ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vesiropoulos, bouli, apodeikseis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Α. Βεσυρόπουλος: Οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι στόχος να επιστρέψει πλήρως η ιδιωτική μετοχική σύνθεση στις ελληνικές τράπεζες. Για το ΤΧΣ δήλωσε πως προβλέπεται το Ταμείο να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία υπό την διοίκηση ενός διαφορετικού διοικητικού οργάνου.

Την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος που σημείωσε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να παραμείνουν οι τράπεζες σε πορεία ανάπτυξης και σταθερότητας. Παράλληλα ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αναφερόμενος στον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να υποχωρήσει η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψει πλήρως η ιδιωτική μετοχική σύνθεση στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε πως προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα η διαδικασία αυτής της αποεπένδυσης, το Ταμείο προβλέπεται να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία υπό την διοίκηση ενός πιο ευέλικτου διοικητικού οργάνου με συγκεκριμένη στοχοθέτηση.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι το τραπεζικό σύστημα, να παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης και σταθερότητας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την οικονομική μας πολιτική, αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο.

Ο υφυπουργός στάθηκε και στις διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα όπως η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τις επιχειρήσεις. «Προσαυξάνεται κατά 100% η έκπτωση για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δαπανών που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Πρόκειται για ένα γενναίο κίνητρο για την ανάπτυξη της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Το κίνητρο παρέχεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025 και αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σε θετική κατεύθυνση, όπως επίσης ανέφερε, κινείται και η διάταξη με την οποία καθορίζεται ειδικός τρόπος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, που μεταβιβάζονται και βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων.

«Αυτό σημαίνει πως όταν μεταβιβάζεται ένα ακίνητο σε περιοχή που έχει εκδοθεί απόφαση ανάθεσης σε πιστοποιημένους εκτιμητές της σύνταξης εισήγησης για τον καθορισμό τιμών εκκίνησης, ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο αξία και ο πολίτης έχει την υποχρέωση εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης των αντικειμενικών αξιών, να προσκομίσει τροποποιητική δήλωση με βάση τις αξίες αυτές», εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που αποκτούν ακίνητα τα οποία επίκειται σε μικρό χρονικό διάστημα να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, να φορολογηθούν βάσει ενός εξορθολογισμένου και ρεαλιστικού πλαισίου με γνώμονα την ίση μεταχείριση.

Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε επίσης ότι προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος της γουνοποιίας, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία, θεσπίζεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβαλλόταν μέχρι τώρα στα γούνινα ενδύματα και λοιπά εξαρτήματα ένδυσης από γουνόδερμα.

Στις διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο, συμπεριέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών τη δυνατότητα τοποθέτησης μη μόνιμων κατασκευών στο έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και στους χώρους της όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βερύκιος: Ο νέος ρόλος του ΤΧΣ και η έξοδος από τις τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Α. Βερύκιος ανέφερε πως εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πιο εύκολη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η κουλτούρα σχετικά με τις συνεργασίες, ωστόσο υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν

Παράγοντες του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι το υπόλοιπο 20% θα δοθεί στους δικαιούχους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται. Ακόμα 31,6 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί πριν 13 μήνες σε 10.122 πρώην εργαζόμενους.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να γίνουν ξανά μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΟΤΟΕ πως η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.