ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:19 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κάθε μήνα οι επαφές ΥΠΟΙΚ με τράπεζες για επιτόκια και προμήθειες

Τη συνέχιση των επαφών με τις τράπεζες προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας για επιτόκια, προμήθειες και εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, υπάρχει στήριξη των νοικοκυριών με πολλά μέτρα.

Νέες αλλαγές υπέρ των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες, σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις προμήθειες, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως ανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα συνεχισθούν κάθε μήνα οι επαφές με τους τραπεζίτες, μετά την συμφωνία για στήριξη 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών, η οποία, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, εξάντλησε τα περιθώρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος.

«Η επαφή με τους τραπεζίτες θα είναι σε μηνιαία βάση», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Όπως εξήγησε, η ατζέντα των συζητήσεων καλύπτει πολλά θέματα: «δάνεια πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών, προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων, πιστωτική επέκταση και εξωδικαστικός μηχανισμός».

Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων νοικοκυριών, σημείωσε ότι ήδη «υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού επόπτη ότι για περίπου 30 χιλιάδες δανειολήπτες, ενήμερων με πρώτη κατοικία και με στεγαστικό δάνειο ή και μικρό επιχειρηματικό δάνειο, θα καλύψει η τράπεζα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το 50% της αύξησης της δόσεως για 12 μήνες».

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερους δανειολήπτες αυτή η στήριξη. Όπως είπε, «δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός, διότι γραπτώς έχω πάρει απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι, αν αυξήσουμε την περίμετρο ή αυξήσουμε το ποσοστό της δόσεως, τότε αυτό αμέσως θα μεταφραστεί από τον ευρωπαϊκό επόπτη ως ”κόκκινο” δάνειο και θα αυξηθούν τα ”κόκκινα” δάνεια, κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε».

Σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ήδη υπάρχει πρόοδος. «Δώσαμε στις τράπεζες 12 προμήθειες που εκτιμούμε ότι είναι υψηλές για τον πολίτη και το τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κάποιες από αυτές τις προμήθειες».

Πρόοδο και στην κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων προανήγγειλε, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας. «Πράγματι», όπως τόνισε, «αποδέχεται το τραπεζικό σύστημα ότι τους τελευταίους μήνες κερδίζει πολύ περισσότερα, γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των δανείων χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το επιτόκιο των καταθέσεων. Έτσι, έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί σύντομα και γενναία το επιτόκιο των καταθέσεων».

Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων δανείων μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σημείωσε ότι «είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός των τελευταίων 12 ετών, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουμε για αυτόν». Υπενθυμίζεται ότι το υπ. Οικονομικών έχει ζητήσει από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να αυξήσουν τις εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η «μάχη» με τον πληθωρισμό

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε τις επιλογές της κυβέρνησης στη «μάχη» με τον πληθωρισμό και για τη στήριξη των πολιτών, σχολιάζοντας και τις χθεσινές αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης -τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο -και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα, όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο».

Ειδικά για τα τρόφιμα, ο υπουργός διευκρίνισε: «Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε».

Σχετικά με τις προτάσεις για μείωση φόρων στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πολιτική της κυβέρνησης είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και η απόδειξη έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2,3 του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%».

«Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, και συνέχισε επεξηγώντας πως «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και αυτό δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές».

Για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει για το 2023 στην άκρη ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ,  ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν τα νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Για το "market pass", μέσω του οποίου θα ενισχυθούν οκτώ στα δέκα νοικοκυριά για τις αγορές τροφίμων, ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει τον Φεβρουάριο και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει από το τέλος του ίδιου μήνα και μετά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα για έξι μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tέλος στην κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών για τη στήριξη δανειοληπτών

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η τελευταία πρόταση των τραπεζών για 30.000 δανειολήπτες εξαντλεί τα όρια της αντοχής τους, όπως επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μπουν και ενήμεροι δανειολήπτες στον Εξωδικαστικό.
Trapeza, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο με τα δάνεια των «μικρών»: Γιατί λένε «όχι» στις τράπεζες

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα για εγγυημένα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Εκταμιεύσεις μόλις 10 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που μπορούν να δοθούν. Πενήντα χιλιάδες mail έστειλε τράπεζα και μόνο 2.000 επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο άμεσης επιδότησης δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις

Φόρμουλα για άμεση στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με δάνεια που βγαίνουν από την αναστολή εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς θα καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ της bad bank το ΔΝΤ, στο γήπεδο της κυβέρνησης η πρόταση της ΤτΕ

Όπως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της πρότασης για bad bank. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου εστάλη στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Τρ. Ελλάδος και δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής.
cyber attack-cyber security
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επικίνδυνη αύξηση των απειλών από χάκερ στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Υπερδιπλασιάστηκαν μετά την πανδημία οι επιθέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα με κόστη δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες. Κίνδυνοι για φυγή καταθέσεων και απότομη πτώση μετοχών.