ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startup-technology
Φώτο: Shutterstock

Μαζεύουν λεφτά κόντρα στη διεθνή πτώση οι ελληνικές startup εταιρείες

Παρά τη μεγάλη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων που κατευθύνονται διεθνώς στις νεοφυείς εταιρείες, το ελληνικό οικοσύστημα συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές. Ποιες είναι οι εταιρείες που ξεχωρίζουν.

Ανθεκτικότητα επιδεικνύουν οι ελληνικές startup μέσα στο δύσκολο επενδυτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς έχουν καταφέρει στο πρώτο τρίμηνο να συγκεντρώσουν πάνω από 160 εκατ. δολάρια, με αρκετές από αυτές να πετυχαίνουν ρεκόρ χρηματοδότησης.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στο BD ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τις ελληνικές startup, ειδικά για αυτές που κάνουν ακόμα τα πρώτα τους βήματα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να πάρουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα. Ειδικά μετά από μια χρονιά, όπως το 2022, όπου η τεχνολογία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και στη φετινή εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Σημειώνουν, επίσης, πως το 2023 αναμένεται να υπάρξουν λιγότεροι γύροι χρηματοδότησης για τις ελληνικές startup, αλλά καθώς το οικοσύστημα δείχνει πως ωριμάζει, τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα είναι πιθανότατα περισσότερα.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση παγκοσμίως για τις startups σημειώνει σημαντική υποχώρηση που φτάνει το 53% στο πρώτο τρίμηνο έναντι του περυσινού, καθώς φέτος έχουν συγκεντρωθεί μόλις 76 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase έναντι των 162 δισ. δολαρίων το 2022, μια πτώση που ξεπερνά το 50%. Όπως αναφέρεται, κάθε στάδιο χρηματοδότησης παρουσιάστηκε μειωμένο κατά περίπου 44%-54% σε ετήσια βάση, κάτι που υποδηλώνει ότι η επιβράδυνση δεν περιορίστηκε μόνο στην χρηματοδότηση του τελευταίου σταδίου.

Στήριγμα στη φετινή χρηματοδότηση αποτέλεσε η φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η OpenAI άντλησε 10 δισ. δολάρια από το deal με την Microsoft, ενώ και ο fintech κολοσσός Stripe κατάφερε να αντλήσει 6,5 δισ. δολάρια.

Ανθούν οι startup με ελληνικό DNA

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Marathon Venture Capital, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 43 γύροι χρηματοδότησης από startup με ελληνικό χρώμα, που έχουν καταφέρει να αντλήσουν 439 εκατ. δολάρια. Από αυτές οι 22 ήταν σε seed επίπεδο με το συνολικό ποσό που αντλήθηκε να φτάνει τα 41 εκατ. δολάρια, 13 ήταν σε επίπεδο Series A φτάνοντας τα 138 εκατ. δολάρια. Οι 8 που ήταν σε επίπεδο Growth έφτασαν τα 261 εκατ. δολάρια, με τον μέσο όρο χρηματοδότησης να φτάνει τα 37,2 εκατ. δολάρια.

Όσον αφορά τις αμιγώς ελληνικές startup που έχουν παρουσία στη χώρα μας, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 25 γύροι χρηματοδότησης και έχουν αντληθεί 162 εκατ. δολάρια, ενώ έχουν υπάρξει και 5 exits (έξοδοι). Από τους 25 γύρους οι 14 ήταν σε seed επίπεδο αντλώντας 10 εκατ. δολάρια με τον μέσο όρο επένδυσης να φτάνει τα 0,8 εκατ. δολάρια, οι 9 σε Series A όπου συγκέντρωσαν 97 εκατ. δολάρια με μέσο όρο τα 10,7 εκατ. δολάρια και οι 2 se Growth με 55 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, ήδη έχουν καταγραφεί και τα πρώτα 5 exits με την Augmenta από τον Βόλο που εξαγοράστηκε από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων να ξεχωρίζει. Η ελληνική startup θα ενσωματωθεί στρατηγικά στη Raven ως μέρος των τεχνολογικών προϊόντων γεωργίας ακριβείας της εταιρείας, διατηρώντας τους υπαλλήλους της ενώ θα επενδύσει στρατηγικά στην τοποθεσία της στην Αθήνα, ως κόμβος καινοτομίας. Μαζί με την Augmenta, ξεχωρίζουν επίσης τα deal για τη MarineTraffic και την OilX, ενώ το 2022 συνολικά τα exits είχαν φτάσει τα 16 για τις startup που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τρεις ελληνικές startup έχουν συγκεντρώσει σχεδόν το 80% των κεφαλαίων

Παρά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το 2022, το ελληνικό οικοσύστημα startup σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital, είχε αντλήσει 1,03 δισ. δολάρια, σημειώνοντας οριακή άνοδο από το 2021 που είχε ξεπεράσει ελάχιστα το 1 δισ. δολάρια. Όλες οι ελληνικές startup, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 3,012 δισ. δολάρια.

