ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika-parka
Shutterstock

Επένδυση 80 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Δράμα

Την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό θα αγοράζει σε προσυμφωνημένη τιμή η ελβετική AXPO ενώ την κατασκευή του πάρκου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ανέλαβαν η αμερικανική AMERESCO και η ελληνική SUNEL.

Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα που θα λειτουργήσει με το καθεστώς του λεγόμενου PPA (Purchase Power Agreement, διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας), ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία CERO (θυγατρική της Macquarie), θα λειτουργήσει στην Προσοτσάνη Δράμας όπου θα υπάρξει επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του πάρκου ισχύος 100 μεγαβάτ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι με τις μονάδες ΑΠΕ ισχύος 5.000 μεγαβάτ που συνδέθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, η χώρα ωφελήθηκε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για εισαγωγή φυσικού αερίου, ενώ με τις μονάδες που προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια ο στόχος που είχε τεθεί για το 2030 θα επιτευχθεί νωρίτερα, το 2026. Πρόσθεσε ότι τα διμερή συμβόλαια αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς παρέχουν προβλεψιμότητα για τους καταναλωτές ενέργειας σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών, ενώ εξασφαλίζουν επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επενδυτές που δεν θα πρέπει να περιμένουν την προκήρυξη διαγωνισμού για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. «Η κρίση στην Ουκρανία μας βλάπτει αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να φέρει μεγάλο όφελος. Η επένδυση στις ΑΠΕ γίνεται ελκυστική και η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Όταν ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση των δικτύων, το ενεργειακό κόστος από μειονέκτημα θα γίνει πλεονέκτημα για τη χώρα και η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας ενέργειας», τόνισε.

O υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και επιτάχυνση της προσπάθειας ώστε να τελειώσουν οι αβεβαιότητες που ζούμε αυτή την περίοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι η τράπεζα υποστηρίζει χρηματοδοτικά το έργο, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση μονάδων πράσινης ενέργειας από την τράπεζα τα επόμενα 2 χρόνια θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της CERO, Marta Martinez Queimadelos ανέφερε ότι η εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις 3 γιγαβάτ στην Ελλάδα, σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και αποθήκευση ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν 8,2% οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα φτάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν διατηρηθεί η ενεργειακή κρίση στο πρώτο 4μηνο του 2022 στα επίπεδα του Οκτωβρίου, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων θα φτάσει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030

Η υλοποίηση του αγωγού EastMed πρόκειται για έργο «στρατηγικής σημασίας» για την ΕΕ συνολικά και είναι μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, γρήγορες επενδύσεις στις ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί τομή και θα είναι «σημείο αναφοράς για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον».