ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή

Ο Σταύρος Παπασταύρου στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο Στ. Παπασταύρου και ο Ν. Τσάφος για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τα ενεργειακά δίκτυα, που φέρουν έντονο ελληνικό αποτύπωμα.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν για τα ευρωπαϊκά δίκτυα και τις ενεργειακές υποδομές, με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκαν στις 10 Δεκεμβρίου 2025.

Οι προτάσεις αυτές, γνωστές ως Grids Package, φέρουν έντονο «ελληνικό χρώμα», καθώς αποτελούν δικαίωση της πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα των δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, αποτελούν προϊόν μιας συντονισμένης στρατηγικής της ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της αβεβαιότητας που προκαλεί διεθνώς αύξηση των τιμών ενέργειας, στόχος των συζητήσεων είναι να αναδειχθούν οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και να αναζητηθούν λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τη βελτίωση της διασυνοριακής διασυνδεσιμότητας, την ενίσχυση του εξηλεκτρισμού και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των δικτύων, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των υποδομών.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης την πρόοδο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για οικονομικά προσιτή ενέργεια, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από έναν χρόνο, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το σχέδιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα συναντηθούν με τον προσωρινό διευθυντή του ACER, Volker Zuleger, και τη γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Έργων της ΕΤΕπ, Laura Piovesan, για να εξετάσουν τρόπους επιτάχυνσης των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Επίτροπο Κλιματικής Δράσης στη Σύνοδο ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν ο Υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου και ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης Ε.Ε. Wopke Hoekstra, και συζήτησαν για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και το έργο CCS στον Πρίνο Θάσου.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο αγοράς ενέργειας

Στη Βουλή παρουσιάστηκαν οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο βελτίωσης της αγοράς ενέργειας. ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ στηρίζουν τις διατάξεις για τη βιομηχανία, τις ΑΠΕ, τα data centers και τις ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Απαραίτητη η θέρμανση για επιτυχία της πράσινης μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη με εγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης της ρήτρας διαφυγής για την ενέργεια. Ο Στ. Παπασταύρου προειδοποιεί για κοινωνικούς κινδύνους χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση και ζητά ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση.
Βουλή των Ελλήνων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για διαφανέστερη και δικαιότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερά συμβόλαια για τα νοικοκυριά, μείωση κόστους, καλύτερη προστασία καταναλωτών και ενισχυμένη εποπτεία στην αγορά.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ευρωπαϊκή στήριξη πολιτών-επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ την ανάγκη για συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, ζητώντας στοχευμένη στήριξη μέσω ρήτρας διαφυγής και κοινή σύσκεψη με υπουργούς Οικονομικών. Προτάσεις στήριξαν 5 χώρες.
Πύργος Ηρακλείου υπό κατασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Ο Στ. Παπασταύρου επισκέφθηκε το νέο αεροδρόμιο υπό κατασκευή

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρευρέθηκε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Κρήτης στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τονίζοντας τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης.