ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι υπόσχονται τα κόμματα για ακίνητα, στεγαστικό πρόβλημα, Airbnb

Η στεγαστική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Τι λένε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα για την προστασία πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη φορολογία.

Με προγραμματικές θέσεις που επιχειρούν να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και να βάλουν μια τάξη στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb επιχειρούν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να δελεάσουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι πολιτικές των κομμάτων που εστιάζουν τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στο θέμα της στέγασης, καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως ο βασικός μισθός των εργαζομένων και οι υποδομές που επιδρούν άμεσα στις αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, εδώ μελετάμε συγκεκριμένες λύσεις που προτάσσονται για την κατοικία.

Νέα Δημοκρατία

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε εξαγγέλλοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Τόσο η ανταπόκριση του κόσμου στο συγκεκριμένο μέτρο όσο και οι συζητήσεις που ακολούθησαν δείχνουν την ισχυρή απήχηση που έχουν οι πολιτικές των κομμάτων στο θέμα της κατοικίας, καθώς η μάχη για αξιοπρεπή στέγαση έχει γίνει το μεγάλο πρόβλημα των πολιτών στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι κύριες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εξής:

 • Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες. Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του δημοσίου οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.
 • Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.
 • Υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταïκά στέγης»
 • Μείωση του ιδιωτικού χρέους και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών με προστασία της πρώτης κατοικίας. Δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας μετά από 12 χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ, «ποντάρουν» σε μια Ολιστική Στεγαστική Πολιτική που προβλέπει τη σύσταση Τράπεζας Στέγης και την αξιοποίηση κενών κτιρίων που ανήκουν όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα:

 • Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 • Η Ολιστική Στεγαστική Πολιτική, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύσταση Τράπεζας Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού, κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους, ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές, για 3, 5 ή 8 χρόνια, χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, όπως φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση 12 ενοικίων τον χρόνο, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και νομική κάλυψη, ανακαίνιση και παράδοση σε καλή κατάσταση μετά τη λήξη της παραχώρησης.
 • Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb). Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται σε νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb). Επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή. Προβλέπει επίσης επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών. Αφορά 150.000 νοικοκυριά με 400.000 μέλη. Η επιδότηση διπλασιάζεται από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 10.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500 ευρώ σε 25.000 για ζευγάρι με 2 παιδιά.

ΠΑΣΟΚ

Στο πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι στην Πορτογαλία κατασκευάζονται 26.000 κοινωνικές κατοικίες, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αριθμός ανέρχεται στις 20.000 και 10.000 αντίστοιχα.

«Στην Ελλάδα αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε μόλις 100!», τονίζει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις εξής προτάσεις:

 • Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών με φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές.
 • Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
 • Κίνητρα σε ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανακαίνιση των κενών κατοικιών τους και διάθεση στο πρόγραμμα
 • Αξιοπρεπή και οικονομικά φοιτητικά καταλύματα σε χώρους των Πανεπιστημίων. Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών
 • Χρηματοδότηση: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόρους του πρώην ΟΕΚ άνω του 1,5 δισεκ. ευρώ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 • Διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.
 • Πρόσθετο επίδομα ενοικίου σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε τουριστική πόλη όπου παρατηρείται; 
 • Άμεση επαναφορά έκπτωσης φόρου ενοικίου για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Επιπλέον προτείνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με σαφείς κανόνες, όρια και περιορισμούς στα αστικά κέντρα αλλά και στις ευκαιριακές επενδύσεις (Golden Visa).

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας, με βάση τον Ν. 3869/2010.

Τέλος, προτείνει τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, ο οποίος δεν θα διασφαλίζει μόνο την παραμονή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην κατοικία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Δεν θα επιτρέπεται στο εξής να αναγράφεται στα συμβόλαια η εξόφληση με μετρητά. Συναλλαγές 462 εκατ. έχουν εξοφληθεί από τον Μάρτιο 2021 αποκλειστικά με μετρητά. Φορολογικός κλοιός στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Plhmmyres-Larisa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» και τις τιμές των κατοικιών

Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ξαφνικής πτώσης των τιμών των κατοικιών, τονίζει η ING. Διεθνής έρευνα για τον καύσωνα σε πέντε πόλεις. Από τύχη δεν πλημμύρισε η Αθήνα, υπογραμμίζει καθηγητής του ΕΜΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να ανοίξουν κλειστά σπίτια

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω, με στόχο να μισθωθούν σε νέους έως 39 ετών κατοικίες που σήμερα μένουν εκτός αγοράς και αντιστοιχούν περίπου σε 25% του συνόλου στις μεγάλες πόλεις.