ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ασφάλιση και για μικρά συμβόλαια εξαγωγέων από τον διάδοχο του ΟΑΕΠ

Λίφτινγκ στον ΟΑΕΠ μετά από 56 χρόνια. Αποκτά ευελιξία για την παροχή υπηρεσιών στους εξαγωγείς ώστε να καλύψουν εγγυοδοτικές, ασφαλιστικές και χρηματοδοτικές ανάγκες,

«Σήμερα κλείνουμε ένα κενό αρκετών ετών. Η μετατροπή του Οργανισμου Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε ανωνυμη εταιρεία είναι μια καίρια μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας». 

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για το νέο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει στην ενίσχυση των ελληνiκών εξαγωγών η ανώνυμη εταιρεία: Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων ή Export Credit Greece.

Οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων δίνουν τη δυνατότητα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν το ρίσκο από τη δραστηριοποιησή τους στις ξένες αγορές γιατί τις ασφαλίζουν έναντι κινδύνου μη πληρωμών για εμπορεύματα, υπηρεσίες και κατασκευής τεχνικών έργων.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΠ

Το έργο αυτό είχε αναλάβει με επιτυχία από το 1966 ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ο οργανισμός όμως έπρεπε να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Προσέφερε ουσιαστικά μόνο ένα προϊόν στους εξαγωγείς, είχε ελλιπή οργάνωση και παρωχημένο λειτουργικό μοντέλο, υπό - στελέχωση υπηρεσιών και υψηλό μέσο όρος ηλικία υπαλλήλων ενώ είχε μείνει πίσω και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, με τη μετατροπή του ΟΑΕΠ σε ανώνυμη εταιρεία αποκτάται η απαραίτητη ευελιξία για την παροχή περισσότερων προϊόντων στους εξαγωγείς ώστε να καλύψει εγγυοδοτικές, ασφαλιστικέςς και χρηματοδοτικές ανάγκες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας θυγατρικών στο εξωτερικό και κυρίως η δυνατότητα κάλυψης μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα ήταν εκτός ασφαλιστικής αγοράς.

Το νέο μοντέλο και η παλέτα των νέων προϊόντων

Η εταιρεία Export Credit Greece θα ακολουθήσει το μοντέλο της ιταλικής SACE η οποια πριν 18 χρόνια από οργανισμός έγινε ανώνυμη εταιρεία και σήμερα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εξαγωγικών πιστώσεων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ κ. Γιάννη Σμυρλή, «η Εxport Credit Greece είναι φορέας εκτός γενικής κυβέρνησης, διαθέτει ίδια κεφάλαια, τα έσοδά της είναι από τα ασφάλιστρα, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και δεν επιδοτείται από το κράτος».

Ο νέος φορέας εκτός από την ασφάλιση πιστώσεων στον εξαγωγέα και στον αγοραστή και την ασφάλιση πολιτικών κινδύνων θα έχει και ενισχυμένες δραστηριότητες όπως  έκδοση εγγυητικών ομολόγων (Surety Bonds), οικονομική εγγύηση κεφαλαίου κίνησης (για μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο εξωγτερικό), οικονομική εγγύηση επενδύσεων αλλά και πρόσθετες δραστηριότητες όπως η βραχυπρόθεσμη ασφάλιση Πιστώσεων (Short term Credit Policy), υπηρεσίες Factoring και υπηρεσίες Forfaiting, trade finance κ.α

Από το τέταρτο τρίμηνο η πώληση των νέων συμβολαίων

Η εταιρεία θα είναι σε θέση να πουλάει νέα συμβόλαια από το 3ο και 4ο τρίμηνο του έτους. Επίσης θα έχει συνεργασία με αντασφαλιστές για να έχει και αυτή την απαραίτηση κάλυψη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων, Γρηγόρη Σταματόπουλο, «στόχος της ECG είναι  η διαμόρφωση ενός οργανισμού σύγχρονου, αξιόπιστου και καινοτόμου, που προσφέρει την ασφάλεια που έχουν ανάγκη οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο». Επίσης πρόσθεσε πως  η ECG μπορεί να καταστεί ψηφιακός και ο συμβουλευτικός συνεργάτης των εξαγωγέων, μέσα από μια νέα σειρά προϊόντων, που μπορεί να προσφέρει.

Έρχονται και οι door-to-door πωλήσεις

Τα επόμενα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των εξαγωγικών πιστώσεων στην Ελλάδα συνεχίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα 12-18 μηνών, με νέα προϊόντα στην αγορά για τους Ελληνες εξαγωγείς, με νέα πληροφοριακά συστήματα και με door-to-door πωλήσεις. Δηλαδή θα πηγαίνει η ECG στους εξαγωγείς και όχι οι εξαγωγείς σε αυτήν.

«Η υποστήριξη των εξαγωγέων είναι προτεραιότητα για την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, καθώς σε βάθος 5ετίας «μπορούν να δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους 2,6 δισ, ευρώ, με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας ετησίως».

Το 2021 οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ 39,9 δισ. ευρώ από 30,8 δισ. το 2020 αλλά αντίστοιχη ήταν και η αύξηση των εισαγωγών στα 64,2 δισ. ευρώ εκτινάσσοντας το εμπορικό έλλειμμα στα 24,3 δισ. ευρώ. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η ανάγκη στήριξης της πρωτογενής παραγωγής και μεταποίησης και η ενίσχυση της ασφάλειας των μικρών εξαγωγέων, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να δυναμώσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διψάει» για χρήμα η βιομηχανία αλλά παραμένει ελλιπής η χρηματοδότηση

Η τραπεζική χρηματοδότηση έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουμε το τέταρτο πιο ακριβό επιτόκιο δανεισμού στην ευρωζώνη. «Ανάσα» από τα κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης.
Μιχάλης Στασινόπουλος, Βιοχάλκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Στασινόπουλος: Η Ελλάδα μπορούσε να έχει εξαγωγές 100 δισ. αντί 35 δισ.

Αποκαλυπτική μελέτη του ΙΟΒΕ για την πρόοδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, αλλά και το χάσμα που μας χωρίζει ακόμη από την ΕΕ. Έμφαση από την κυβέρνηση στις επενδύσεις για πρώτες ύλες και αποθήκευση ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τη βιομηχανία το ακριβό ρεύμα: SOS για άμεση κρατική στήριξη

Ενεργοβόρες βιομηχανίες επιδοτούνται όσο και τα σούπερ μάρκετ. «Λεφτά δεν υπάρχουν», λέει η κυβέρνηση. Η βιομηχανία κάνει λόγο για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και μείωση παραγωγής. Ζητά αύξηση επιδοτήσεων και πράσινα διμερή συμβόλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε πάλι ο όμιλος Allianz τη συζήτηση για την ασφάλιση των κατοικιών

Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου, που εξαγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη, ζήτησε βελτίωση του πλαισίου για ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές. Στο επίκεντρο η καθιέρωση φοροαπαλλαγών. Πλήρωσε 1,5 δισ. σε δύο χρόνια το Δημόσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Η σύγκλιση με την Ευρώπη ανοίγει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο και έχει προσελκύσει ισχυρά ξένα κεφάλαια. Δυναμική αύξηση ασφαλίστρων και τη φετινή χρονιά. Πονοκέφαλος οι φυσικές καταστροφές.