ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Παράταση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της με την Enel

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει όλα τα assets του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, από τις ανανεώσιμες πηγές έως τα δίκτυα διανομής και τον τομέα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Την παράταση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel, για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία, έκανε γνωστή με σημερινή ανακοίνωση της η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι «Η ΔΕΗ Α.Ε. («ΔΕΗ»), σε συνέχεια της από 15.12.2022 ανακοίνωσης, ανακοινώνει ότι η  περίοδος αποκλειστικών  διαπραγματεύσεων με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία παρατείνεται έως την 28.2.2023. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που υπογραφεί  δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή».

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει όλα τα assets του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, από τις ανανεώσιμες πηγές έως τα δίκτυα διανομής και τον τομέα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2022, η εταιρεία υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία Target Assets»).

Συμφωνήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕH θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕH θα καθορίσει αν η ΔΕH θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Τα μέρη, κατέληγε η ανακοίνωση, θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή. Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η ΔΕΗ δεν είχε επιβεβαιώσει δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania και για την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης (MoU) της ΔΕΗ με τον όμιλο Enel.

Σε σχετική ανακοίνωση, είχε διευκρινίσει ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. «Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η Enel έχει ισχυρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Ρουμανίας, ενώ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος είχε αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης του τομέα προμήθειας ρεύματος. Ο ιταλικός όμιλος κατέχει αιολικά πάρκα δυναμικότητα 498 MW και φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 36 MW, ενώ ελέγχει τρεις εταιρείες διανομής ρεύματος και δύο εταιρείες προμήθειας, με μεγάλα μερίδια αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turism, Tourismos, Cruise, Krouaziera, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 οι προκρατήσεις από τη Ρουμανία

Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ρουμάνων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών τους, όπως έδειξε και η συμμετοχή του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TTRI Ρουμανίας.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών

Οι προτάσεις, στοχεύουν να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις με Enel

Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με την ιταλική εταιρεία για την απόκτηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, όπου η Enel έχει ισχυρή παρουσία αλλά έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών χονδρικής του ρεύματος.