ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apostolos Vesyropoulos-Voyli
Φωτο: ΑΠΕ

Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές όπως υποσχέθηκε

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση.

Στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με την συνεπή υλοποίηση της προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρμόδιος για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία.

Κατά την ομιλία του στην συζήτηση της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες του προϋπολογισμού του 2023, του πρώτου προϋπολογισμού εδώ και δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Όπως είπε, η πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που ακολουθούμε με συνέπεια και συνέχεια δικαιώνεται πλήρως, καθώς στον προϋπολογισμό του 2023 καταγράφεται αύξηση των φορολογικών εσόδων η οποία όμως δεν προκύπτει από την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων, αλλά από την αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μιλώντας με νούμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός ενημέρωσε ότι τα έσοδα από φόρους του 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 56.748.000.000 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% έναντι του 2022. Τα έσοδα από φόρους για τη χρονιά που κλείνει εκτιμώνται στα 54.915.000.000 ευρώ αυξημένα κατά 4,86 δισ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2022.

Ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον χαρακτήρισε ότι η θετική μεταβολή των φορολογικών εσόδων προέρχεται, από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία, τη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, τη σημαντική αύξηση των μισθών, γεγονός που - όπως είπε - επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους, τους φόρους εισοδήματος δηλαδή, και τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2022 προέρχεται κατά 813 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, καθώς αφορά τα προηγούμενα χρόνια τους μισθούς και εν μέρει βοηθήθηκε από τον κατώτατο μισθό που εμείς αυξήσαμε. Επίσης, 828 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, 390 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στους οποίους επιδρά αρνητικά ο πληθωρισμός, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη και τον όγκο των πωλήσεων, 4,1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, από αυτά 1,3 δισ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, δηλαδή αυτής πάνω από τον πληθωρισμό, και 1,5 δισ. ευρώ από την επίδραση του πληθωρισμού και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το διαρκώς απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον αποδεικνύεται περίτρανα από την 10η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Με βάση την έκθεση αυτή, η Ελλάδα είναι η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της κυρίως λόγω φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση στο έλλειμμα Φ.Π.Α. από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020, δηλαδή έχουμε μείωση που ανέρχεται σε 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, το έλλειμμα Φ.Π.Α. για την Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με υψηλότερους ρυθμούς της τάξης των 5,7 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14% από το 19,7% το 2020 κυρίως λόγω αύξησης της συμμόρφωσης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σημαντικότατη αυτή μείωση προέρχεται από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης λόγω της εντατικοποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε πως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν: να συγκρίνουν τους 29 που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις πολλαπλές μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει από την πρώτη ημέρα και συνεχίζει να προχωρά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πολιτική της υπερφορολόγησης που συνειδητά ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν οδήγησε πουθενά» είπε.

Με βάση τα στοιχεία, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει τις εξής φοροελαφρύνσεις:

  • Πρώτον, τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους τρία εκατομμύρια πολίτες, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, δηλαδή όλα τα φυσικά πρόσωπα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.
  • Δεύτερον, τη μονιμοποίηση από 1/1/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τρίτον, την παράταση για άλλα δύο έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 της αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.
  • Τέταρτον, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο - και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 - της ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α..

Ειδικότερα, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι για τα εισιτήρια των κινηματογράφων θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστή Φ.Π.Α 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023. Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Επιπροσθέτως υπενθύμισε τις πολλαπλές μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και τόνισε πως σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή φορολογικά κίνητρα για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην «πράσινη» ανάπτυξη, στοχεύοντας στην υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων, στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση των συνολικών δράσεων για το κλίμα.

Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών με βάση τον ν. 4935/2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και γενναία φορολογικά κίνητρα για την ισχυροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Ειδικότερα, καθιερώνεται για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το φορολογικό αυτό κίνητρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφ' όσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης προχωράμε σε παρεμβάσεις με ουσιαστικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, τη λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία συστάθηκε με τον. 4714/2020 και είναι πλήρως ψηφιοποιημένη. «Μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες, προχωράμε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα. Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημά του αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και για πρώτη φορά, χωρίς να έρχεται σε καμία διά ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί από τον νόμο. Μάλιστα, πρόσφατα δόθηκε παράταση, ώστε οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης να υποβάλλονται εκ νέου αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2022 και το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως και τις 29 Ιουλίου του 2022» εξήγησε.
  • Δεύτερον, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α.. Ήδη από τον Ιούλιο του 2021, που άρχισε να υλοποιείται η διαδικασία αυτή, έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022 το συνολικό ποσό Φ.Π.Α. που επιστράφηκε άμεσα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς πενήντα επτά χιλιάδων επιχειρήσεων ανήλθε σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Τρίτον, την ηλεκτρονική διαβίβαση παραστατικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myDATA» και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, προόδου, διαφάνειας και στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
  • Τέταρτον, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σχετικά με το μέσο ετήσιο ποσό συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο βελτιώθηκε κατά έξι θέσεις και συγκεκριμένα από την 25η θέση το 2014 στην 19η θέση το 2021» υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Επίσης, στα πλαίσια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο αρμόδιος υφυπουργός, σημείωσε ότι υπάρχει για πρώτη φορά η ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή των δεδομένων των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στα πλαίσια της χορήγησης απαλλαγής από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και «η πορεία αυτή συνεχίζεται με τις διαρκώς διευρυνόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από τη φορολογική διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται πρωτόγνωρες κρίσεις, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την υγιή επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, γιατί οι πολίτες πλέον ξέρουν: Αποστρέφονται την οξύτητα, τον λαϊκισμό, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα» τόνισε.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων για πρώτη φορά μετά από χρόνια, την οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, την οικονομική στήριξη την περίοδο της πανδημίας, τις πολλαπλές μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων, την νέα - τρίτη κατά σειρά - αύξηση του κατώτατου μισθού που, όπως είπε, αποτελούν πολιτικές που έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει έμπρακτα τη νέα τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. «Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα που διασφαλίζεται μόνο από μία ισχυρή και συγκροτημένη διακυβέρνηση, αυτή που κάνουμε πράξη από την πρώτη μέρα της θητείας μας» είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συμπολίτες μας. Διευκρινίζεται ότι -όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο... δεκάλογος των φοροελαφρύνσεων που ψηφίζονται αύριο στη Βουλή

Μεταξύ άλλων, «παγώνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους από την πανδημία και εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα από τον υπολογισμό των ελάχιστων δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και ρύθμιση οφειλών: Ολόκληρη η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Το υπ. Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία ρυθμίζονται σειρά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους, τα οποία αφορούν κυρίως χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό πενταετίας η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων το 2022

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους, με το ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα να αυξάνεται στο 75% από 68% που ήταν το 2018.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρεσέντο είσπραξης φόρων τον Φεβρουάριο, υπέρβαση στόχου κατά 1,3 δισ. στο δίμηνο

Τέλη κυκλοφορίας και καλύτερη απόδοση φόρων του προηγούμενου έτους έδωσαν ώθηση στα έσοδα, αλλά είναι αυξημένες πάνω από τους στόχους και οι εισπράξεις των φετινών φόρων.