ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimand

«Μαγνήτης» επενδύσεων ο Πειραιάς για πράσινα κτήρια γραφείων

Ο Πειραιάς προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και βρίσκεται στο «ραντάρ» των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτει μέσα μεταφοράς και η γη είναι φθηνή.

Ενισχυμένο επιχειρηματικό προφίλ αποκτά ο Πειραιάς με τις νέες επενδύσεις σε πράσινα γραφεία, σε ένα μερίδιο της αγοράς που ανταγωνίζεται το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια, καθώς προσελκύονται επιχειρήσεις που δεν περιορίζονται σε δραστηριότητες του λιμανιού.

Τόσο τα παλιά εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτήρια, όσο και οι νέες γραμμές συγκοινωνίας που συνδέουν τον Πειραιά με την υπόλοιπη Αττική, προσφέρουν ιδανικό σημείο για την κατασκευή νέων γραφειακών συγκροτημάτων την στιγμή που η ζήτηση ακόμα ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ο Πειραιάς προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και βρίσκεται στο «ραντάρ» των ξένων και των εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

«Ο Πειραιάς έχει κάποια βασικά πλεονεκτήματα», τονίζει ο Horatiu Florescou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Σερβία, σε δηλώσεις του στο Business Daily.

«Είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μέσα μαζικής μεταφοράς και η γη είναι ακόμα φθηνή. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για επενδύσεις γραφείου και βοηθούν στην επιστροφή των  εργαζομένων στο χώρο εργασίας για τους μισθωτές. Επίσης, οι μεγάλοι χώροι σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες των developer να δημιουργήσουν επαρκείς λύσεις», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέο και ανερχόμενο κομμάτι σε οποιαδήποτε αγορά, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με στοιχεία της Propius Cushman & Wakefield, ο μέσος όρος τιμής ενοικίασης γραφείου στον Πειραιά ανά τ.μ. φτάνει τα 18 ευρώ, έναντι των 25 ευρώ στο κέντρο και τα βόρεια προάστια (στην Κηφισίας και κοντά στην Αττική Οδό). Υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια των γραφείων υπό κατασκευή στο λιμάνι φτάνει τα 16.000 τ.μ.

 

Η μεγάλη επένδυση που έχει οδηγήσει σε μια αναγέννηση της περιοχής είναι αυτή που ολοκλήρωσε η Dimand με την Grivalia και την EBRD στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Άγιο Διονύσιο.

Σε μια απόσταση λίγων λεπτών από τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ, κατασκευάστηκε η Piraeus Port Plaza, ένα βιοκλιματικό έργο για επαγγελματική, τουριστική, πολιτιστική και εμπορική χρήση, σε μια γειτονιά  που περιβάλλεται από παλιά μηχανουργεία, συνεργεία και λαμαρινάδικα.

Στο πρώτο και στο δεύτερο κτήριο στεγάζονται τα γραφεία της πολυεθνικής Teleperformance, η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών BPO (business process outsourcing), ενώ στο τρίτο ακίνητο στεγάζονται γραφεία των Alpha Bank, Eurobank και Teleperformance.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο κτήριο 3 στεγάζεται και το πρώτο βιοκλιματικό πάρκινγκ στην Ελλάδα, το οποίο πιστοποιήθηκε με το διεθνές πρότυπο για χώρους στάθμευσης.

Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται ένα άλλο έργο, στο οποίο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα: ο Πύργος του Πειραιά. Εκεί συνεχίζονται οι εργασίες πυρετωδώς και ανακατασκευάζεται ο δεύτερος υψηλότερος πύργος της Αθήνας.
 
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στην Piraeus Port Plaza ο βασικός μισθωτής είναι μια εταιρεία που δεν σχετίζεται με την ναυτιλία και τον τουρισμό, ενώ στον Πύργο του Πειραιά η πρώτη μεγάλη συμφωνία μίσθωσης που ανακοινώθηκε είναι με την Dialectica, μια start up που παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση σε funds και εταιρείες.

Πρόσφατα, επίσης, ανακοινώθηκε ένα ακόμα deal στην ίδια γειτονιά στο χώρο του γραφείου από θεσμικό επενδυτή. Διπλά από τον Πύργο Πειραιά και με είσοδο στον σταθμό τρένου του ΗΣΑΠ, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, προχωράει στη μετατροπή τριών ορόφων στο νεοκλασικό κτήριο «Ρολόι» στο κέντρο του Πειραιά, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού, σε πολυτελή κτήρια γραφείων. Η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση των τριών ορόφων, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., στο εν λόγω ακίνητο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανακατασκευή τους.

Μια άλλη επένδυση στο ίδιο σημείο που υπόσχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αγορά γραφείων του Πειραιά είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 81 εκατ. ευρώ για κτήριο με επιφάνεια τουλάχιστον 30.000 τ.μ. Σύμφωνα με απόφαση του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το έργο έχει ανατεθεί στην Dimand.

Τα νέα πράσινα γραφεία φέρνουν μια νέα εποχή όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά στα νότια προάστια. Οι νέες τεχνολογίες στην κατανάλωση ενέργειας και η αειφόρα ανάπτυξη σε μια αγορά που συνέχεια αλλάζει αφήνει ένα νέο αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. «Η νότια Αθήνα δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά κατοικίας», προσθέτει ο κ. Florescou.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Η αναγέννηση του Πειραιά: Μεγάλα έργα, επενδύσεις και το real estate.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη γίνεται... Αθήνα: Ανεβαίνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα

Τα μεγάλα έργα υποδομής θα μετατρέψουν τη συμπρωτεύουσα σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. Όμως προς το παρόν οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν σημαντικές κινήσεις λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς παίρνει ζωή ο Πύργος του Πειραιά και γίνεται σύμβολο ανάπτυξης

Dimand, EBRD και Prodea επενδύουν στην αναγέννηση του δεύτερου ψηλότερου κτηρίου της χώρας, που είχε μείνει αδρανές από το 1975. Μετατρέπεται σε κτήριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και νέων τεχνολογιών.
golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι και χωρίς την Golden Visa οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.