ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία τόνισε πως η Ελλάδα είναι πιο ανθεκτική απέναντι στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας που είναι από τις υψηλότερους στην ευρωζώνη.

Για την αντίσταση της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση, τις καλές επιδόσεις της στην οικονομία, τα βήματα για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεών Ελλάδας- Πορτογαλίας αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Diário de Notícias, ο κ. Φραγκογιάννης τονίζει ότι «ευτυχώς, η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει αρκετά καλά αποτελέσματα, παρά την πανδημία και παρά την κρίση λόγω της Ουκρανίας» επισημαίνοντας τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Όπως επισημαίνει «ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, καθώς δεν έχει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι, στο ρωσικό» επισημαίνει εξηγώντας ότι «έχουμε αζερικό αέριο που έρχεται στην Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγού, έχουμε μια μονάδα αποθήκευσης αερίου της οποίας η χωρητικότητα διπλασιάσθηκε τους τελευταίους μήνες και ως αποτέλεσμα μπορούμε να αγοράζουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τη Νιγηρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο. Επιπλέον, κατασκευάσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έτσι, έχουμε πολλές επιλογές πέρα ​​από την κανονική ρωσική προμήθεια».

«Ο δεύτερος λόγος» προσθέτει «είναι ότι υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα. Το τελευταίο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν 7,7%, από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Ο τρίτος είναι ότι έχουμε μια πολιτικά σταθερή κυβέρνηση με αυτήν την οικονομική ανάπτυξη που ανέφερα, έχουμε κοινωνική συνοχή με την έννοια ότι (η κυβέρνηση) καλωσορίζει τους ξένους επενδυτές, έχουμε μια σειρά κινήτρων που παρέχουν ό,τι χρειάζεται και, συγχρόνως, η κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε γιγαντιαία αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα και του επιπέδου των εξαγωγών, καθώς και της διεθνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που αυξήθηκε κατά 37% μέσα σε ένα χρόνο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία» αποσαφηνίζει ο κ. Φραγκογιάννης «επηρεάζει τη χώρα πολιτικά και οικονομικά, αλλά αυτό που λέω είναι ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι πιο ελαφριές από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά για την αλλαγή της εικόνας της, από μια χώρα που υπέστη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του γνωστού «Grexit», των χρόνων 2013- 2017, σε μία αναπτυξιακή κατάσταση». «Τώρα βιώνουμε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης με μια πολλά υποσχόμενη κατάσταση για την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα» προσθέτει.

Ερωτηθείς για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν Ελλάδα και Πορτογαλία ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι «μοιραζόμαστε το ίδιο σύνολο αξιών, τις ίδιες ανησυχίες - η μετανάστευση είναι ένα θέμα που μοιραζόμαστε και είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη στήριξη που μας δόθηκε από την Πορτογαλία» επισημαίνοντας επίσης ότι «η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην έδρα της ΕΕ αποτελούν μία ανησυχία και μοιραζόμαστε τις ίδιες θέσεις με πολλούς τρόπους».

Παράλληλα σημειώνει ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις από πορτογαλικές εταιρείες στην Ελλάδα και οι εμπορικές ροές φαίνεται να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Γενικά, στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και υποστηρίζουμε αμοιβαία ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές».

Σε σχέση με τις εμπορικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν «βήματα πιο πρακτικού χαρακτήρα» και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορες πρωτοβουλίες. «Μία από αυτές είναι η ίδρυση Εμπορικού Επιμελητηρίου μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδος, μια άλλη είναι μια συμφωνία για επισκέψεις επιχειρηματικών αντιπροσωπειών από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και από την Πορτογαλία στην Ελλάδα, η ετοιμασία στρογγυλών τραπεζιών για να συζητήσουμε τα ζητήματά μας με ειλικρίνεια και διαφάνεια».

Παράλληλα υπογραμμίζει: «Είμαστε διαθέσιμοι για προσωπικές επαφές με την πορτογαλική κοινότητα για να υποστηρίξουμε επενδύσεις στην Ελλάδα» και συνεχίζει σημειώνοντας πως «ένα πράγμα που λέω στην επιχειρηματική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, είναι ότι μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα και με αυτό δεν εννοώ αγγλικά ή πορτογαλικά ή ελληνικά, αλλά νοοτροπία και ηθική».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία ο κ. Φραγκογιάννης αναφερόμενος την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε χαράξει τις κόκκινες γραμμές μας ως προς την κυριαρχία των νησιών και της επικράτειάς μας και ως προς το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συγχρόνως, διατηρούμε ένα ανοιχτό διάλογο για μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και είμαστε υπερήφανοι που επιδιώκουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει θέματα συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, την ενέργεια, ακόμη και τα περιβαλλοντικά θέματα. Είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Επομένως, αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της αρχής των καλών σχέσεων μεταξύ των γειτόνων και να συμπεριφέρεται με τρόπο που να μας οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Κρίσιμες οι αποφάσεις της Ευρώπης την επόμενη πενταετία

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή φθίνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις κορυφαίες χώρες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ η Ελλάδα που κατέγραψε την μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των χωρών του δείκτη, συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη

Η δράση, προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή αγωγών διασύνδεσης τηλεθέρμανσης και λοιπά έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακά δίκτυα: Αλλάζουν τον χάρτη τα σχέδια για επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Έχουν τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να τεθούν σε ισχύ αφού πάρουν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση η απόρριψη των επενδύσεων που προτείνονται.