ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 03:12:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Περισσότερες εξαγωγές στη Βουλγαρία από τη Γερμανία μέσα στο 2022

Οι αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου έφεραν τη Βουλγαρία στη δεύτερη θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας, πάνω από τη Γερμανία. Καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα είναι τα προϊόντα με τις καλύτερες επιδόσεις.

Με εξαίρεση την Ιταλία που έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων, στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας, στη διάρκεια του 2022, συντελέστηκαν σοβαρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που πραγματοποίησε το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Η έκπληξη ήταν η Βουλγαρία, που βρέθηκε μετά από χρόνια στη δεύτερη θέση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή εφοδιασμού από τη Ρωσία, επανερχόμενη στα δεδομένα της δεκαετίας του 1990. Και έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το γεγονός ότι η βουλγαρική αγορά εκτόπισε τη γερμανική από την δεύτερη θέση και την «έριξε» στην τρίτη θέση –μία αγορά που παραδοσιακά ήταν ισχυρός πελάτης των ελληνικών προϊόντων, με μεγάλο ειδικό βάρος για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας για δεκαετίες.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έχουν αναβαθμιστεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, καταλαμβάνοντας την έκτη και έβδομη θέση αντιστοίχως – η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε δύο θέσεις και των ΗΠΑ μία θέση έναντι του 2021.

Οι αγορές της Κύπρου και της Τουρκίας, παραδοσιακά, τουλάχιστον από την δεκαετία του 1990, ήταν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων, αλλά έχασαν από μία θέση. Έτσι, η Κύπρος βρέθηκε στην τέταρτη θέση και η Τουρκία στην πέμπτη θέση. Παρ΄όλα αυτά οι επιδόσεις προς την Τουρκία είναι αξιοσημείωτες  παρά το γεγονός των εντάσεων στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μία σοβαρή οικονομική βάση, που μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας βρίσκεται η Ισπανία, στην όγδοη θέση, η οποία έχει αναβαθμιστεί από την δέκατη θέση στην οποία ήταν το 2021, ακολουθεί η Λιβύη στην ένατη θέση από την δωδέκατη και την πρώτη ομάδα των σημαντικότερων αγορών κλείνει η Ρουμανία, η οποία έχασε δύο θέσεις. Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καταποντίστηκε η αγορά της Γαλλίας και από την έκτη θέση βρέθηκε στην ... δωδέκατη, της Κίνας από την δέκατη έβδομη στην εικοστή ένατη και αντιθέτως της Βόρειας Μακεδονίας που από την δέκατη Πέμπτη «πλασαρίστηκε» στην ενδέκατη θέση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 40,9% προς την Ε.Ε, ενώ προς την ευρωζώνη η αύξηση ανήλθε στο 33,1%, προς τις χώρες του Κόλπου μειώθηκε κατά 8%, τις χώρες BRICS μειώθηκε κατά 19,2%, προς την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μειώθηκε κατά 13,2%, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση ανήλθε στο 32,2% και προς τις χώρες του G7 κατά 30,7%. Προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) αυξήθηκαν κατά κατά 54,5%, ενώ προς τις χώρες της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής κατά 27,9%. Ακολουθούν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων προς τη Βόρεια Αφρική κατά 47%, τις χώρες OPEC κατά 25,1% και τη Βόρεια Αμερική κατά 35%.

Τέλος, οι μικρότερες σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής ενισχύθηκαν κατά 73,4% και προς τις χώρες MERCOSUR κατά 5,1% σε σχέση με το 2021.

Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ομάδα των πρώτων δέκα εξαγώγιμων προϊόντων, τέσσερις εξ αυτών ανήκουν στις κατηγορίες των τροφίμων, πρόκειται για την φέτα, το παρθένο ελαιόλαδο και τα ψάρια, που καλύπτουν την πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση και τα λαχανικά που βρίσκονται στην δέκατη θέση. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι δύο πρώτες θέσεις κατέχονται τα ορυκτέλαια και το φυσικό αέριο, μόνο τέσσερις θέσεις απομένουν για άλλες κατηγορίες προϊόντων – μία εξ αυτών είναι τα φάρμακα, η εξαγωγική αξία των οποίων ανήλθε πέρυσι στα 2,1 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.