ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο ότι από σαουδαραβικής πλευράς θέλουν να επενδύσουν και με χρήματα και με funds στην Ελλάδα, διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, που επισήμανε ότι «θέλουν να υπάρχουν επενδύσεις και συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους που έχουμε καλή τεχνογνωσία».

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ο κ. Σμυρλής σημείωσε πως η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του διαδόχου του θρόνου, του πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει το «πράσινο φως», ώστε να φέρουμε κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής διαπίστωσε ενδιαφέρον για τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν κόμβο στην τεχνολογία και είπε πως φιλοδοξία είναι η σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με αυτό τον κόμβο και κατ' επέκταση με όλη την περιοχή. «Αυτό το κομμάτι δουλεύουμε μαζί τους, αυτό τους ενδιαφέρει. Αυτό λοιπόν μας ενδιαφέρει και εμάς, να μας χρησιμοποιούν ως hub».

Σχετικά με τον κλάδο της ενέργειας, είπε πως υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Από 'κει και πέρα, βλέπουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό expertise και θέλουν να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουν πολύ χώρο, πολύ ήλιο και πολύ θάλασσα. Άρα θα μπορούσαν πολύ ωραία να μεταφέρουν τεχνογνωσία οι ελληνικές εταιρείες και σε αυτόν τον τομέα στη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε πως συμμετείχαν 40 κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία 72 ατόμων που εκπροσωπούν 59 επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν τους κλάδους του τουρισμού, του Real Estate, της ενέργειας, των κατασκευών, των τροφίμων και τέλος της τεχνολογίας.

Σχετικά με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το φετινό σχέδιο περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 47 χώρες -στόχους. «Εκτείνεται σε όλη την υφήλιο, με προτεραιότητες ανά ήπειρο και συγκεκριμένες χώρες οι οποίες είτε έχουν προοπτικές και πάμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ελληνική παρουσία σε αυτές τις χώρες. Είτε έχουμε παραδοσιακές σχέσεις σε ορισμένους τομείς και πάμε να εντείνουμε τις σχέσεις αυτές και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι το σχέδιο καλύπτει πολυπλεύρως όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας και όλους τους κλάδους.

Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην Καστοριά «φέραμε τους 15 μεγαλύτερους αγοραστές από τη Νότια Κορέα για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της γούνας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συνεργασία με τους πελάτες από τη Ρωσία». Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, «έχουμε πάρα πολλές δράσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες έχουμε εμπορικές σχέσεις πολύ δυνατές με σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο και οφείλουμε εκεί να στοχεύσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα για να πάμε να προσθέσουμε πάνω στις ήδη καλά χτισμένες σχέσεις». Συνόψισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει νέες αγορές και προϊόντα, αλλά και τις παραδοσιακές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνίες 4 δισ. κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε το μεσημέρι σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Ελλάδα
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφερε ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ενώ σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο κλάδος της ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.