ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
terna energeiaki
Φώτο: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

«Πράσινο» στην Τέρνα Ενεργειακή για το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης

Εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση η ενίσχυση της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα 250 εκατ. ο προϋπολογισμός. Η κατασκευή θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση για 25 χρόνια του μεγάλου έργου αντλησιοταμίευσης της Τέρνα Ενεργειακή στην Αμφιλοχία με χωρητικότητα αποθήκευσης 680 MW. Το έργο είχε λάβει έγκριση στα τέλη του περασμένου έτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέονται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Η ενίσχυση θα έχει διάρκεια για 25 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης εμπορικής λειτουργίας του έργου και συνολικό προϋπολογισμό τα 250 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η ετήσια στήριξη θα χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης. Αρμόδια για την κατάρτιση και εφαρμογή της Μεθοδολογίας Ετήσιας Ενίσχυσης ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας είναι η ΡΑΕ.

Ο σταθμός θα συμμετέχει πλήρως και ανταγωνιστικά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητάς του, όπως και οι λοιποί σταθμοί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εξαιρέσεις από τους βασικούς κανόνες της αγοράς, ενώ δεn θα επιτρέπεται να συνάπτει διμερή ή προθεσμιακά συμβόλαια για την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας

Η απόφαση προβλέπει, επίσης, ότι σε περίπτωση που η συνολική κεφαλαιουχική δαπάνη κατασκευής του έργου υπερβεί το 25% του προϋπολογισμού αναφοράς του σταθμού, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει έκθεση στον Υπουργό ΠΕΝ, αιτιολογώντας πλήρως την υπέρβαση αυτή και εάν οφείλεται σε παράγοντες εκτός της σφαίρας της εταιρείας, τότε o υπουργός έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της εγκριτικής απόφασης για τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης αυτής που θα καθορίζει εκ νέου την απόδοση του σταθμού, βάσει της επικαιροποιημένης εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα, τουλάχιστον, μήνα πριν από την έναρξη κατασκευής του έργου η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει υπόμνημα στον ΥΠΕΝ  με τον αναλυτικό προϋπολογισμό του κόστους κατασκευής του σταθμού αυτού, καθώς και χρονοδιάγραμμα κατασκευής με επαρκή αριθμό χρονικών ορόσημων μέχρι τη θέση του σταθμού σε εμπορική λειτουργία. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεπεράσει το τέλος του 2025.  

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας υπολογίζεται περί τις 816.00 GWh. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του σταθμού θα απασχολούνται 120 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης με αφορμή τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτήρισε ως μονόδρομο την απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια και η μαζική στροφή στις ΑΠΕ. Όπως είπε: «Είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ και προς αυτό τον στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως Όμιλος εδώ και 25 χρόνια προς όφελος των μετοχών μας, αλλά και της χώρας μας». 

Το έργο στην Αμφιλοχία εντάσσεται στρατηγική ενίσχυσης των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, η εισαγωγή της αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα πρέπει να επισπευσθεί, καθώς θα οδηγήσει και σε πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ, για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο. Όπως είπε, σήμερα η ισχύς των εν λειτουργία ΑΠΕ φθάνει στις 9 GW, ενώ ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW και παράλληλα έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 20 GW. Στο πλαίσιο αυτό, στο ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπονται πόροι 450 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας έως 1.380 MW.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεράκτια αιολικά: Η καθυστέρηση 11 ετών, οι άδειες και τα επόμενα βήματα

Από το 2012 εκκρεμούσαν τα αιτήματα για έρευνες. Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά σταθερού πυθμένα ισχύος 600MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος - κλειδί για την Κομισιόν.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
fotovoltaika stegis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή υπουργικών αποφάσεων για θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εκκινήσουν τα δύο προγράμματα μέσα στον Μάρτιο. Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις για αντικατάσταση θερμοσιφώνων και μικρά φωτοβολταϊκά.