ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
H ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου.Πηγή: Υπ. Οικονομικών

Μ. Αθανασοπούλου στο BD: Ποιοτικό ενδιαφέρον για τον Φορέα Ακινήτων

Έξι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον νέο φορέα, τονίζει η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα κληθούν να επενδύσουν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Την ικανοποίησή της για την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε ο Φορέας Ακινήτων εξέφρασε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου σε δηλώσεις της στο BusinessDaily.

«Έξι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να δώσει μια μόνιμη λύση στην προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με βιώσιμους δημοσιονομικά όρους», δήλωσε η κ. Αθανασοπούλου.

Η ίδια επισημαίνει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι επενδυτές αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια συναλλαγή η οποία θα πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς (market-based transaction).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΓΔΙΧ, επόμενο βήμα στη διαδικασία σύστασης του Φορέα είναι η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου στις 19 Οκτωβρίου όπου θα συζητηθούν αναλυτικά με τους υποψήφιους επενδυτές οι επιμέρους παράμετροι της λειτουργίας του Φορέα. Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου όπου τα funds που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται -λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα- θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την κ. Αθανασοπούλου, αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου 2023. Το γεγονός ότι πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου εξηγεί τις χρονοβόρες διαδικασίες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν μήνα προκειμένου η συμφωνία να κατοχυρωθεί από τη Βουλή. Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα της ΕΓΔΙΧ έχει ως εξής:

  • 19/10/22 - 2/2/23: Ανταγωνιστικός Διάλογος
  • 27/04/23: Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών
  • 12/05/23 – 25/05/23: Επιλογή κατάλληλου υποψηφίου
  • 28/07/23: Υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με τον επενδυτή
  • 31/07/23 – 25/08/23: Κύρωση Συμφωνίας στη Βουλή

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που θα κληθεί να δαπανήσει ο Φορέας μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης για την αγορά πρώτων κατοικιών αναμένεται να αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, θεωρούν σημαντικό «δέλεαρ» τις σταθερές καταβολές του Δημοσίου υπό τη μορφή μηνιαίας επιδότησης (έως 210 ευρώ) στο μίσθωμα το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι αβεβαιότητες στην υλοποίηση Φορέα

Μια σημαντική εκκρεμότητα που θα κρίνει την υλοποίηση του Φορέα είναι το «πράσινο φως» από την DG Comp -ότι, δηλαδή, η μηνιαία καταβολή της επιδότησης από το κράτος δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Η εκτίμηση των αρμόδιων είναι, πάντως, ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί

Το δεύτερο αγκάθι αφορά στο επιτόκιο με βάση το οποίο θα υπολογίζεται το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι ευάλωτοι οφειλέτες, το οποίο υπολογίζεται επιπλέον του Euribor (Euribor+X). Ωστόσο, δεδομένης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η παράμετρος «Χ» αναμένεται να επαναξιολογηθεί προκειμένου η επιβάρυνση του οφειλέτη να διατηρηθεί σε εύλογα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Φορέα, οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στα σπίτια τους καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 χρόνια. Το ενοίκιο θα υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια, προσαυξημένης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Ενδεικτικά, μια πρώτη κατοικία με εμπορική αξία 120.000 ευρώ και μέσο επιτόκιο 3%, το ετήσιο μίσθωμα διαμορφώνεται σε 3.600 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 300 ευρώ, με την κρατική επιδότηση να φτάνει για μία πενταμελή οικογένεια τα 210 ευρώ. Μετά από 12 έτη συνεπούς καταβολής των μισθωμάτων, οι οφειλέτες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επαναγοράσουν το ακίνητο στην τρέχουσα εμπορική του αξία.

Πάντως, όσον αφορά στην ανταπόκριση που θα έχει το νέο πλαίσιο από την πλευρά των ευάλωτων «κόκκινων» οφειλετών, η κ. Αθανασοπούλου εκτιμά ότι θα είναι ικανοποιητικό δεδομένου του κινδύνου των πλειστηριασμών ο οποίος θα καραδοκεί για όσους δεν έχουν προστατευτεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δύσκολο «στοίχημα» του Φορέα Ακινήτων και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Τέλος Ιουλίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τον προσεχή Νοέμβριο οι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Σε 1,5 χρόνο η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Γιατί είναι κρίσιμη η επιτυχία του Φορέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 71 δανειολήπτες έχουν ζητήσει επιδότηση για την πρώτη κατοικία

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μετά το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομικών για το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό με επιδότηση έως 210 ευρώ τον μήνα.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πέντε συν μία ενστάσεις από τράπεζες και μεσίτες

Σύσκεψη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με στελέχη της αγοράς για το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους. Ποιους προβληματισμούς εξέφρασαν τα στελέχη της αγοράς για τους όρους και τη διαδικασία του προγράμματος.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια, έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων

Με ρυθμό 40% «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και οι περισσότεροι προτιμούν να «κλειδώνουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία όμως προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Κινητικότητα στα καταναλωτικά, «παγωμένα» τα δάνεια αυτοκινήτου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις πολλών ταχυτήτων στα επιτόκια δανείων, παγωμένες οι καταθέσεις

Πόσο αυξάνονται τα κόστη των στεγαστικών δανείων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 1,25%. Περιθώρια ευελιξίας στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρουν τα δικαστήρια πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης δανείων

Νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις τιτλοποιήσεις οδηγεί σε αποφάσεις για «πάγωμα» πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Τι λένε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.