ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Παράταση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της με την Enel

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει όλα τα assets του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, από τις ανανεώσιμες πηγές έως τα δίκτυα διανομής και τον τομέα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Την παράταση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel, για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία, έκανε γνωστή με σημερινή ανακοίνωση της η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι «Η ΔΕΗ Α.Ε. («ΔΕΗ»), σε συνέχεια της από 15.12.2022 ανακοίνωσης, ανακοινώνει ότι η  περίοδος αποκλειστικών  διαπραγματεύσεων με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία παρατείνεται έως την 28.2.2023. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που υπογραφεί  δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή».

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αποκτήσει όλα τα assets του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, από τις ανανεώσιμες πηγές έως τα δίκτυα διανομής και τον τομέα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2022, η εταιρεία υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία Target Assets»).

Συμφωνήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕH θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕH θα καθορίσει αν η ΔΕH θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Τα μέρη, κατέληγε η ανακοίνωση, θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή. Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η ΔΕΗ δεν είχε επιβεβαιώσει δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania και για την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης (MoU) της ΔΕΗ με τον όμιλο Enel.

Σε σχετική ανακοίνωση, είχε διευκρινίσει ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. «Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η Enel έχει ισχυρή παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Ρουμανίας, ενώ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, καθώς η μεγάλη αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος είχε αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης του τομέα προμήθειας ρεύματος. Ο ιταλικός όμιλος κατέχει αιολικά πάρκα δυναμικότητα 498 MW και φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 36 MW, ενώ ελέγχει τρεις εταιρείες διανομής ρεύματος και δύο εταιρείες προμήθειας, με μεγάλα μερίδια αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη

«Η ΔΕΗ αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Στάσσης, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι ενεργειακοί διάδρομοι στα Βαλκάνια με επίκεντρο την χώρα μας

Η ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η οποία αναδιαμορφώνεται με γνώμονα κυρίως δύο παράγοντες: την μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό μείγμα και την μείωση της παρουσίας του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή.