ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Με 1,8% θα «τρέξει» η ανάπτυξη στη χώρα το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό παρουσίασε της 10 βασικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά. Τι είπε για τις τράπεζες και την ενίσχυση των ευάλωτων δανειολπητών.

Με 1,8% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών πως θα τρέξει η ανάπτυξη για το 2023, μετά το 5,6% που θα καταγράψει το 2022 εν μέσω δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στη Βουλή, η ελληνική οικονομία «επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ θα προχωρήσουν και σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με βάση τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2018, όντας ενισχυμένο κατά 45 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και με τριπλάσιο το 2023, με την ελληνική οικονομία να κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά και εκτιμάται πως και φέτος θα επιτευχθεί ιστορικό υψηλό, αναφέροντας ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την τριετία 2022-2024.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ η εξαγωγική της βάση διαφοροποιείται σημαντικά, ποσοτικά και ποιοτικά σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει πλέον έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μία. Μάλιστα, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσεγγίζουν πλέον ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία».

Στις θετικές προοπτικές της χώρας περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι συρρικνώνεται η ανεργία που έχει υποχωρήσει 5% σε σχέση με το 2019, πλησιάζοντας πλέον σε ετήσια βάση τα επίπεδα του 2010, ενώ παράλληλα μειώνονται οι οικονομικές ανισότητες, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν εκτιμάται ότι το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά μισή έως δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σε σχέση με το 2020.

Για την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ευρώπης από το 2019, και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε επίσης τις εκτιμήσεις ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Κάτι που αποτελεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021-2023.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την αύξηση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής μετά την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με τη χώρα να καταγράφει την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη το 2020 στη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι, η απόφαση του Eurogroup και 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία παρά τις διαδοχικές κρίσεις που έχουν φέρει τη χώρα μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αποδεικνύουν ότι το κύρος και η αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύονται.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ωστόσο πως η κατάσταση «παραμένει δύσκολη και ρευστή», καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, και η χώρα δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Τόνισε πως «το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ενώ «παραμένει υψηλός και επίμονος» ο πληθωρισμός.

Οι βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2023

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ο Προϋπολογισμός του 2023 έχει, ως βασικές προτεραιότητες, αφενός, τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και, αφετέρου, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της πατρίδας μας».

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών:

1η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

2η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων.

Γενναίες παρεμβάσεις, όπως είναι:

 • Οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
 • Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με στοχευμένες επιδοτήσεις, με τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
 • Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.

Τις επόμενες ημέρες, προχωράμε στην πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Η συνολική ενίσχυση αυτών υπερβαίνει τα 820 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022.

3η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως τη μεσαία τάξη.

Έτσι, κοντά στις σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:

 • Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους τους πολίτες.
 • Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
 • Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.
 • Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Απόρροια της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής είναι η μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών το 2021, σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη μείωση φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

4η Προτεραιότητα: Η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Έτσι, πέραν των μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προχωράμε, μεταξύ άλλων, σε: 

 • νέα αύξηση του κατώτατου μισθού,
 • σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων, ύψους 7,75% από εφέτος,
 • στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ.,
 • στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων,
 • στην ενίσχυση του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος.

5η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας.

Με μέτρα, όπως είναι:

 • Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια,
 • η κοινωνική αντιπαροχή,
 • το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω / Εξοικονομώ» για κενά σπίτια,
 • η πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία».

Και παράλληλα, με παρατάσεις που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι το τέλος του 2024:

 • της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ στα ακίνητα,
 • της μη επιβάρυνσης με ΦΠΑ της παράδοσης των ιδιοκτησιών,
 • της έκπτωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων τους,
 • της αναστολής του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στόχοι της στεγαστικής πολιτικής είναι η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, η ενίσχυση σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση, η αναβάθμιση παλαιών ακινήτων, η στήριξη της οικοδομής και της ιδιοκτησίας, και – έμμεσα – η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

6η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι:

 • Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 • Τα κίνητρα για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων.
 • Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
 • Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό.

7η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «οι δαπάνες του Προγράμματος θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 12 δισ. ευρώ το 2023, διπλάσιες από το πρόσφατο παρελθόν. Εάν κανείς προσθέσει και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προβλέπονται συνολικές επενδυτικές εισροές προς την πραγματική οικονομία ύψους 15,4 δισ. ευρώ εντός του 2023. Ήδη, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου, και μέχρι την 25η Νοεμβρίου, είχαν ενταχθεί 440 έργα, προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ. Ενώ στο δανειακό σκέλος είχαν υποβληθεί 224 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 121, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

8η Προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους και ο περιορισμός του κινδύνου – εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων – δημιουργίας νέου.

Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές της, ενίσχυσε την ευστάθεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών και διαχειριστών δανείων, εξυγιαίνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους και βελτιώνοντας τα στοιχεία των ισολογισμών τους.

Έτσι, τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζικών ιδρυμάτων, εξαιτίας κυρίως του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία.

Όμως, οι εξωγενείς κρίσεις συνεχίζονται. Μέχρι ένα σημείο μπορεί το κόστος να το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Έλληνας φορολογούμενος. Η λογική «τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου», δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή Κυβέρνηση. Αντιθέτως, το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών.

Χθες, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι συστημικές τράπεζες εξέδωσαν Δελτίο Τύπου.

Σε αυτό:

1ον. Οι τράπεζες αποτυπώνουν τη – συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή – πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Αυτή η πρόταση, η οποία – για πρώτη φορά – είναι με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, θα υλοποιηθεί άμεσα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

2ον. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων – για πρώτη φορά – και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών. Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη ικανοποιημένοι. Απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων.

3ον. Οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται – το τελευταίο διάστημα – σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων.

4ον. Οι τράπεζες σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Άλλωστε, αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

9η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με δαπάνες για αγορές οπλικών συστημάτων ύψους 5,8 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, έναντι ετήσιας δαπάνης 500 εκατ. ευρώ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.

10η Προτεραιότητα: Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Αρχιτεκτονική που πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου, εξασφαλίζοντας επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, ενθαρρύνοντας δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την εθνική ιδιοκτησία των προνοιών της, μεγιστοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ των συστατικών του συνολικού μείγματος πολιτικής.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα

Nα σημειωθεί ότι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρεσέντο είσπραξης φόρων τον Φεβρουάριο, υπέρβαση στόχου κατά 1,3 δισ. στο δίμηνο

Τέλη κυκλοφορίας και καλύτερη απόδοση φόρων του προηγούμενου έτους έδωσαν ώθηση στα έσοδα, αλλά είναι αυξημένες πάνω από τους στόχους και οι εισπράξεις των φετινών φόρων.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, νέα άνοδος στα φορολογικά έσοδα

Αυξημένα κατά 14,1% έναντι του στόχου τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να τονίζει ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πολύ καλή πορεία της οικονομίας.