ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κλείνει συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν 60 δολ. στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ανώτατο όριο τιμής μέχρι το οποίο θα επιτρέπονται συναλλαγές θα είναι περίπου 10 δολάρια υψηλότερο από τη μέση τιμή που είχε το ρώσικο αργό τον Νοέμβριο.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται πρόθυμα να συμφωνήσουν για το τελικό πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο θα είναι κοντά στο επίπεδο των 60 δολαρίων, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Η ανάγκη για συμφωνία είναι αρκετά πιεστική, καθώς τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

Παράλληλα, υπό εξέταση είναι και ένας μηχανισμός  που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις της τιμής κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι οποιαδήποτε μελλοντική αναπροσαρμογή του ανώτατου ορίου θα πρέπει να το αφήνει τουλάχιστον 5% κάτω από τις μέσες τιμές της αγοράς. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες της ΕΕ σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα τεθεί το ανώτατο όριο για το ρωσικό πετρέλαιο έχουν «παγώσει» από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν μια τιμή που να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις -που είχαν φτάσει μέχρι και τα 62 δολάρια- ήταν πολύ γενναιόδωρες. Η Ελλάδα και άλλες χώρες με ισχυρή ναυτιλία ζήτησαν υψηλότερη τιμή.

Το ποσό των 60 δολαρίων θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο (Urals), το οποίο διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο επίπεδο των 50 δολαρίων. Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών - που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν πολύ αυστηρές - είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου για να αποφευχθεί μια παγκόσμια αύξηση των τιμών, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν παράλληλα πιο σταθερή πρόοδο σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα αυτά αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ παρουσίασε επίσης αυτή την εβδομάδα προτάσεις για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων, τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων και την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το ποσό των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από το μπλοκ στο σύνολό του και οι συζητήσεις συνεχίζονται, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και την υποστήριξη της Ομάδας των Επτά. Ένας από τους ανθρώπους είπε ότι το ποσό των 60 δολαρίων θα ταίριαζε στο εύρος της Ομάδας των Επτά.

Για να πετύχει το σχέδιο για το ανώτατο όριο τιμών τον στόχο των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, το επίπεδο πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικό για το Κρεμλίνο. Εάν είναι πάνω από την τιμή της αγοράς, η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται απλώς για μια συνηθισμένη επιχείρηση. Ο κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι αν το ανώτατο όριο οριστεί πολύ χαμηλά, η Μόσχα μπορεί να κάνει πράξη την απειλή της να διακόψει την παραγωγή -- στέλνοντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Και οι δύο ομάδες των αρνητών της ΕΕ επιθυμούν επίσης το ανώτατο όριο να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος ζητούσαν ξεχωριστά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υποστεί διακρίσεις από τους διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου.

Οι χώρες της Ομάδας των 7 επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή το ανώτατο όριο τιμών πριν από τη Δευτέρα, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο. Το σχέδιο για το ανώτατο όριο θα απαγορεύσει τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, όπως η μεσιτεία, η οικονομική βοήθεια και η ασφάλιση, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το συμφωνημένο όριο τιμών.

Τα περισσότερα κράτη της G-7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό αργότερα φέτος. Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα πετρελαϊκά προϊόντα αναμένεται να τεθούν τον Φεβρουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Bιώνουμε την 3η μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Ο κ. Μπαρόζο είχε την ευκαιρία ως πρόεδρος της ΕΕ να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, 25 φορές. «Σίγουρα είναι μία προσωπικότητα που αν ήμουν παιδί η μητέρα μου δεν θα με άφηνε να παίξω μαζί του».