ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του σε ημερίδα του Γερμανικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Αθήνα. Ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για συμπόρευση των δύο χωρών στον δρόμο της ανάπτυξης μέσα από σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και επενδύσεις.

Στην ημερίδα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία», ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 50 δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας του 2022 για τη Γερμανία. Δράσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών με την υποστήριξη των ελληνικών συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις, στη διοργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης προϊόντων στη γερμανική αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στη διοργάνωση του 6ου Ελληνο-γερμανικoύ Οικονομικού Φόρουμ σε συνεργασία με το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας, την υποστήριξη επιχειρηματικών αποστολών αλλά και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση, τη βιοτεχνολογία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Φραγκογιάννης, δίνοντας την εικόνα των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη Γερμανία, τόνισε ότι η Γερμανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των προορισμών των ελληνικών εξαγωγών για το 2021, με ποσοστό 7,3% και το ύψος των συναλλαγών να αγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) από τη Γερμανία άγγιξαν το 2021 τα 413 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη Γερμανία τρίτη -κατά σειρά- χώρα σε άθροισμα καθαρών εισροών ΞΑΕ -μετά την Ελβετία και την Κύπρο- για τη δεκαετία 2011-2021.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι την τελευταία 5ετία υλοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά επενδυτικά έργα στους τομείς του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, των τροφίμων και ποτών, των μεταφορών, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών Ελλάδας και Γερμανίας

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειο Γούναρη η νέα διοίκηση αναλαμβάνει έργο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Ανάπτυξη με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια αφορά όλους και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 60% των γερμανικών επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, το 52% των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένουν πως θα βελτιωθεί φέτος η οικονομική τους θέση.