ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η δυναμική αγορά των… προβληματικών δανείων

Με συνολικό όγκο τα 100 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά των «κόκκινων» δανείων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτώνα ποτελεί ένα δύσκολο «στοίχημα».

Με συνολικό όγκο τα 100 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά των «κόκκινων» δανείων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών, με βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των εμπλεκόμενων (τραπεζών, δανειοληπτών, επιχειρήσεων, επενδυτών «κόκκινων» δανείων) αποτελεί ένα δύσκολο «στοίχημα».

Από τα 100 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων τα 80 δισ. βρίσκονται στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 20 δισ. είναι εκτός τραπεζικών ισολογισμών και έχουν πουληθεί σε τρίτους. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει δραστικά τους επόμενους μήνες καθώς σύμφωνα με τα πλάνα που οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποβάλλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), «κόκκινα» δάνεια άνω των 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις - τιτλοποιήσεις μέχρι το 2021.

Έτσι τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί μια αγορά «προβληματικών» δανείων που θα ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ. Το δύσκολο έργο της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος θα αναλάβουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων. Μέχρι σήμερα 17 εταιρίες εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αριθμός που θα αυξηθεί καθώς αρκετές ακόμα περιμένουν την αδειοδότησή τους από την ΤτΕ.

Οι εταιρίες αυτές σήμερα απασχολούν περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000 τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία του δυναμικού τους να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής έχει αναπτυχθεί παράλληλα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιριών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, Εκτιμητών ακινήτων, Real Estate, Μηχανικών κτλ. που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρει στους δανειολήπτες πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης, μέσα από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων που αντικειμενικά θα προκύψουν, θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις επισκευών και αναβάθμισης των ακινήτων, που θα ωφελήσουν στο σύνολό τους την ελληνική οικονομία.

Όπως εκτιμάται οι εταιρίες διαχείρισης μπορούν να λύσουν πολύ πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων σε σχέση με τις τράπεζες καθώς:

-- Οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

-- Οι τράπεζες έχουν σαν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις όχι να «κυνηγούν» κόκκινα δάνεια.

-- Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του ηθικού κινδύνου καθώς τις αναδιαρθρώσεις θα τις κάνουν τρίτες εταιρίες και όχι οι τράπεζες κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στους πελάτες των τραπεζών με κίνδυνο μόλυνσης ενήμερων δανείων.

-- Οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 22/04/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορμάς: Κρίσιμη η διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια

Ο Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, περιορίζοντας και το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλης: Μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία του σχεδίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν δάνεια, να παράγουν κέρδη και να διανείμουν μερίσματα, τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννου (ΕΤΕ): Ποιοι 4 παραμέτροι θα καθορίσουν την πορεία των NPLs

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση ΕΚΤ: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την επενδυτική βαθμίδα

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας. Τι δηλώνει για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες.