ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο για μέτρα στήριξης

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η ικανοποιητική πορεία των εσόδων ανοίγει δημοσιονομικό χώρο. Πληροφορίες για πρόσθετη δαπάνη 2 δισ. Τι είπε για fuel pass και επίδομα θέρμανσης.

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για δεύτερη φορά φέτος, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα κινούνται ικανοποιητικά, ενώ η ενεργειακή ακρίβεια απαιτεί αύξηση των δαπανών για μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ. Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. «Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β' τρίμηνο και τις ανάγκες του δ' τριμήνου. Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους». Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ». Προσθέτοντας γενικότερα, ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος στην αγορά με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η δαπάνη του προϋπολογισμού ανήλθε περίπου σε 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επιδότησης, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Γεμίζουν τα ταμεία του κράτους

Οι εισπράξεις φόρων, πάντως, εξελίσσονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά και δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Παρά τις πιέσεις που ασκεί στο διαθέσιμο εισόδημα η έξαρση του πληθωρισμού, μέσα στον Ιούλιο είχαν πληρωθεί περισσότερες από τις μισές οφειλές για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και επιτυγχάνεται ο στόχος για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, όμως, σημαντικά αποθέματα ρευστότητας φαίνεται ότι έχουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, όπως δείχνει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την έκπτωση 15% που προσφέρεται σε αυτή την περίπτωση.

Έτσι, εφάπαξ πλήρωσαν μέσα στον Ιούλιο την επιστρεπτέα προκαταβολή 203.235 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις κέρδισαν 130 εκατ. ευρώ από την έκπτωση του 15% για την εφάπαξ εξόφληση.

Τα πρώτα στοιχεία για τις εισπράξεις του Ιουλίου δείχνουν ότι:

  • Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,258 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,046 δισ. ευρώ, δηλαδή το 46% του συνολικού ποσού.
  • Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Έχουν βεβαιωθεί 2,1 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 450 εκατ. ευρώ, ποσό που εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
  • ΕΝΦΙΑ: Η βεβαίωση από τον ΕΝΦΙΑ φτάνει τα 2,269 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 52% του συνολικού ποσού.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έχουν βεβαιωθεί προς επιστροφή ποσά συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν εισπραχθεί ήδη 730 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 24% του συνόλου. Αναλυτικότερα, 156.000 ΑΦΜ κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ, ενώ 52.439 ΑΦΜ  κατέβαλαν ποσά από 500 – 1000 ευρώ. Από 35.822 ΑΦΜ πληρώθηκαν από 1.000 – 2.000 ευρώ. Από οκτώ ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε μεγάλες επιχειρήσεις καταβλήθηκαν ποσά 200.000 -300.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έξοδος από την εποπτεία το 2022 - επενδυτική βαθμίδα το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με αυτό το προσχέδιο υλοποιείται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 42,7 δισ., κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία.