ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

DBRS: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες από την πτώση των ομολόγων

Ακόμη και αν πωλούσαν όλα τα ομόλογα τους με ζημιά 10%, οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρούσαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11%, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Σχετικά ασφαλείς από τους κινδύνους που δημιουργούν οι μη αναγνωρισμένες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα οποία έχουν υποτιμηθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων, είναι οι ελληνικές τράπεζες, όπως διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar ο οποίος δημοσίευσε stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με αφορμή την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB.

Δεδομένου ότι η SVB κατέρρευσε εξαιτίας των ζημιών που υποχρεώθηκε να εγγράψει από πωλήσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησε για να καλύψει εκροές ρευστότητας, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης προσεγγίζει τις μη αναγνωρισμένες ζημιές των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων διαπιστώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν αποτελούν κίνδυνο.

Τονίζει πάντως ότι θα έχει σε συνεχή παρακολούθηση την κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών, καθώς σε περίπτωση σημαντικών εκροών υπάρχει πάντα ο θεωρητικός κίνδυνος να υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν ομόλογα με αναγνώριση ζημιάς.

Ο οίκος προχώρησε σε ένα stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπολογίζοντας πόσο θα επηρεαζόταν ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 εάν ενέγραφαν τις μη αναγνωρισμένες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων. Το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις ελληνικές τράπεζες καθώς διαπιστώνεται ότι ακόμα  και αν εγγράφονταν όλες οι μη αναγνωρισμένες ζημιές ο δείκτης CET1 θα διαμορφωνόταν στο 11%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το εποπτικό όριο του 8%.

Ασφαλείς οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι οι χρεοκοπίες της SVB Financial Group και της Signature Bank έχουν προκάλεσαν σημαντική αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ορισμένα από τα προβλήματα της SVB που οδήγησαν στην πτώχευσή της ήταν ιδιοσυγκρασιακά και δεν είναι παρόντα στην ίδια βαθμό στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.

Αναφέρει επίσης πως οι τράπεζες της ΕΕ έχουν χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, πιο σταθερή βάση καταθέσεων και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου επιτοκίου ακόμη και για τις μικρότερες τράπεζες. Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει ο οίκος, οι μεταβολές των επιτοκίων δημιουργούν προκλήσεις για τις τράπεζες και παρακολουθεί στενά τις θέσεις ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ, καθώς και την έκθεσή τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αστάθειας δεν έχει ακόμη φανεί. Επιπλέον, η αστάθεια στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί, κάτι που τις κάνει πιο επιφυλακτικές απέναντι σε οποιαδήποτε σημάδια αδυναμίας. Οι ανησυχίες για πιθανή μετάδοση οδήγησαν τις ελβετικές αρχές στην πρόσφατη ανακοίνωση μιας γραμμής στήριξης ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων για την Credit Suisse.

Η DBRS ωστόσο, προς το παρόν, δεν αναμένει ότι παρόμοια μέτρα θα είναι απαραίτητα για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η Credit Suisse αντιμετώπιζε συνεχιζόμενες προκλήσεις συμμόρφωσης και αναδιάρθρωσης, αλλά αυτό ενισχύθηκε από την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς. Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ σηματοδότησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί.

Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη στην SVB, ο οίκος πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες έχουν μικρότερο ποσοστό χρεωστικών τίτλων, όπου η αποτίμηση στην αγορά δεν αντικατοπτρίζεται στους κεφαλαιακούς δείκτες. Οι τίτλοι αυτοί λογίζονται στο χαρτοφυλάκιό τους με βάση το αποσβεσμένο κόστος και, σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 18% του συνολικού ενεργητικού (κυρίως ιταλικές τράπεζες) έως σχεδόν 0% (τράπεζες στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ολλανδία) στο τέλος Ιουνίου 2022.

Όπως αναφέρει ο οίκος, έτρεξε ένα ακραίο θεωρητικό σενάριο, στο οποίο οι τράπεζες της ΕΕ αναγκάζονται να πουλήσουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διακρατείται σε αναπόσβεστο κόστος (AC), με ζημιά προ φόρων 10%. Παρ' όλα αυτά, όλες οι τράπεζες του δείγματός θα διατηρήσουν δείκτη CET1 μετά την προσαρμογή πάνω από 8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα... Τάρταρα στην κορυφή της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες

Οι πέντε βασικοί δείκτες απόδοσης της ΕΚΤ κατατάσσουν τις ελληνικές τράπεζες στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο 2023, ενώ το 2019 βρίσκονταν στις χειρότερες. Το turnaround του κλάδου και η ανάγκη για βιώσιμη κερδοφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε το κυνήγι των αποδόσεων: Άλμα 30% στις προθεσμιακές καταθέσεις

Τα αυξημένα επιτόκια έφεραν 7,4 δισ. σε τέσσερις μήνες στα γκισέ των τραπεζών. Οι καταθέτες «κλείνουν» χρήματα ακόμη και για περισσότερο από ένα χρόνο. Πότε θα έλθει το επόμενο κύμα ανόδου των επιτοκίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψυχραιμία των Ελλήνων καταθετών και το θρίλερ της μεγάλης κρίσης

Μόνο κατά 2,1 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στην Ελλάδα το τελευταίο πεντάμηνο, έναντι 210 δισ. στην ευρωζώνη. Πώς οι καταθέτες πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» στη διάρκεια της κρίσης, αλλά τελικά δεν χάθηκε ούτε ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλεξίσφαιρες» οι καταθέσεις στην Ελλάδα εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Γιατί είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί στην Ελλάδα μια κατάρρευση τύπου αμερικανικής SVB. Στα ύψη οι Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας: Πλησιάζει το 200% και αποτρέπει τον κίνδυνο βεβιασμένης πώλησης ομολόγων με ζημιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στις τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα και την ευρωζώνη

«Ψίχουλα» μπροστά στα αντίστοιχα έσοδα των τραπεζών της ευρωζώνης είναι τα έσοδα των ελληνικών από προμήθειες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Πρόβλημα η επιβολή υψηλών χρεώσεων σε συναλλαγές ρουτίνας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αίνιγμα των χαμηλών επιτοκίων: Γιατί οι τράπεζες διώχνουν καταθέτες

Ακόμη και μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων επειδή... πνίγονται στη ρευστότητα. Πίεση από την κυβέρνηση και τη νέα πολιτική της ΕΚΤ για καλύτερη ανταμοιβή στους καταθέτες.