ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mykonos, Cyclades
Φωτο: Shutterstock

Σε επίπεδα ρεκόρ οι προ-κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις, υψηλότερες του '19

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σύγκριση με το 2019. Διπλασιασμός για το Δεκαπενταύγουστο.

Ο τουρισμός σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η E-Real Estate, σημειώνοντας ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι από 1,4 δισ. , ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι προ-κρατήσεις είναι άκρως εντυπωσιακές για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8, αγγίζονταν το 100% σε τέσσερις νησιωτικούς προορισμούς, ενώ το σύνολο των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών κυμαίνονται από 95% έως 99%. Ανάλογη εικόνα και στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας με πρωταγωνιστή τη Πελοπόννησο και την Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες συμπατριώτες μας καθώς και για τους Βαλκάνιους

Οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94% για το τριήμερο 13/8-16/8 με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να αγγίζουν τα 3.536 . Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις σε ακίνητο 80 τμ στη Χώρα ξεκινά από 1.736 ευρώ.

Στη Σαντορίνη οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε αυτοτελείς κατοικίες (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να αριθμούν τις 3.6913. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70 τμ στα Φηρά για 3 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.642 ευρώ. 

Στην Πάρο οι προ-κρατήσεις για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8, αγγίζουν το 99% με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 28. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 95 τμ στη περιοχή Μάρπησσα για τετραμελή οικογένεια, ξεκινά από 1.178 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. 

Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στην Κύθνο και στην Πάτμο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 100% για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Η δυναμικότητα των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι, 601, 767, 240 και 276 ευρώ αντίστοιχα. 

Η Νάξος το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες. Η κινητικότητα καθημερινά είναι αυξητική, ενώ από πολύ νωρίς κατέγραψε εντυπωσιακές πληρότητες. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο «λογικό» για τα φετινά δεδομένα κόστος διαμονής, αλλά και του προσιτού κόστους διατροφής σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 2.239 κατοικίες. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις το χρονικό διάστημα 13/8/-16/8, σε κατοικία 90 τμ ξεκινά από 982 ευρώ με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 99%. 

 

Στη Σύρο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τμ για 3 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 729 ευρώ. Η δυναμική του νησιού στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αγγίζει τα 717 ακίνητα, ενώ οι προ-κρατήσεις για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8 αγγίζουν το 98%. 

Το 99% αγγίζουν οι προ-κρατήσεις στην Άνδρο για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 782 ακίνητα. Στη περιοχή Άγιος Πέτρος, κατοικία 150τμ μισθώνεται προς 912 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. 

Στην Τήνο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σύμφωνα με την AirDNA αριθμεί τα 1.178 ακίνητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 99% με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 16. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 55 τμ στη Χώρα αγγίζει τα 1.170 ευρώ. 

Στην Ύδρα και στις Σπέτσες αντίστοιχα, είναι εγγεγραμμένα 299 και 253 αυτοτελή ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 95% στην Ύδρα και το 99% στις Σπέτσες. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 60 τμ στις Σπέτσες κυμαίνεται στα 1.136 ευρώ και στην Ύδρα κατοικία 70 τμ στα 1.456 ευρώ. 

Τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν προ-κρατήσεις 98%,99% και 99% αντίστοιχα. Η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί, 3.364, 3.428 και 2.265 ακίνητα αντίστοιχα. Στη Ζάκυνθο, στη περιοχή Ακρωτήρι, κατοικία 108 τμ μισθώνεται προς 743 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. Στη Λευκάδα, στο Νυδρί, κατοικία 60 τμ προς 842 ευρώ και στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς κατοικία 65 τμ προς 736 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. 

Η Αίγινα και η Κέα το φετινό καλοκαίρι μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Στην Αίγινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας 70 τμ για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 540 ευρώ με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 97%. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 504 ακίνητα ενώ η Κέα 590. Στη Κέα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 99% με μόλις 4 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας με 2 υπνοδωμάτια στη περιοχή Βουρκάρι κοστίζει 909 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. 

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί 

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και το καλοκαίρι του 2020 - 2021, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης – η ανάγκη μη συνωστισμού, όσο και του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο. 

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. 

 

Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2 - 2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. 

Καλαμάτα, Ναύπακτος, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή), αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς. Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση στη Μονεμβασιά, καταγράφοντας προ-κρατήσεις στο 100% για το χρονικό διάστημα 13/8-16/8. 

Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χρόνου. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% με μόλις 24 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Στο Ναύπλιο, κατοικία 100 τμ σε απόσταση 500 μέτρων από το κέντρο της Πόλης, μισθώνεται προς 505 ευρώ. Στη Ναύπακτο που «εντυπωσιάζει» το φετινό καλοκαίρι, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 75 τμ σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρου από το κέντρο αγγίζει τα 550 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. Η δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ναύπακτο αριθμεί τα 140 ακίνητα. 

Ποσοστά προ-κρατήσεων 97% για το τριήμερο 13/8-16/8 καταγράφει και η Χαλκιδική με 5.513 αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής τη Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 839 ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 97% τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και το κόστος διαμονής για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 90 τμ να κυμαίνεται στα 421 ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αγοραστές εξοχικών αλλά σε «χτυπημένες» τιμές

Η καλή διαχείριση της πανδημίας ενισχύει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού διεθνώς και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν «κράχτης» για την προσέλκυση επενδυτών σε εξοχικές κατοικίες. Αναμένεται πάντως πίεση στις τιμές.