ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Στοπ» στη φοροδιαφυγή της εστίασης με νέους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς

Πώς θα λειτουργούν οι νέοι μηχανισμοί στην εστίαση για να σταματήσουν τα «κόλπα» με τις αποδείξεις. Το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS και οι επιδοτήσεις των 165 εκατ. ευρώ.

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων και την απόκρυψη τζίρου στήνουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με τη διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και τη χρήση 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς ειδικά στην εστίαση από το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, επανασχεδιάζεται ο χάρτης των φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, μετά τη διαπίστωση ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα η έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε 20 κλάδους επαγγελματιών όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α. Όπως τόνιζε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το νέο πλαίσιο κινήτρων θα οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης εφόσον «βρίσκεται στο τιμόνι» η ΝΔ. 

Από την παρουσίαση του σχεδίου δράσης και του χρονοδιαγράμματος για τις παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη προκύπτουν τα εξής:

1. Διασύνδεση ταμειακών με POS. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι συχνά η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακώνPOS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

2. Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν  αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

3. «Έξυπνοι» ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Σήμερα χρησιμοποιούνται υπολογιστές που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, ή δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με τη χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Η κάλυψη του κόστους αναβάθμισης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις για τα voucher θα τρέξουν σε δύο κύκλους, μέχρι 15 Μαΐου και μέχρι 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

airbnb-akinita-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται... καταιγίδα ελέγχων της εφορίας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί η συνεργασία με τις διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες για την ανταλλαγή πληροφοριών. Κλειδί ο αριθμός καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ). Ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι κατηγορίες διασταυρώσεων φέρνουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα

Εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, τόκους και μερίσματα αποκαλύπτουν οι διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ με στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο στόχαστρο όσοι υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι αποφάσεις για «ποινές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 28 Φεβρουαρίου η επανεξέταση των ενστάσεων από επιχειρήσεις που είχε κριθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολό της την ενίσχυση, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.