ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για το ρεύμα προτείνει η Ελλάδα

Πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ύψους 80 δισ. ευρώ κατέθεσε ο Κ. Σκρέκας ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.

Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου που θα συγκεντρώσει μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.

Με επιστολή του στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, ο Κ. Σκρέκας προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  • Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  • Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 €/ θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.  Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Τι (δεν) αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας

Πλαφόν στα κέρδη, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Απορρίπτεται για την ώρα το πλαφόν στο φυσικό αέριο, νέα συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό

Στις 15 ανέρχονται οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Διαφωνία της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Να λάβει αποφάσεις τώρα η Ευρώπη για την ενέργεια

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ενέργεια στην Ευρώπη υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνεδριάση των υπουργών Ενέργειας. Ποια μέτρα θα συζητηθούν.
ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ποιες οι κινήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή, παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας μετά το ελληνικό αίτημα

Μετά την επιστολή Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τις τιμές της ενέργειας στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία.