ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super market, trofima, emporio, prosfores
Φώτο: Shutterstock

Πόλεμος προσφορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Έως και το 50% των προϊόντων στα ράφια βγαίνουν σε προσφορά με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, την ώρα που οι προμηθευτές και οι αλυσίδες παύουν να συγκρατούν τις αυξήσεις στις τιμές. Στο 3% εκτιμάται ότι θα φθάσει η μείωση του τζίρου το 2022.

Οι προσφορές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ φαίνεται πως αποτελούν τελικά το μόνο ανάχωμα στο ανατιμητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του BD, πρόκειται να ενταθούν τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων –κι όχι μόνο- βαδίζουν προ το άγνωστο, μη γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο εξάμηνο, ενώ οι μοναδικές τους βεβαιότητες είναι πως τους μήνες που έρχονται η καταναλωτική δαπάνη θα συνεχίσει να εξαντλείται και η αγορά να συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, παρά τις ανατιμήσεις, εφέτος η αγορά θα συρρικνωθεί κατά 3%.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «τα πράγματα μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν σχετικά καλά, κυρίως λόγω του τουρισμού και οι καταναλωτές στην πλειονότητα τους δεν φαινόταν να έχουν πανικοβληθεί. Οι τελευταίοι τρεις μήνες του χρόνου δεν έχουν τουρισμό κι ως εκ τούτου η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη». Μάλιστα, το τελευταίο ανατιμητικό κύμα έχει αποκτήσει και «πολιτική αύρα», δεδομένου ότι έγινε αντικείμενο συζήτησης στην  προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Η ανησυχία του ήταν εμφανής. Και δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος συζητήσεων του υπουργού Ανάπτυξης με επιχειρηματίες από το λιανεμπόριο και την βιομηχανία.  

Αναλυτικότερα, πηγές του λιανεμπορίου με τις οποίες συνομίλησε το BD, έλεγαν πως «στόχος μας στο επόμενο διάστημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προσφορών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης». Πρόσθεταν μάλιστα πως η καθυστέρηση των ανατιμήσεων, ένα «εργαλείο» που λειτούργησε στο παρελθόν, δεν είναι πλέον ούτε αποτελεσματική, αλλά ούτε και εφικτή.

Κι εξηγούσαν ότι οι προμηθευτικές εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν τις επιπλέον κοστολογικές επιβαρύνσεις, όπως έκαναν πολλές εταιρείες στους προηγούμενους μήνες -«πολιτική» που θα φανεί στα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων- και αλλάζουν αμέσως τις τιμές, ενώ οι λιανέμποροι, από την πλευρά τους, δεν μπορούν ούτε να συγκρουστούν, όπως το έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν, ούτε να «φρενάρουν» τις ανατιμήσεις «στοκάροντας» με παλιές τιμές, γιατί αναγνωρίζουν το αδιέξοδο των προμηθευτών τους.

Αντιθέτως η μόνη πολιτική που προκρίνεται στην προκειμένη περίπτωση είναι η ενίσχυση των προσφορών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ότι το περίπου 50% των προϊόντων σε ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ βρίσκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε προσφορά.

Το βασικό βέβαια είναι να υπάρχουν σημαντικές προσφορές σε προϊόντα άμεσης ανάγκης, ή σε προϊόντα leaders στους κλάδους τους. Εκεί ακριβώς, σημειώνει η ίδια πηγή, βρίσκεται πολλές φορές και το σημείο διαφωνίας με τους προμηθευτές. Οι ίδιοι θέλουν ενδεχομένως να ενισχύσουν τις πωλήσεις πιο «αδύναμων» καταναλωτικά προϊόντων, ενώ οι λιανέμποροι θέλουν ενδεχομένως τις προσφορές στα δυνατά προϊόντα που λειτουργούν και ως «κράχτες».

Η ελληνική αγορά μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα της Nielsen είναι αυτή που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες πωλήσεις με προσφορές στο σύνολο της Ευρώπης –κι όπως λέει σχετικά πηγή της αγοράς «η έννοια της προσφοράς είναι μία ευκαιρία που στην ελληνική αγορά έχει γίνει πλέον ανάγκη». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις στις προσφορές συμμετέχουν με ποσοστό –σαφώς μικρότερο από τους προμηθευτές– και οι ίδιοι οι λιανέμποροι, κάτι που βεβαίως δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και η ανάγκη για διατήρηση του όγκου των πωλήσεων έχει γίνει πιεστική, δεδομένου ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου θα εμφανίζουν υψηλούς τζίρους, λόγω του πληθωρισμού, αλλά η κερδοφορία προκύπτει από τις όγκο των πωλήσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα τιμών σχεδόν 10% στα σούπερ μάρκετ, τρίμηνη παράταση στο καλάθι

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, με μεγάλες ανατιμήσεις τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκε κατά 2,5% η κατανάλωση. Διάταξη για τρίμηνη παράταση του καλαθιού φέρνει ο Άδ. Γεωργιάδης, παρά τις επιφυλάξεις της Επ. Ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δύσκολη εξίσωση για τις εταιρείες: Υπεράσπιση μεριδίων αγοράς ή κερδών;

Να περάσουν στις πωλήσεις τα αυξημένα κόστη, ώστε να αποφύγουν τις ζημιές, προσπαθούν οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να αποφύγουν τη μείωση των μεριδίων τους στην αγορά.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων τον Ιανουάριο έφερε υποχώρηση της κατανάλωσης

Τι δείχνει η ακτινογραφία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τις τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου. Μειώσεις ή οριακές αυξήσεις στον όγκο των πωλήσεων και σημαντική άνοδος του τζίρου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα το α' εξάμηνο, πόσο θα κρατήσει το καλάθι

Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς έως και τον Ιούνιο. Σχέδιο για παράταση του καλαθιού του νοικοκυριού για τρεις μήνες, ενστάσεις της Επ. Ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Private label και προσφορές «τρώνε» τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων

Οι εταιρείες προχωρούν σε ανατιμήσεις για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, αλλά χάνουν συνεχώς μερίδια από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ σχεδόν οι μισές πωλήσεις τους γίνονται μέσω προσφορών.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πρόστιμο σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με συνοπτικές διαδικασίες

Ανησυχία στον κλάδο προκαλεί η προαναγγελία υψηλού προστίμου σε μεγάλη αλυσίδα πριν ακόμη στείλει τις εξηγήσεις της στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία. Το «κυνήγι» της αισχροκέρδειας και το παιχνίδι εντυπώσεων στα τηλεοπτικά πάνελ.