ΓΔ: 1200.13 -0.02% Τζίρος: 67.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Οι νέες εκτιμήσεις Σταϊκούρα και Σκυλακάκη για τον προϋπολογισμό του 2022 και η πρόβλεψη από τον πρόεδρο του Eurogroup για την επενδυτική βαθμίδα.

Πορεία πολύ καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών ακολούθησαν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας το 2022, όπως τόνισαν τόσο ο υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΥΠΟΙΚ για την ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το 2022 η χώρα μας κατόρθωσε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ η εκτίμηση ήταν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση το 2022 μηδενίζοντας το πρωτογενές έλλειμμά πάρα το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναία στην Ευρώπη. Παράλληλα υπάρχει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί εντυπωσιακά», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε και ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι «τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 θα είναι τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ καλύτερα απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στους στόχους». Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή η πορεία ενισχύει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας έχουν βελτιωθεί όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι συμβάσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις για δάνεια που έχουν γίνει, ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του είχε υποστηρίξει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs (που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας). 

Η θετική δημοσιονομική επίδοση οφείλεται εν μέρει στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή επίδρασή του στα δημόσια έσοδα. Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να καταγραφεί και σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υπερβαίνει την αύξηση του ονομαστικού χρέους. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogorup, Πασκάλ Ντόναχιου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη. Παράλληλα σημείωσε ότι η πορεία αυτή της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εχέγγυο ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, «βλέπει» πολιτική σταθερότητα

Με νίκη της ΝΔ αποφεύγονται οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας και θα συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική, τονίζει ο οίκος. Αναθεωρεί από 0,9% σε 2,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, καθώς απομακρύνονται οι ενεργειακοί κίνδυνοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Υψηλότερα του 2% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023

Σε ανάλυσή της η ΕΤΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 1,7% των φορολογικών εσόδων φέτος, ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του χρέους, γεγονός που καθιστά όλο και πιο πιθανή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Διπλάσια ανάπτυξη του μέσου όρου της ευρωζώνης έχει η Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που υπογραμμίζουν τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», είπε.