ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων είναι η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης, Ιζ. Σνάμπελ, παρά τον κίνδυνο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση η ΕΚΤ οφείλει να εκπληρώσει τη βασική εντολή της και να «πατάξει» τον πληθωρισμό.

Η πιθανότητα διολίσθησης στης ευρωοικονομίας σε στασιμότητα ή ακόμη και ύφεση αν και δεν είναι «καλοδεχούμενη» δεν πρόκειται να αποτρέψει την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, όπως ξεκαθάρισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, Ίζαμεπλ Σνάμπελ, σε συνέντευξή της. 

Ταυτόχρονα η κα Σνάμπελ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στην κατηγορία ενάντια στην ΕΚΤ ότι άργησε να ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων και ως εκ τούτου ο πληθωρισμός «ξέφυγε», καθώς, όπως ανέφερε, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία του την οποία τροφοδότησε τόσο η πανδημία όσο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Ο σημερινός πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση. Επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και ανεβάζει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Όμως έχουμε ομαλοποιήσει τη νομισματική μας πολιτική βήμα προς βήμα ήδη από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πρώτον, σταματήσαμε τις πρόσθετες αγορές κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο, αυξήσαμε δύο φορές σημαντικά τα επιτόκια, αφήνοντας πίσω μας τα αρνητικά και τα μηδενικά επιτόκια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αυξήσαμε τα επιτόκια ακόμη και κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα: Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας του 2%.  Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αντιμετωπίζουμε τεράστια αβεβαιότητα. Όταν η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε τον περασμένο χειμώνα, δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να δούμε και πάλι εκτεταμένα μέτρα περιορισμού. Την άνοιξη, ήταν αδύνατο να πούμε τι αντίκτυπο θα είχε ο πόλεμος στις οικονομικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό. Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα μέτρα που ελήφθησαν για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για τον πληθωρισμό ήταν κατάλληλα εκείνη τη στιγμή», υποστήριξε.

Αναφερόμενη στα επιτόκια η κα Σνάμπελ ήταν απόλυτα ξεκάθαρη ότι οι ενδείξεις υποχώρησης της ανάπτυξης και πιθανής ύφεσης σε κάποιες οικονομίες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να σταματήσουν την ΕΚΤ από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η βασική της εντολή είναι να προστατεύει τη σταθερότητα των τιμών. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα επιτόκια βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησής τους. «Η ΕΚΤ έχει σαφή εντολή: τη σταθερότητα των τιμών. Το μήνυμα που στείλαμε με την τελευταία αύξηση των επιτοκίων μας είναι σαφές: λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό και φροντίζουμε να σταθεροποιηθεί και πάλι στο 2% μεσοπρόθεσμα. Μια διαφαινόμενη ύφεση θα είχε ανασχετική επίδραση στον πληθωρισμό. Φυσικά, το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας κατά την αξιολόγηση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αναμένω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του. Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων. Αποφασίζουμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με βάση την αξιολόγηση όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχει τελειώσει ακόμη η «σφιχτή» νομισματική πολιτική

Επίμονος και υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι νικήσαμε», το μήνυμα Λαγκάρντ.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το αεροπλάνο των επιτοκίων θα συνεχίσει να ανεβαίνει

Δεν έχει φθάσει ακόμη στο ζενίθ του ο δομικός πληθωρισμός, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία εκτιμά ότι η τράπεζα έχει ακόμη «δρόμο να διανύσει» αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Inflation, plithorismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμό στα ύψη «βλέπουν» οι καταναλωτές, πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Στο 5% εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός το επόμενο 12μηνο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, ενώ θα φθάσει στο 2,9% σε ορίζοντα 3ετίας παραμένοντας υψηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας.