ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι πάνε... ταμείο για επίδομα ρεύματος: Οι προϋποθέσεις και οι κόφτες

Κλειδί το οικογενειακό εισόδημα του 2020, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ. Επιστρέφεται το 60% των αυξημένων επιβαρύνσεων και μέχρι 600 ευρώ. Ποιοι θα χάσουν την επιδότηση.

Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 και οι συνολικές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 αποτελούν τα δύο βασικά κριτήρια για την επιστροφή χρημάτων από 18 έως 600 ευρώ σε όλους τους  ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές κύριας κατοικίας.

Τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο αφού προηγουμένως μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και πιστοποιήσουν ή επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλώνοντας το IBAN. Ωστόσο στα ψιλά γράμματα των κυβερνητικών ανακοινώσεων υπάρχουν και κόφτες που αφήνουν εκτός της επιδότησης καταναλωτές.

Το σκηνικό μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 - ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή κι όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης. Αυτό το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους. Η επιδότηση θα δοθεί μέσω τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στους καταναλωτές (νοικοκυριά, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ). Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις ή αυτό του 2021 που θα δηλωθεί φέτος, αλλά το πιθανότερο είναι να ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020.
  2. Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης.  Για παράδειγμα ένα  η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού  των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ
  3. Για την επιστροφή του ποσού θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στις αρχές Ιουνίου σε συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΑΑΔΕ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Μέσω της πλατφόρμας  θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους. Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  4. Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Οι «κόφτες» για το επίδομα

  • Χάνουν την επιδότηση όσοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν ο ένας έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού αθροιστικά το εισόδημα είναι 46.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνάει το όριο των 45.000 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση, αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις του 2021.
  • Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1 και τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων.
  • Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς, αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς ή το Ε1, το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.
  • Μένουν εκτός όσοι φοιτητές δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση και δεν δήλωσαν την κατοικία που διαμένουν ως πρώτη.
  • Το επίδομα δεν χορηγείται για την κάλυψη του κόστους των επιβαρύνσεων από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες.
  • Δεν θα δοθεί αποζημίωση ακόμα και αν πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όσοι δεν δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον αριθμό IBAN.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ρεύμα: Αιτήσεις από σήμερα για επίδομα, πώς θα υπολογίζεται το ποσό

Ως το τέλος του μήνα θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα, πληρωμές τον Ιούλιο. Θα πληρώνεται το 60% των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με αφαίρεση των εκπτώσεων από το κράτος και τους παρόχους.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τέλος χρόνου για επιδότηση ρεύματος: Τα SOS της τελευταίας στιγμής

Άλλες 48 ώρες έμειναν για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα power pass. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους άλλαξαν κατοικία, υποβάλλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά ή είναι γονείς φοιτητών.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς θα δοθεί το επίδομα μισού μισθού σε πάνω από 100.000 υγειονομικούς

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού και υπολογίζεται στον βασικό μισθό που λαμβάνει ο δικαιούχος κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων

Τι ισχύει μετά τις αλλαγές που έφερε το υπ. Οικονομικών για την εξόφληση φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέας προκαταβολής. Πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις φόρου εισοδήματος έμειναν για τον Αύγουστο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα: Τα «600 ευρώ» που δεν ήλθαν και τα... αρνητικά ποσά

Σύγχυση για τον τρόπο υπολογισμού του power pass: η διαφορά ανάμεσα στα «600 ευρώ» και στο «έως 600 ευρώ». Μυστήριο με εκκαθαρίσεις που οδηγούσαν σε αρνητικά (!) ποσά επιδότησης. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.