ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Γ. Κοντόπουλος: Το ΧΑ βρίσκεται καθ' οδόν προς τις ανεπτυγμένες αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, πριν ακόμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στον δρόμο της αναβάθμισης του στις ανεπτυγμένες αγορές βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του ομίλου Χρηματιστήριο Αθηνών Γ. Κοντόπουλο να τονίζει ότι η διοίκηση ενισχύει τις στρατηγικές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία: Κοιτάζοντας το μέλλον» που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου διεθνώς, πριν ακόμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα αποτελέσει βασική παράμετρο αναβάθμισης και της χρηματιστηριακής αγοράς, με στόχο την εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει σε ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους μίας πολυετούς κρίσης, σύμφωνα με τον Chris Allen, μόνιμο σύμβουλο στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισήμανε ότι ενώ αυξάνονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπολείπονται σημαντικά και τα κεφάλαια των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αρκετά χαμηλότερα από τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει ρίσκα για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Δ. Τσάκωνα, γενικό διευθυντή Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος τόνισε ότι με όρους αγοράς η επενδυτική βαθμίδα έχει επιτευχθεί τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές το 2021 υπερκάλυψαν το 30ετές ελληνικό ομόλογο επισφραγίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία, αλλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται με τους κορυφαίους, και για να αντέξει το επίπεδο του πρωταθλητισμού απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κυρίως στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Στ. Παπαδόπουλο, Senior Country Officer της JP Morgan. Η διαδρομή δεν σταματάει με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά σημαντικό είναι ότι θα φέρει κεφάλαια, πιο μακροπρόθεσμα, όπως των συνταξιοδοτικών ταμείων, τόνισε.

Ο πολιτικός κίνδυνος είναι μικρός λόγω των εκλογών, καθώς όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, αναμένεται συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Alex Muscatelli, διευθυντή, Sovereign Group της Fitch Ratings.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπιστεύονται τις ελληνικές μετοχές, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι για το 2023

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Λαζαράκου: Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το Χρηματιστήριο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε πως γίνονται επαφές με την αγορά, εντός και εκτός Ελλάδας, με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξή της, και επισήμανε τις δράσεις που έχουν προωθηθεί για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.