ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Handelsblatt: Η Ελλάδα θα φέρει κέρδη στους επενδυτές και το 2020

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει πως οι αισιόδοξοι θα επενδύσουν στην Ελλάδα και το 2020 σημειώνοντας τα κέρδη των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έκανε «άλμα» 52% το 2019.

Την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα κέρδη που πρόσφερε σε όσους πίστεψαν στην Ελλάδα αναφέρει με την σειρά της και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν το 30% από τον περασμένο Ιανουάριο με το ελληνικό Χρηματιστήριο να πραγματοποιεί «άλμα» 52% το 2019.

Κάνοντας αναφορά στο πετυχημένο για τους επενδυτές 2019, η Handelsblatt αναφέρει για την Ελλάδα οτι: «Η κυβερνητική αλλαγή έδωσε ελπίδα στους επενδυτές. Ο νικητής των πρόωρων εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική. Από την δέσμευση αυτή δεν βγήκαν κερδισμένοι μόνο όσοι επένδυσαν σε μετοχές, αλλά και εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα. Τα κέρδη από ελληνικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασαν συνολικά, από τον περασμένο Ιανουάριο, το 30%».

Για την άνοδο των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι αισιόδοξοι θα επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές και το 2020 σημειώνοντας πως: «Όποιος συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές μετοχές από τις αρχές του χρόνου διασφάλισε σημαντικά κέρδη, από τη στιγμή που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 52%.Η Ελλάδα καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση παγκοσμίως, με τη Ρωσία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 38%».

Η Handelsblatt κάνει αναφορά και στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας πως οι επενδυτές που αγόρασαν στις αρχές του έτους μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς είδαν τη τιμή της μετοχή της να τετραπλασιάζεται από 80 λεπτά σε 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τετραπλασιάστηκε από τις αρχές Ιανουαρίου. Όσοι όμως επένδυσαν πριν από 10 χρόνια σε μετοχές ελληνικών τραπεζών έχασαν το 99,9% των χρημάτων τους. Γεγονός που δείχνει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια οι επενδυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και να έχουν γέρα νεύρα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Γκρέγκορ Χόλεκ, ειδικός της Raiffeisen Capital Management στη Βιέννη το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι τα "κόκκινα δάνεια" στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών: «Σε περίπτωση που τραπεζικός τομέας αποτινάξει από πάνω του, περεταίρω, αυτό το βάρος, τότε και την ερχόμενη χρονιά οι μετοχές θα είναι κερδοφόρες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της αγοράς των εταιρικών ομολόγων και τα πλεονεκτήματα τους

Εταιρικά ομόλογα, εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με λήξεις από 3 έως 7 έτη και ενδεικτικές αποδόσεις από 3,75% έως 6,75% είναι ευθέως ανταγωνιστικά των καταθέσεων, ακόμη και των προθεσμιακών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κοντόπουλος: Το ΧΑ βρίσκεται καθ' οδόν προς τις ανεπτυγμένες αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, πριν ακόμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπιστεύονται τις ελληνικές μετοχές, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για το 2023

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζεται προς τις 890 μονάδες ο Δείκτης με χαμηλή αξία συναλλαγών

Ως τις 891 μονάδες έχει διολισθήσει σήμερα ο Δείκτης, καθώς ρευστοποιήσεις πλήτττουν τραπεζικές μετοχές και τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ελαφρώς υψηλότερα και η απόδοση των 10ετών ομολόγων.