ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ανεβασμένες οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση της επιδότησης

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στο 6% η αύξηση των τιμολογίων. Υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είδε τις τιμές του ρεύματος να συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά για τέταρτο συνεχή μήνα, η Αθήνα βρέθηκε ανάμεσα στις  πόλεις που κατέγραψαν άνοδο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το μηνιαίο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Αυστρίας και Ουγγαρίας από κοινού με την εταιρεία VaasaETT, η Αθήνα κατέγραψε άνοδο των τιμών της λιανικής κατά 6%. Ο λόγος για τις αυξήσεις αυτές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζονται στην διαφορά στο ύψος των επιδοτήσεων που έδωσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, καθώς μειώθηκαν από τα 330 ευρώ/MWh σε 40 ευρώ/MWh, μετά την πτώση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές, επίσης, στο Παρίσι κατά 9% και στην Μαδρίτη κατά 8%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είδε η Στοκχόλμη κατά 28%, ακολουθούμενη από τη Ρώμη και το Ταλίν κατά 25% και την Κοπεγχάγη κατά 23%.

Οι λιανικές τιμές του ρεύματος περιλαμβανομένων των φόρων/επιδοτήσεων

HEPI

 

Τον Φεβρουάριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές είχαν μια γενική μείωση, για τέταρτη διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την ανοδική κίνηση των τιμών που ίσχυε από το Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022. Σε περίπου τις μισές από τις πρωτεύουσες, παρά ταύτα, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, ενώ σε αρκετές πόλεις παρατηρήθηκε πτώση των τιμών λόγω της πτώσης και των τιμών της χονδρικής. Οι τιμές στην χονδρική σημείωσαν πτωτική πορεία ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών αλλά και της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.  

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της λιανικής του φυσικού αερίου η Αθήνα κατέγραψε μείωση κατά 23%, ακολουθώντας την γενικότερη πτωτική πορεία των τιμών που παρατηρείται στην αγορά από τον Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της χονδρικής και παρά την παύση των εκπτώσεων προς τους καταναλωτές.

Γενικότερα, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα τέλη του 2021, ενώ τα νοικοκυριά στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Σόφια είδαν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Για την πλειονότητα των πρωτευουσών, οι λιανικές τιμές φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες. Το Δουβλίνο, αντιθέτως, ήταν η μοναδική πρωτεύουσα αυτόν τον μήνα όπου παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών.

HEPI
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πολιορκία» από τις τιμές ρεύματος, εκτινάχτηκαν στα ύψη στην Ευρώπη

Συνεχής αύξηση και στην Ελλάδα, με την τιμή χονδρικής να ανεβαίνει από 319 ευρώ/μεγαβατώρα στα 377 ευρώ. Τεράστια αύξηση της τιμής φυσικού αερίου προβλέπει η Gazprom. Νέοι κίνδυνοι για τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι τιμές λιανικής, στα ύψη οι τιμές χονδρικής

Σήμερα οι ανακοινώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα είναι μειωμένες περίπου κατά 20% και επιτρέπουν αντίστοιχη μείωση επιδοτήσεων από το κράτος. Αδικαιολόγητα υψηλές οι τιμές στη χονδρική, ρεκόρ Ευρώπης για σήμερα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν όρια το 2023 στις επιδοτήσεις για λογαριασμούς ρεύματος

Θα κόβεται η επιδότηση πέρα από ορισμένα όρια κατανάλωσης για να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης. Προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης πετρελαίου για θέρμανση, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη φορά ρεύμα πάνω από 1.000 ευρώ, αλλάζει πολιτική η Ευρώπη

Έσπασαν τα... κοντέρ οι τιμές χονδρικής και η Ε.Ε. αναγκάζεται να εξετάσει πολύ σοβαρά την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ή την αποσύνδεσή του από τις τιμές του ρεύματος. Την πρόταση είχε καταθέσει πρώτη η Ελλάδα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερό ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα με αύξηση 22% στο ρεύμα τον Δεκέμβριο

Τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη λιανική καταγράφει διεθνής έρευνα που παρακολουθείται από την Κομισιόν, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, σταθμισμένη με βάση το εισόδημα των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.