ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Ελκυστικός προορισμός επενδύσεων σε ενέργεια και υποδομές η Ελλάδα

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας τόνισε ότι η χώρα συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και ενισχύει την συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, μιλώντας στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, επισημαίνοντας πως «για τον σκοπό αυτό, πρέπει να προωθήσουμε τη σταθερότητα και τις περιφερειακές συνέργειες, να δείξουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να απέχουμε από επιθετικές στάσεις, προβοκάτσιες και ρεβιζιονιστικό λόγο»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ τόνισε ότι μετά τον τερματισμό του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, η Ελλάδα «γίνεται γρήγορα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένας κόμβος ενέργειας και υποδομών».

Τέλος, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των συλλογικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας - όπως αποδεικνύεται από τις πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάκαμψη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιο πρόσφατα για την ενέργεια, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων της Επιτροπής και των εταίρων μας».

Ο κ. Βράιλας υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί ενισχύοντας τη συνεργασία και υπογράφοντας συμφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής που μοιράζονται αυτούς τους στόχους», ενώ ανέφερε, επίσης, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε όλες τις μεταψυχροπολεμικές βεβαιότητες που θεωρούσαμε πολύτιμες» συμπληρώνοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι παρατεταμένες μάχες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η χρήση της ενέργειας και της μετανάστευσης ως όπλου, οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο υβριδικός πόλεμος, η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής - όλα αυτά μαζί συνιστούν εξελίξεις που θα ήταν αδιανόητες μέχρι πολύ πρόσφατα».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Η ενεργειακή κρίση και οι επακόλουθες τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών μας, απαιτώντας επείγουσες και κοινές ευρωπαϊκές ενέργειες».

«Σε αυτό το σκηνικό, η Νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου και την αποσταθεροποιητική επιρροή εξωτερικών δυνάμεων» ανέφερε, για να συμπληρώσει: Η Ελλάδα, «πάντα υποστήριζε τη διεύρυνση της ΕΕ προς τη ΝΑ Ευρώπη και πρωτοστάτησε στη διαδικασία που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003. Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίσαμε θερμά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί παράγοντας σταθερότητας του λαού της χώρας μπορεί να αδράξει την ευκαιρία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις κορυφαίες χώρες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ η Ελλάδα που κατέγραψε την μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη, συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Η δράση, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή αγωγών διασύνδεσης τηλεθέρμανσης και λοιπά έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές επιχειρήσεις

Πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου δεν φαίνεται να γνωρίζουν τη νομοθεσία, ωστόσο δείχνουν διάθεση να επενδύσουν στην ανάπτυξη υποδομών ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους τους.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακά δίκτυα: Αλλάζουν τον χάρτη τα σχέδια για επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Έχουν τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να τεθούν σε ισχύ αφού πάρουν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση η απόρριψη των επενδύσεων που προτείνονται.