ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επενδύσεις επιχείρησης κέρδη
Φώτο: Shutterstock

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι από σαουδαραβικής πλευράς θέλουν να επενδύσουν και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα, διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, που επισήμανε ότι «θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία».

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο κ. Σμυρλής σημείωσε πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής διαπίστωσε ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ' επέκταση με όλη την περιοχή. «Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub».

Σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από 'κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε πως συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.

Σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το φετινό σχέδιο περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες -στόχους. «Εκτείνεται σε όλη την υφήλιο, με προτεραιότητες ανά ήπειρο και συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είτε έχουν προοπτικές και πάμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ελληνική παρουσία σε αυτές τις χώρες. Είτε έχουμε παραδοσιακές σχέσεις σε ορισμένους τομείς και πάμε να εντείνουμε τις σχέσεις αυτές και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι το σχέδιο καλύπτει πολυπλεύρως όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και όλους τους κλάδους.

Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην Καστοριά «φέραμε τους 15 μεγαλύτερους αγοραστές από τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της γούνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία με τους πελάτες από τη Ρωσία». Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, «έχουμε πάρα πολλές δράσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις πολύ δυνατές με σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο και οφείλουμε εκεί να στοχεύσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα για να πάμε να προσθέσουμε πάνω στις ήδη καλά χτισμένες σχέσεις». Συνόψισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει νέες αγορές και προϊόντα, αλλά και τις παραδοσιακές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Τορόντο ο Γ. Γεραπετρίτης – Επαφές με επιχειρηματίες Ελλάδας και Καναδά

Ο Γ. Γεραπετρίτης, στην επίσκεψή του στο Τορόντο, συναντήθηκε με Έλληνες και Καναδούς επιχειρηματίες, συζητώντας τρόπους ενίσχυσης εμπορίου κι επενδύσεων, ενώ ανέδειξε τον ρόλο της ομογένειας στους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.
Σημαίες G20 σύνοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Συμμετοχή αντιπροσωπείας στη σύνοδο G20 για την ενέργεια στο Χιούστον

Ρώσοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Φυσικών Πόρων θα μετάσχουν στη σύνοδο της G20 για την ενέργεια, που θα διεξαχθεί 14-16 Σεπτεμβρίου στο Χιούστον, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Μόσχας.
στοίβες νομισμάτων χάρτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωπολιτική ανάλυση έργων και συλλογικών δεδομένων, του Δρ. Πεχλιβανογλου

Οι επενδύσεις σε ενέργεια και ψηφιακές υποδομές αυξάνονται, αλλά η επιτυχία κρίνεται σε βιωσιμότητα και συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Γ. Πεχλιβάνογλου, απαραίτητες οι συνεργασίες κράτους-επιχειρήσεων για ουσιαστικά έργα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επανεκκίνηση διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου σε λίγους μήνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ πως οι διαδικασίες για το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο θα ξεκινήσουν σύντομα, με γαλλική επένδυση, και ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στο έργο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90ή ΔΕΘ: Επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος, με γεώτρηση το 2027 μετά από 40 χρόνια. Ανακοίνωσε ενίσχυση για τη νέα Τούμπα με εργασίες από το καλοκαίρι του 2027 και παρέδωσε 34 νέα μουσεία και 200 αρχαιολογικούς χώρους.