ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων είναι η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης, Ιζ. Σνάμπελ, παρά τον κίνδυνο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση η ΕΚΤ οφείλει να εκπληρώσει τη βασική εντολή της και να «πατάξει» τον πληθωρισμό.

Η πιθανότητα διολίσθησης στης ευρωοικονομίας σε στασιμότητα ή ακόμη και ύφεση αν και δεν είναι «καλοδεχούμενη» δεν πρόκειται να αποτρέψει την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, όπως ξεκαθάρισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, Ίζαμεπλ Σνάμπελ, σε συνέντευξή της. 

Ταυτόχρονα η κα Σνάμπελ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στην κατηγορία ενάντια στην ΕΚΤ ότι άργησε να ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και ως εκ τούτου ο πληθωρισμός «ξέφυγε», καθώς, όπως ανέφερε, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία του την οποία τροφοδότησε τόσο η πανδημία όσο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Ο σημερινός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση. Επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και ανεβάζει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Όμως έχουμε ομαλοποιήσει τη νομισματική μας πολιτική βήμα προς βήμα ήδη από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πρώτον, σταματήσαμε τις πρόσθετες αγορές κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο, αυξήσαμε δύο φορές σημαντικά τα επιτόκια, αφήνοντας πίσω μας τα αρνητικά και τα μηδενικά επιτόκια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αυξήσαμε τα επιτόκια ακόμη και κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα: Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας του 2%.  Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αντιμετωπίζουμε τεράστια αβεβαιότητα. Όταν η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε τον περασμένο χειμώνα, δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να δούμε και πάλι εκτεταμένα μέτρα περιορισμού. Την άνοιξη, ήταν αδύνατο να πούμε τι αντίκτυπο θα είχε ο πόλεμος στις οικονομικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό. Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα μέτρα που ελήφθησαν για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για τον πληθωρισμό ήταν κατάλληλα εκείνη τη στιγμή», υποστήριξε.

Αναφερόμενη στα επιτόκια η κα Σνάμπελ ήταν απόλυτα ξεκάθαρη ότι οι ενδείξεις υποχώρησης της ανάπτυξης και πιθανής ύφεσης σε κάποιες οικονομίες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να σταματήσουν την ΕΚΤ από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η βασική της εντολή είναι να προστατεύει τη σταθερότητα των τιμών. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα επιτόκια βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησής τους. «Η ΕΚΤ έχει σαφή εντολή: τη σταθερότητα των τιμών. Το μήνυμα που στείλαμε με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων μας είναι σαφές: λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και φροντίζουμε να σταθεροποιηθεί και πάλι στο 2% μεσοπρόθεσμα. Μια διαφαινόμενη ύφεση θα είχε ανασχετική επίδραση στον πληθωρισμό. Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας κατά την αξιολόγηση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αναμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του. Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Αποφασίζουμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια, με όρους η στήριξη από την ΕΚΤ

Tα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης, πρέπςι να είναι προσωρινα και στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος τροφοδότησης του πληθωρισμού, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια, πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Σε επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση οδηγείται το 2023 η ευρωζώνη, πάνω από τον στόχο του 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός έως και το 2024. Προτροπή στις κυβερνήσεις για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το καλοκαίρι ζητά ο Όλι Ρεν

Ο μετριοπαθής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας σημείωσε πως η ΕΚΤ πρέπει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα έτος.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τζάμπο» αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ κατά 0,75% και έρχονται κι άλλες

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της στα τρία βασικά επιτόκια αποφάσισε η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται και θα απαιτηθούν και άλλες αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα κριθεί με βάση τα στοιχεία.