Οι startup που έχουν ξεχωρίσει

 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, οι ελληνικές startup που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν συγκεντρώσει περίπου 162 εκατ. δολάρια, με την Hack the Box και την Instacar να έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς έλαβαν από 55 εκατ. δολάρια έκαστη στους γύρους που πραγματοποιήθηκαν, ενώ η Safesize ακολούθησε πιο πίσω με 15 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα στη Hack the Box που έχει καταφέρει να έχει περισσότερους από 1,7 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης μπήκε ως βασικός παίκτης η Carlyle, ενώ συμμετείχαν επίσης οι Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund.

Η ελληνική startup ευέλικτου leasing οχημάτων Instacar που ιδρύθηκε το 2018 από τους Αντώνη Σαμοθράκη και Αντώνη Ζώη, άντλησε επίσης 55 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ΑΜΚ και δανεισμό. Στον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Autohellas και το fund Ellikonos 2 SCA SICAR καθώς και ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners.

Το μεγαλύτερο ποσό που κατάφερε να αντλήσει στην ιστορία της μέχρι σήμερα η Safesize που έφτασε τα 15 εκατ. δολάρια ήταν αρκετό για να την φέρει στην τρίτη θέση της κατάταξης, σε ένα γύρο χρηματοδότησης που συμμετείχε το Ταμείο Φαιστός, η Convent Capital και η 3TS Capital Partners.

Σημαντική ήταν και η επιτυχία για τη Douleutaras που κατάφερε να αντλήσει 5,5 εκατ. δολάρια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και τον Απόστολο Αποστολάκη, ιδρυτή και partner του επενδυτικού οργανισμού VentureFriends ενώ συμμετείχε επίσης και ένα ισχυρό γκρουπ επιχειρηματιών-επενδυτών, όπως ο Lars Rasmussen (συνιδρυτής Google Maps), Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές Innoetics), Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής Epignosis), Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής Signal Group) και Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής Buildium).

Στην 5η θέση βρέθηκε το ελληνικό marketplace αγροτικών προϊόντων, Wikifarmer, των Ηλία Σούση και Πέτρου Σάγκου, που ενώνει απευθείας παραγωγούς με διαφορετικούς πελάτες – αγοραστές όπως ξενοδοχεία, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, παντοπωλεία, delicatessen stores (Β2Β) κ.ά. που συγκέντρωσε 5,4 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση. Στην ελληνική startup μπήκε το γερμανικό VC Point Nine που ηγήθηκε του γύρου, ενώ συμμετείχαν και άλλοι σημαντικοί angel επενδυτές όπως ο συνιδρυτής της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, ο γιος του ιδρυτή της IKEA, Ματίας Κάμπραντ αλλά και το ελληνικό venture capital Metavallon VC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάζεψαν» 874 εκατ. οι ελληνικές startup, ποια πήρε τα περισσότερα

Παρά το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνει η αύξηση των επιτοκίων, διατηρείται το ενδιαφέρον για το ελληνικό οικοσύστημα. Η Runway άντλησε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και έχει αποτίμηση 1,5 δισ. δολ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δύναμη πυρός» 750 εκατ. ευρώ σε τρία νέα funds για την καινοτομία

Τα επενδυτικά οχήματα θα δημιουργηθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, με βασικό στόχο την ενίσχυση πρωτοβουλιών στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε μεγάλα επιχειρηματικά deals που ξεχώρισαν μέσα στο 2020

Σε τηλεπικοινωνίες και τρόφιμα οι μεγαλύτερες συναλλαγές εν μέσω της πανδημίας. Ποιες ήταν οι πέντε συμφωνίες που αντιστοιχούν στο 55% της συνολικής αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύμφωνα με την PWC.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.