ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα «κλειδώνει» επιδότηση 60% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Κλειδί για την παροχή του υψηλού ποσοστού επιδότησης από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα είναι η εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων. Τι δείχνουν οι υπολογισμοί για το όφελος που θα έχει ένα νοικοκυριό.

Επιδοτήσεις δύο ταχυτήτων θα προσφέρει το υπουργείο Ενέργειας για τα μικρά (μέχρι 10kW) φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών τα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνδυάζουν και την αποθήκευση με συσσωρευτές (μπαταρίες), για τα οποία το ποσοστό της επιδότησης θα είναι διπλάσιο, φθάνοντας στο 60%, έναντι του 30% επιδότησης που θα δοθεί για τα απλά φωτοβολταϊκά.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών στέγης, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους, θα γίνουν γνωστές με τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, η οποία έχει καθυστερήσει, καθώς αναμενόταν αρχικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός για την επιδότηση των οικιακών φωτοβολταϊκών σχεδιάζεται να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ, αν και υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι πιθανότατα να αποδειχθεί μικρός, σε σχέση με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αν παρατηρηθεί στροφή στα συστήματα που συνδυάζουν παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Σε πρώτη ανάγνωση, πάντως, η... αριθμητική των επιδοτήσεων καθιστά εξαιρετικά ελκυστική την τοποθέτηση συστημάτων με συσσωρευτές:

  • Ο γενικός κανόνας, όπως αναφέρουν στο BD ειδικοί που γνωρίζουν το θέμα, λέει ότι η εγκατάσταση μπαταριών ανεβάζει περίπου κατά 40% το κόστος ενός συστήματος, σε σχέση με ένα απλό φωτοβολταϊκό για παραγωγή ρεύματος. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται είναι λιθίου (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν μπαταρίες νικελίου - καδμίου), οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά ακριβότερες από τις παλαιότερες.
  • Σε αυτό το σημείο, όμως, υπεισέρχονται οι υπολογισμοί για τις επιδοτήσεις: αν απλό σύστημα φωτοβολταϊκού στέγης έχει κόστος 10.000 ευρώ, θα λάβει επιδότηση 3.000 ευρώ και το νοικοκυριό θα χρειασθεί να επενδύσει 7.000 ευρώ από δικά του κεφάλαια ή δανεισμό. Η προσθήκη αποθηκευτικού συστήματος θα ανέβαζε το κόστος της επένδυσης σε αυτό το παράδειγμα στα 14.000 ευρώ. Όμως, με τον συντελεστή επιδότησης του 60%, η επιδότηση θα ανεβεί στα 8.400 ευρώ, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη επένδυση του νοικοκυριού να πέσει στα 5.600 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο από όσο θα χρειαζόταν για το απλό φωτοβολταϊκό.

Πρόσθετο πλεονέκτημα των συστημάτων που συνδυάζουν και την αποθήκευση είναι ότι η ηλιακή ενέργεια «μπαίνει στην άκρη», ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ώρες της ημέρας όπου δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία. Η πρόσθετη εξοικονόμηση που εξασφαλίζεται από τους λογαριασμούς με την αποθήκευση δεν φαίνεται πολύ μεγάλη, καθώς υπολογίζεται σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%. Για παράδειγμα, σε μια ετήσια εξοικονόμηση 1.500 ευρώ από ένα απλό φωτοβολταϊκό σύστημα, προστίθεται περίπου 100 ευρώ επιπλέον εξοικονόμησης με την αποθήκευση, κάτι που επιτρέπει ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς, τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους, όταν θα δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος και να στραφούν, λαμβάνοντας συμβουλές από ειδικούς και προσφορές από αρκετές εταιρείες της αγοράς, στο είδος της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους. Η αριθμητική των επιδοτήσεων, πάντως, αν δεν υπάρξουν "ψιλά γράμματα" που θα αλλάξουν την εικόνα, φαίνεται να ευνοεί τα συστήματα που συνδυάζουν και την αποθήκευση.

«Μποτιλιάρισμα» και κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

Στην αγορά αναμένεται να υπάρξει... μποτιλιάρισμα όταν αρχίσει να «τρέχει» το νέο πρόγραμμα, καθώς ήδη οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν δει το ενδιαφέρον να διπλασιάζεται, ιδιαίτερα από τότε που άρχισαν να φθάνουν στα νοικοκυριά οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος. Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου, όμως ταυτόχρονα τίθεται με έμφαση το πρόβλημα των κριτηρίων προτεραιοποίησης των αιτήσεων από τα νοικοκυριά, για την οποία το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα, ακόμη δεν έχει αποφασισθεί εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή θα ισχύσει η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων. Η αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων προκαλεί προβληματισμό, καθώς ενδέχεται στην πορεία πολλοί δικαιούχοι να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια, όπως συνέβη και με το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Αλλά και η ένταξη βάσει της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων είχε προβλήματα στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», όπου είχε βγει εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει... πάρτι στα φωτοβολταϊκά στέγης με αυξημένες επιδοτήσεις κατά 52%

Αποκαλυπτήρια εντός των ημερών για τον οδηγό του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης, που θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 52%, στα 700 εκατ. ευρώ. Κλειδί τα εισοδηματικά κριτήρια για το «ξεκαθάρισμα» των αιτήσεων.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» στη βιομηχανία για το ρεύμα, σπεύδουν για συμβάσεις με τη ΔΕΗ

Άνοιξε ο δρόμος για διμερή συμβόλαια από τον Μάρτιο με χαμηλότερες και πιο σταθερές χρεώσεις. Γιατί δεν ικανοποιεί πλήρως τη βιομηχανία η τροπολογία του ΥΠΕΝ. ΙΟΒΕ: «Καπέλο» 20% στο ρεύμα, υπερτριπλάσια τιμή του φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λίγα "κλικ" θα συνδέονται στο δίκτυο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να διευκολυνθεί η σύνδεση των συστημάτων. Έρχεται πολύ σύντομα το νέο πρόγραμμα για επιδοτήσεις.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά των φωτοβολταϊκών το 2022 με αύξηση νέας ισχύος κατά 59%

Τη θεαματική αύξηση της συνδεδεμένης ισχύος από φωτοβολταϊκά συστήματα φέτος, αλλά και συνολικότερα από το 2010 και μετά, καταγράφει έκθεση του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών. Κυριαρχούν οι επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα.