ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Έκτακτο «μπόνους» στη ΔΕΠΑ Υποδομών με αύξηση εσόδου για το 2023

Τροπολογία επιτρέπει την κατ' εξαίρεση αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου για το 2023 εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο υψηλός πληθωρισμός.

Το «πράσινο φως» ανάβει η κυβέρνηση για την αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου των Διαχειριστών του δικτύου φυσικού αερίου, δηλαδή της ελεγχόμενης από την Italgas, ΔΕΠΑ Υποδομών, που έχει υπό την ομπρέλα της τα τρία δίκτυα διανομής αερίου στη χώρα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες αποδόσεις στους Διαχειριστές με την επίκληση των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται για το 2023. Παρακάμπτονται, έτσι, οι επίμονες αντιρρήσεις της που εξέφραζε ως τώρα η ΡΑΕ στα αιτήματα για αύξηση των αποδόσεων.

Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας με τίτλο «Μεθοδολογία υπολογισμού απαιτούμενου εσόδου των Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου ορίζεται πως «κατ’ εξαίρεση, για 2023, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, κατόπιν εισηγήσεως των Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου, η εύλογη απόδοση που αναγνωρίζεται επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης βασικής δραστηριότητας διανομής μπορεί να καθορίζεται και να εγκρίνεται αυτοτελώς πριν από έγκριση των τιμολογίων Διανομής Φυσικού Αερίου».

Σύμφωνα με την αιτιολογική απόφαση με το άρθρο αυτό διευκολύνεται ο αρμόδιος εθνικός ρυθμιστής για τη λήψη απόφασης σχετικά με το απαιτούμενο έσοδο των διαχειριστών διανομής Φυσικού αερίου, ειδικά για τρέχον έτος. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, οι «έκτακτες συνθήκες και οι αδήριτες ενεργειακές ανάγκες για την εξασφάλιση ενεργειακής επαρκείας και ασφάλειας καθιστούν το έσοδο των διαχειριστών διανομής φυσικού αερίου ανεπαρκές».

Το προτεινόμενο άρθρο επιφέρει αλλαγές στον υπολογισμό επιτρεπόμενου εσόδου το 2023. Η ανάγκη αυτή παρίσταται, σύμφωνα με την τροπολογία, λόγω της απρόβλεπτης προς το δυσμενέστερο μεταβολής των συνθηκών στην αγορά ενέργειας και ιδίως στην αγορά Φυσικού αερίου, την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία. Ακολούθως, ενόψει αυτών των συνεπειών και συνακόλουθης αύξησης του πληθωρισμού, διευκολύνεται ο αρμόδιος εθνικός ρυθμιστής, στο Πλαίσιο λήψης απόφασης, σχετικά με τον ανωτέρω υπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ έχει, έως σήμερα κρατήσει «σκληρή άμυνα» στα αιτήματα της Διαχειριστών ενεργειακών δικτύων για τις αυξήσεις των ρυθμιζόμενων εσόδων. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, είχε δώσει τον τόνο, τον Ιανουάριο του 2022, αναφερόμενος στα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι «δεν θα χαρίζονται χρήματα από τους καταναλωτές σε διαχειριστές» και ότι η Αρχή έχει επιλέξει μία τεχνοκρατική προσέγγιση ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα στην ίδια τροπολογία δίνεται στον ΔΕΣΦΑ η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού, ώστε να πληρωθούν τα κόστη για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία. Όπως σημειώνεται, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την παρούσα συγκυρία κατά την οποία το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση διατήρησης αποθέματος Φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους-Μέλους της ΕΕ – στην περίπτωση της Ελλάδας επιλέχθηκε η Ιταλία- και αυτό οδήγησε στην αύξηση του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού. Η χρηματοδότηση των δαπανών θα προερχόταν από το Τέλος Ασφάλειας και το κόστος των Δράσεων για 2023 εκτιμήθηκε στα 136.041.000 €.

Με το άρθρο 2 της τροπολογίας του ΥΠΕΝ προβλέπεται η υιοθέτηση έκτακτου και εξαιρετικού μηχανισμού προσωρινής μεταφοράς λοιπών κεφαλαίων στον Λογαριασμό Ασφαλείας Εφοδιασμού, εν μέρει μέσω δανεισμού του και εν μέρει μέσω των εσόδων του από την προσαύξηση τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών δυναμικότητας μεταφοράς και Υ.Φ.Α. που διενεργήθηκαν 2022, προκειμένου να προκύψει επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο έως τα 135,000,000 €. Με βάση τον μηχανισμό αυτό, ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α., αφού συνεκτιμήσει μια σειρά παραγόντων, επιβεβαιώνει στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ότι έχει δυνατότητα να προβεί προσωρινή μεταφορά των κεφαλαίων που ζητήθηκαν στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού. Σε περίπτωση θετικής απάντησης του Δ.Ε.Σ.ΦΑ., τα κεφάλαια, εντόκως, καθώς καθώς και το κόστος από την μεταφορά των κεφαλαίων θα επιστραφούν στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α., εντός των επόμενων 5 ετών.

Μέχρι την πλήρη και ολοσχερή επιστροφή στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α., το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού αναπροσαρμόζεται από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ώστε ο λογαριασμός ασφάλειας εφοδιασμού να βρίσκεται θετικό υπόλοιπο για τη χρηματοδότηση των επόμενων δράσεων ασφάλειας εφοδιασμού που θα αποφασίζονται στο εκάστοτε Σχέδιο Προληπτικής Δράσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Το 2024 ο νέος 100% συμβατός με υδρογόνο αγωγός αερίου

Με συνολικό προϋπολογισμό 163 εκατ, ευρώ και μήκος 160 χλμ ο νέος αγωγός που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ θα συνδέει τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενώ θα είναι ο πρώτος συμβατός για μεταφορά υδρογόνου.
desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» εισαγωγών LNG το 2022, πάνω από 50% ήλθε από τις ΗΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στο φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο: Η Ρεβυθούσα κάλυψε το 44% των εισαγωγών με LNG και πάνω από 50% των προμηθειών υγροποιημένου αερίου προήλθε από τις ΗΠΑ. Μείωση 19% στην εγχώρια κατανάλωση.
DESFA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας με νέο σταθμό FSRU στη Ρεβυθούσα

Μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας επαναεριοποίησης LNG με έργο προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ προτείνει να ενταχθεί στο REPower EU και να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ποια άλλα έργα προτείνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό το έλλειμμα αερίου στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστούν ακραία μέτρα

Ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει ότι με τις εισαγωγές LNG και άλλες παρεμβάσεις το έλλειμμα φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα έπεφτε από 50 TWh σε 1,2 TWh. Ήπιες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, κυρίως στον φωτισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια ενεργειακής θωράκισης για το LNG και την αποθήκευση αερίου

Στο τραπέζι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου της Ρεβυθούσας με προσωρινή ή μόνιμη λύση επέκτασης των εγκαταστάσεων, προσπάθεια απεμπλοκής για την αποθήκη της Καβάλας. Πώς μπαίνει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μείγμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.