ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skrekas
Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος

Κ. Σκρέκας: Να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των ευάλωτων

Ο υπουργός Ενέργειας θα μεταφέρει το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης «για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» αναμένεται να μεταφέρει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε:

«Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία κλιμακώνεται με χιλιάδες νεκρούς πολλούς αμάχους και μια τεράστια ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη απέναντι στον Ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

 

Στο έγγραφο, που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης των υπουργών, τονίζεται ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις της Gazprom να αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στο πλαίσιο των συμβάσεων της με ορισμένα κράτη μέλη δείχνουν και πάλι τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία μιας ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την κατάσταση».

Στο έγγραφο τονίζεται ότι από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου υπάρχει ήδη πρόοδος σε σχέση με τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, καθώς η κοινή πλατφόρμα αγορών έχει δημιουργηθεί. Η ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησαν μια πρώτη ανάλυση των κινδύνων και της ετοιμότητας σε επίπεδο κρατών μελών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί εναλλακτικός εφοδιασμός ή να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου. Στις 18 Μαΐου, η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιο REPowerEU για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.

Καθώς εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και αντίδραση σε ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, οι υπουργοί θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ για μια κρίση εφοδιασμού. Και να εξηγήσουν ποια μέτρα και μέσα αλληλεγγύης εντός της ΕΕ προτείνουν να προωθηθούν. Όσον αφορά την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού, σημειώνεται στο έγγραφο, οι υπουργοί θα κληθούν να ανταλλάξουν αναλύσεις σχετικά με την ετοιμότητα, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και όσον αφορά την κατανάλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά στα 200 ευρώ το φυσικό αέριο, σε νέο υψηλό οι τιμές του ρεύματος

Σε νέο υψηλό κινείται η τιμή χονδρικής του ρεύματος για αύριο, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «φλερτάρουν» με τα 200 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom για μείωση των ροών προς την Ευρώπη.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή στήριξη της βιομηχανίας

Η ελληνική πρόταση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης τονίζει σε επιστολή του ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Σε συμφωνία οδηγείται η Ε.Ε. για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πράσινο φως φαίνεται να παίρνει το τροποποιημένο σχέδιο της Κομισιόν για την κατανάλωση φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Τι προβλέπει, ποιες είναι οι αλλάγές.