ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, YPOIK
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Θ. Σκυλακάκης: Πιο εύκολη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η κουλτούρα σχετικά με τις συνεργασίες, ωστόσο υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» αφορά αποκλειστικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά τις πολύ μικρές, που θα τις βοηθήσει πραγματικά για την μεγέθυνσή τους, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι τα κίνητρα που προβλέπονται δεν επαρκούν για να κινητοποιήσουν μια μεγάλη επιχείρηση.

Υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς οι συγχωνεύσεις και οι συνενώσεις δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, μια καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, σε μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες κεφαλαιακές επενδύσεις και οργάνωση. Επίσης, είπε ότι πατάσσεται και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που προκαλεί η φοροδιαφυγή, που αποτελεί στην πραγματικότητα και την μεγάλη παγίδα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς τις εγκλωβίζει να έχουν ένα υποβαθμισμένο προφίλ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, μίλησε για μια τομή, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε καμία πολυτέλεια να μην αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, όπως η συμβολαιακή γεωργία, που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας άλλωστε, προκειμένου να πάμε σε αύξηση του μεγέθους τους και της συνεργατικότητάς τους».

Ενώ πρόσθεσε πως «γι αυτό, δίνουμε ισχυρά κίνητρα σε αγρότες που είναι στους συνεταιρισμούς ή θέλουν να μπουν σε συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που είναι σε άλλα συλλογικά αγροτικά σχήματα παραγωγών». Ανέφερε επίσης πως «σε έναν ακόμα τομέα που παρεμβαίνουμε είναι ο τομέας του λιανεμπορικού εμπορίου με την μορφή της ενθάρρυνσης του franchise αλλά μόνο για τον δικαιούχο καθώς για να μπορεί κάποιο μικρό κατάστημα να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει με χαμηλό κόστος και να συνεργαστεί στο επίπεδο του brand name και όχι μόνο».

Ο κ. Σκυλακάκης, αναγνώρισε πως το να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις συνεργασίες, αυτό δεν γίνεται με ένα νόμο αλλά απαιτείται χρόνος. Τόνισε πως «η συνεργασία δεν υπήρχε ποτέ στο δίκαιό μας, τώρα όμως με αυτό το νομοσχέδιο ορίζεται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ψάλτης: Ο ρόλος των τραπεζών προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τόνισε ότι το ESG αλλάζει πλήρως την αντίληψη για την επιχειρηματική δραστηριότητα, σημειώνοντας πως τα σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης μίας επιχείρησης για την τραπεζική της χρηματοδότηση δεν είναι μόνον οικονομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Στήριξη των μικρομεσαίων με χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» αναμένεται να κάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασής τους.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κεφάλαια 400 εκατ. δημιουργούνται funds για επενδύσεις σε μικρομεσαίες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι τα funds που θα δημιουργηθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων θα επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών στρατηγικών.