζα να είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά της πληρωμής σε ρούβλια στη Gazprom στη συνέχεια.

Με τον τρόπο αυτό, η Κομισιόν σημειώνει ότι αλλάζει ουσιωδώς τη διαδικασία πληρωμής και δημιουργείται μια νέα νομική κατάσταση. Με τη νέα διαδικασία, θα παραδοθεί ο απόλυτος έλεγχος στο ρωσικό κράτος μέσω της κεντρικής του τράπεζας, όσον αφορά το πότε ολοκληρώνεται η συναλλαγή και σε ποιο σημείο ο αγοραστής θεωρείται ότι έχει εξοφλήσει την υποχρέωσή του. Έτσι, φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μία ευρωπαϊκή κοινή απάντηση και αύξηση της έντασης στο ζήτημα που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη διακοπή από τον Πούτιν των προμηθειών φυσικού αερίου σε αγοραστές που δεν συμμορφώνονται με το διάταγμά του.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πούτιν σημείωσε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από την Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά», συμπληρώνοντας πως «οι μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολίασε ότι αν η Μόσχα πάρει απόφαση για πλήρη διακοπή της παροχής αερίου στην Ευρώπη θα είναι «σαν να πυροβολά τα πόδια της», καθώς πρόκειται για 45% σχεδόν των εσόδων της Ρωσίας από ενεργειακές εξαγωγές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη φορά ρεύμα πάνω από 1.000 ευρώ, αλλάζει πολιτική η Ευρώπη

Έσπασαν τα... κοντέρ οι τιμές χονδρικής και η Ε.Ε. αναγκάζεται να εξετάσει πολύ σοβαρά την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ή την αποσύνδεσή του από τις τιμές του ρεύματος. Την πρόταση είχε καταθέσει πρώτη η Ελλάδα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τα ρεκόρ του ρεύματος, νέο σχέδιο παρέμβασης στην αγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης εκτινάχθηκε, σήμερα και τη Δευτέρα, η τιμή χονδρικής, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέο μοντέλο παρέμβασης με στήριξη στο κόστος φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας.
Xaris Theoxaris
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανευρωπαϊκός συντονιστής για το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού η Ελλάδα

«Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει αναλάβει η πατρίδα μας για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.