ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:56:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι από σαουδαραβικής πλευράς θέλουν να επενδύσουν και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα, διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, που επισήμανε ότι «θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία».

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο κ. Σμυρλής σημείωσε πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής διαπίστωσε ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ' επέκταση με όλη την περιοχή. «Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub».

Σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από 'κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε πως συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.

Σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το φετινό σχέδιο περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες -στόχους. «Εκτείνεται σε όλη την υφήλιο, με προτεραιότητες ανά ήπειρο και συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είτε έχουν προοπτικές και πάμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ελληνική παρουσία σε αυτές τις χώρες. Είτε έχουμε παραδοσιακές σχέσεις σε ορισμένους τομείς και πάμε να εντείνουμε τις σχέσεις αυτές και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι το σχέδιο καλύπτει πολυπλεύρως όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και όλους τους κλάδους.

Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην Καστοριά «φέραμε τους 15 μεγαλύτερους αγοραστές από τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της γούνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία με τους πελάτες από τη Ρωσία». Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, «έχουμε πάρα πολλές δράσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις πολύ δυνατές με σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο και οφείλουμε εκεί να στοχεύσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα για να πάμε να προσθέσουμε πάνω στις ήδη καλά χτισμένες σχέσεις». Συνόψισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει νέες αγορές και προϊόντα, αλλά και τις παραδοσιακές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις κορυφαίες χώρες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ η Ελλάδα που κατέγραψε την μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη, συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Η δράση, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή αγωγών διασύνδεσης τηλεθέρμανσης και λοιπά έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακά δίκτυα: Αλλάζουν τον χάρτη τα σχέδια για επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Έχουν τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να τεθούν σε ισχύ αφού πάρουν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση η απόρριψη των επενδύσεων που προτείνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την οικονομία το 2023

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, η τεχνολογία θα αποτελέσει κεντρικό πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ενώ η αύξηση του κόστους των τροφίμων ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια.
payatt, paiat, usa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Πολλές ευκαιρίες για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ένταξη στο δίκτυο επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ΑΠΕ

Στα 850 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο.