ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα κερδισμένα και τα χαμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι καταναλωτές έκοψαν την κατανάλωση πολλών προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα κατεψυγμένα ψάρια και το κρασί, σύμφωνα με στοιχεία 8μήνου της IRI, ενώ αυξημένες είναι οι πωλήσεις ζάχαρης και καφέ εσπρέσο.

Τα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ εφέτος μοιάζουν με «πεδίο μάχης». Δεκάδες κατηγορίες προϊόντων ανεβαίνουν κι άλλες τόσες κατεβαίνουν. Όλοι σχεδόν οι κλάδοι έχουν αποσταθεροποιηθεί. Και οι εταιρείες, χρησιμοποιώντας το δέλεαρ των προσφορών, προσπαθούν να ενισχύσουν τον όγκο των πωλήσεων.

Τα κατεψυγμένα ψάρια, το χρώμα μαλλιών, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλά και το κρασί, είναι μερικές από τις κατηγορίες προϊόντων που ο όγκος των πωλήσεων τους στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά. Σε αντίστροφη φορά κινήθηκαν οι πωλήσεις –ως προς τον όγκο– της ζάχαρης, του καφέ εσπρέσο, της παιδικής πάνας, του συσκευασμένου κρέατος και των τσιπς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI που έχει στη διάθεση του το BD, τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις – με βάση τον όγκο – παρουσιάζει η κατηγορία των κατεψυγμένων ψαριών κατά 15%, παρά το γεγονός ότι η αξία των πωλήσεων της είναι μειωμένη κατά 7,3%. Αντιθέτως την μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των πωλήσεων στο ίδιο διάστημα παρουσιάζει η ζάχαρη, σημειώνοντας αύξηση κατά 22,4%, ενώ παράλληλα κατά 36,9% αυξήθηκε και η αξία των πωλήσεων της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δέκα κατηγορίες προϊόντων που στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στον όγκο των πωλήσεων είναι εκτός από τα κατεψυγμένα ψάρια που έχασαν το 15%, το χρώμα μαλλιών που έχασε το 12,4% του όγκου, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με απώλειες 10%, το κρασί που έχασε το 9,4% των πωλήσεων του, τα φίλτρα του καφέ με απώλειες 9,4%, τα καθαριστικά είδη κουζίνας και μπάνιου που είχαν απώλειες ύψους 8,5%, οι ξηροί καρποί με 8,1%, οι πάνες με 7,4% και το γιαούρτι με 7%.

Στις κατηγορίες των χαμένων βρίσκονται ακόμη τα hair conditioners με 6,9%, οι κατεψυγμένες πίτες με 6,8%, το ουίσκι με επίσης 6,8%, το το λευκό γάλα με 6,4%, οι μαργαρίνες με 6,7%, αλλά και οι μπύρες με 5,6%.  Είναι προφανές ότι οι προαναφερόμενες κατηγορίες είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης που σοβεί στην αγορά με την ακρίβεια να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Εκτός όμως από τις κατηγορίες των χαμένων υπάρχουν κι οι κατηγορίες των κερδισμένων προϊόντων, που σ΄αυτό το διάστημα ο όγκος των πωλήσεων τους αυξήθηκε και μάλιστα σημαντικά δεδομένης της γενικότερης καταναλωτικής κόπωσης. Έτσι, επί παραδείγματι στην πρώτη θέση των κερδισμένων κατηγοριών βρίσκεται η ζάχαρη – παρά το γεγονός ότι ανατιμήθηκε θεαματικά σ΄όλο αυτό το διάστημα.

Ο όγκος των πωλήσεων της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 22,4%, ακολουθεί ο καφές εσπρέσο –πρόκειται για τη δυναμικά ανερχόμενη κατηγορία καφέ, όπου συνωθείται κυρίως μία μικρή ομάδα πολυεθνικών ομίλων– με αύξηση του όγκου της κατά 9,3% και της αξίας των πωλήσεων κατά 8,4%, ακολουθούν οι πάνες για μωρά με αύξηση 8,1%, το συσκευασμένο κρέας εκλεκτής ποιότητας με αύξηση 6,6%, τα πατατάκια τσιπς με αύξηση 6,2%, τα ζυμαρικά, που λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος έχει αυξηθεί η κατανάλωση του, με 6,2%, οι τσίχλες με 5,7%, οι μπάρες δημητριακών με 5,5% και το προσυσκευασμένο ψωμί –δηλαδή αυτό που διακινείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ- με 4,4%. Όλες αυτές οι κατηγορίες που παρουσιάζουν θετικό πρόσημο στον όγκο των πωλήσεων τους, είναι προφανές ότι έχουν και σημαντική ανάπτυξη της αξίας τους.  Συγκεκριμένα η αξία των πωλήσεων τους αυξήθηκε από 3,4% (οι παιδικές πάνες) έως και 36,9% (η ζάχαρη).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φτωχό» το πρώτο καλάθι του νοικοκυριού, δεν θα έχει μεγάλες προσφορές

Η πρώτη λίστα προϊόντων που θα διαμορφωθεί για την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου δεν θα περιλαμβάνει μεγάλες προσφορές για πολλά προϊόντα, λόγω έλλειψης χρόνου για προετοιμασία. Θα υπάρχουν αρκετά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η λίστα των 50 προϊόντων

Πώς η «μάχη» κατά της ακρίβειας μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομή μεριδίων σε βασικά προϊόντα. Γιατί φοβούνται αρνητική διαφήμιση οι διοικήσεις των σούπερ μάρκετ, ποιες ενστάσεις έχουν οι προμηθευτές. Πώς πυροδότησε αντιπαραθέσεις η «λίστα των 100» της Carrefour στη Γαλλία.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τον Ιούνιο το «καλάθι» και το πλαφόν περιθωρίου κέρδους

Διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις βιομηχανίες τροφίμων ότι η αγορά θα επανέλθει το καλοκαίρι στην κανονικότητα μετά την τελευταία, τρίμηνη παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Kalathi-Noikokyrioy-Super-Market-Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα τιμών σχεδόν 10% στα σούπερ μάρκετ, τρίμηνη παράταση στο καλάθι

Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, με μεγάλες ανατιμήσεις τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκε κατά 2,5% η κατανάλωση. Διάταξη για τρίμηνη παράταση του καλαθιού φέρνει ο Άδ. Γεωργιάδης, παρά τις επιφυλάξεις της Επ. Ανταγωνισμού.
super market-trofima-ielka-prosfores-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων τον Ιανουάριο έφερε υποχώρηση της κατανάλωσης

Τι δείχνει η ακτινογραφία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τις τέσσερις εβδομάδες του Ιανουαρίου. Μειώσεις ή οριακές αυξήσεις στον όγκο των πωλήσεων και σημαντική άνοδος του τζίρου λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.