ΓΔ: 1445.41 -0.23% Τζίρος: 43.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

UBS: Στο 3% η ανάπτυξη για το 2023, τι εκτιμά για τράπεζες και ομόλογα

«Η Ελλάδα μπορεί και φέτος να εκπλήξει θετικά», εκτιμά η ελβετική τράπεζα, αναμένοντας ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα διατηρηθεί η υποχώρηση των αποδόσεων και η καλή πορεία των τραπεζών.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3% από 2,5% πριν για το τρέχον έτος, προχωρά με νέα έκθεσή της η UBS, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει θετικά και φέτος. Παράλληλα η ελβετική τράπεζα «κατεβάζει» στο 5% (από 6,4% πριν) την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2022. 

Όπως σημειώνει υπάρχει μία σειρά από αιτίες που την καθιστούν αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: 

  • Πρώτον, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, οδηγεί σε παράλληλη μείωση των μέτρων στήριξης και ως εκ τούτου θα υπάρξει υποχώρηση της «ψαλίδας» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενες αξίας και ΑΕΠ, που καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του 2022. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική και για τις προοπτικές της οικονομίας και για το ΑΕΠ. 
  • Δεύτερον η υποχώρηση των τιμών ενέργειας θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και του πληθωρισμού με τη UBS να τον τοποθετεί στο 3,3% για φέτος, δηλαδή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο των αναλυτών. Παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη απ’ ότι ανέμενε προηγουμένως αύξηση των μισθών, μετά και την ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού από 8% έως και 9,5% από την 1η Απριλίου. 
  • Τρίτον το πρωτογενές έλλειμμα έχει κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 0,75% του ΑΕΠ το 2022, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 1,7% του ΑΕΠ που αναμένονταν, ενώ η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών μπορεί να οδηγήσει το πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,7% του ΑΕΠ για φέτος. Επιπρόσθετα ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για περαιτέρω μείωση του χρέους είτε για πρόσθετα μέτρα στήριξης. 
  • Τέταρτον, η αναβάθμιση στο 0,8% για την εκτίμηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει ώστε και οι εξωτερικοί παράγοντες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. 

Η πορεία των ομολόγων 

Η μείωση του spread των αποδόσεων του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς από την αρχή του έτους, παρά τη «σφιχτή» ΕΚΤ και την επικείμενη έναρξη πώλησης κρατικών ομολόγων αλλά και τις εκδόσεις – ρεκόρ στην ευρωζώνη, οφείλεται κυρίως σε μακροοικονομικούς θεμελιώδεις παράγοντες. 

Εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της UBS, ελλείψει οποιασδήποτε αναζωπύρωσης του πολιτικού κινδύνου λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Νωρίτερα φέτος, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ, επισημαίνοντας τις καλύτερες προοπτικές για το έλλειμμα και το χρέος της ελληνικής οικονομίας το 2022-2024.

Παρόλο που η αβεβαιότητα των εκλογών θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα spreads κατά την προεκλογική περίοδο, θεωρείται ότι επιστροφή στο επίπεδο των 250 μ.β. (ή και πέραν αυτών) ως το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς η αγορά παραμένει σε μια νοοτροπία buy-on-dips και τα περιφερειακά spreads έχουν υπάρξει πολύ ανθεκτικά μέχρι στιγμής, διαπραγματευόμενα με υψηλό beta ως προς τη διάρκεια. Περαιτέρω, η δυναμική της προσφοράς φέτος είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, ενώ το προφίλ ωρίμανσης του χρέους της Ελλάδας των περίπου 20 ετών παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Η Fitch, η DBRS και η S&P βρίσκονται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτκή βαθμίδαIG, ενώ η Moody's τρεις βαθμίδες κάτω. Μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα φέτος θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για τα ελληνικά ομόλογα και σημαντικό παράγοντα για περαιτέρω υπεραπόδοση.

Οι προοπτικές για τις τράπεζες 

Οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς το 2023 με διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιή κεφαλαιακή θέση. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων (λόγω των πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης) στηρίζει την επιτάχυνση της αύξησης των εσόδων από τόκους (+10% κατά μέσο όρο το 3ο τρίμηνο του 22 με πρόσθετο +10% να έρχεται το 4ο τρίμηνο του 22) και προσθέτει στις ανοδικές τάσεις των επιτοκίων. 

Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, της σταθερής αύξησης του καθαρού δανεισμού και ορισμένων υπολειπόμενων εξοικονομήσεων κόστους που θα επιτευχθούν το 2023, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να επιτύχουν υψηλό μονοψήφιο έως χαμηλό διψήφιο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) ήδη το 2023. Στα συν η υψηλότερη κερδοφορία, οι δείκτες NPEs σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, οι περιορισμένες νέες προβλέψεις και η υγιής κεφαλαιοποίηση θα στηρίξουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα το 2023.

Η εκλογική διαδικασία

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2023 - αν και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τον Ιανουάριο ότι από τον Απρίλιο και μετά είναι δυνατή οποιαδήποτε ημερομηνία. 

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής - η οποία αποτελεί απόκλιση από το προηγούμενο σύστημα μπόνους πλειοψηφίας 50 εδρών (από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου). Με βάση τις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου, επτά κόμματα είναι πιθανό να μπουν στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κόμμα ή συνασπισμός που θα ήθελε να κυβερνήσει θα πρέπει να λάβει περίπου το 48% των ψήφων, κάτι που θα μεταφραζόταν σε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ένας ευρύτερος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν σε θέση να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν κανείς δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές - αλλά είναι σημαντικό ότι αυτές θα διεξαχθούν με επιστροφή στο σύστημα μπόνους πλειοψηφίας των 50 εδρών. Στις επαναληπτικές εκλογές, ένα κόμμα που θα λάβει το 38% των ψήφων θα μπορούσε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση πλειοψηφίας. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό περίπου 37,5% (μέσος όρος πέντε τελευταίων δημοσκοπήσεων), ακολουθούμενη από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 29,5%) και το ΠΑΣΟΚ (περίπου 11,5%).

Οι εκτιμήσεις της UBS για την ελληνική οικονομία 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Στο 5,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Στην ύπαρξη τεσσάρων βασικών παραγόντων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αναφέρεται ο ελβετικός όμιλος, ο οποίος, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ευρωζώνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η UBS, ρίσκα από ενέργεια - πανδημία

Στο 5,5% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022 ο ελβετικός όμιλος, ενώ εκτιμά ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
Lagarde, EKT, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αρχή του τέλους στις 16 Δεκεμβρίου για την ποσοτική χαλάρωση

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη σταδιακή διακοπή των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και την επόμενη αύξηση των επιτοκίων. Πώς θα υποστηριχθεί η Ελλάδα παρότι μένει έξω από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.